Manresa busca usos per poder rehabilitar la Fàbrica dels Panyos en el seu 200 aniversari

Coincidint amb l'inici dels actes del seu 200 aniversari, més de cent cinquanta persones han participat a les visites guiades a una de les fàbriques més antigues de Catalunya

Un dels grups de les visites guiades a la planta baixa de la Fàbrica els Panyos
Un dels grups de les visites guiades a la planta baixa de la Fàbrica els Panyos | Pere Fontanals
14 d'octubre del 2018
Actualitzat el 15 d'octubre a les 14:43h
Les Jornades Europees del Patrimoni i l'inici dels actes del 200 aniversari de la Fàbrica dels Panyos, que es concretarà el 2020 han portat més de cent cinquanta persones a les visites guiades que aquest diumenge s'han fet a una de les fàbriques més antigues de Catalunya. Unes visites en grups de vint-i cinc persones que s'han anat repetint durant tota la tarda.

Tot plegat amb la seva rehabilitació com a qüestió de fons i amb dos dilemes que han estat presents durant la presentació: trobar els recursos per fer-la possible i, potser més important, trobar-li uns usos futurs que justifiquin les subvencions que es puguin rebre de les administracions superiors.

La Fàbrica dels Panyos manté, en l'actualitat la nau principal de la fàbrica vella, que va acabar de construir-se el 1820. Es tracta de quatre plantes de cent metres de llargada per deu d'amplada en molt mal estat de conservació pels desperfectes que s'hi van ocasionar per les condicions atmosfèriques fins que al 2009 s'hi va fer una coberta nova.

La visita ha acompanyat els participants a una part de la planta baixa i a una àrea encara més reduïda del soterrani que dona a l'altura del riu. S'ha mostrat també una part de l'antic canal que portava l'aigua des d'un quilòmetre amunt del Cardener fins al molí que donava electricitat a l'edifici i la caldera i la xemeneia que es va construir a finals del segle XIX.
 

Arcs a la planta del soterrani de la Fàbrica dels Panyos. Foto: Pere Fontanals


La resta, incloses les dues plantes superiors, són intransitables per risc de despreniments o esfondraments, malgrat que l'estructura exterior és estable.

L'activitat s'ha completat aquest diumenge amb un Contes a l'Anella Verda especial organitzat per Meandre a càrrec de Carlos Ortiz i amb un concert d'Arlet. Aquestes activitats s'han portat a terme al Voilà! Pel risc de pluges.

El divendres 19 d'octubre seguiran les celebracions dels 200 anys, amb les Jornades Tècniques a l’entorn de la Fàbrica dels Panyos al Museu de la Tècnica de Manresa, de 9 a 17 h. Aquestes jornades són un seguit de ponències per part d'arquitectes i historiadors que explicaran la importància de la fàbrica per a la Revolució Industrial Catalana. 

La Fàbrica Miralda

La Fàbrica dels Panyos és la fàbrica de riu més antiga de Catalunya que encara conserva les seves característiques originals. Can Miralda, coneguda popularment com la Fàbrica dels Panyos fou construïda entre 1818 i 1820. És un edifici representatiu de l'època de la primera industrialització de Catalunya i té un reconegut prestigi internacional.

Va ser construïda per iniciativa d'una de les empreses industrials més dinàmiques de la Catalunya de principis del segle XIX. L'impulsor va ser en Pau Miralda, que formà societat amb alguns emprenedors locals. La construcció de la fàbrica simbolitza l'arrencada de la revolució industrial a Catalunya.
 

La visita guiada, en un dels laterals de la neu principal de la Fàbrica vella dels Panyos. Foto: Pere Fontanals


Pel seu valor patrimonial, la Fàbrica Miralda va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional per acord del Govern de la Generalitat de Catalunya, arribant així a tenir la mateixa protecció com a element rellevant del patrimoni cultural espanyol.

Per la seva singularitat, ja en el seu dia, l'Ajuntament de Manresa va incloure va incloure Cal Miralda en el catàleg d'edificis protegits com a bé patrimonial de caràcter local i també va merèixer ser inclosa en el Plan Nacional del Patrimonio Industrial com a un dels quatre edificis industrials de major interès de Catalunya.
 

Vista de la façana oriental de la Fàbrica Miralda, coneguda com dels Panyos. Foto: Pere Fontanals


És un espai arrelat a la memòria dels manresans que al llarg dels anys s'ha intentat conservar. Se n'ha fet la rehabilitació de la coberta però, malgrat tot, encara és un espai per recuperar. És per això que durant dos anys, des del 2018 al 2020, es programaran activitats a l'entor de la fàbrica, per tornar-li el valor i l'esplendor que es mereix.

Els actes han estat organitzats pel Parc de la Sèquia, Ajuntament de Manresa – Manresa CCC 2018, AMCTAIC, Col·legi d'Arquitectes-Demarcació de les Comarques Centrals, Col·legi d'Enginyers Industrials-Demarcació Catalunya Central, Centre d'Estudis del Bages, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, AADIPA, Fundació Turisme i Fires de Manresa