Les restes del Leslie arribaran a Catalunya en forma de xàfecs i fort vent

Protecció Civil demana avançar el retorn del llarg cap de setmana

L'aspecte del pantà de la Baells aquest diumenge al matí
L'aspecte del pantà de la Baells aquest diumenge al matí | Emili Vilamala
Redacció
14 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:01h
L’huracà Leslie ha tocat terra aquesta passada mitjanit, però en forma de tempesta post-tropical al nord de Portugal. A la península Ibèrica ha accedit per Castella i Lleó i ha deixat pluges intenses en aquesta zona i ratxes de vent superiors els 100 quilòmetres per hora, també a Galícia. S’espera que entre el vespre i la nit arribi a Catalunya ja com a depressió.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya ha apuntat precipitacions d’intensitat forta al litoral, al prelitoral i en altres sectors de l’oest i centre del territori. I aniran acompanyades de ratxes de vent fort i de calamarsa o pedra de manera local.


Per aquest motiu, ha emès fins a quatre avisos: per intensitat de pluja, per acumulació d’aigua, fort vent, concentrat bàsicament al sud del país, i  per mal estat del mar, amb onades que poden superar els 2,5 metres.  L'acumulació d'aigua afectarà pràcticament a tota la façana litoral i prelitoral i a una part de la zona de Ponent. Entraran a última hora de la tarda per Terres de l’Ebre i Tarragona. Amb el pas de les hores s’acostaran a Barcelona i aniran escombrant Catalunya fins a sortir per Girona al final de l’episodi.

A les zones urbanes de tot el litoral i prelitoral podent superar els 40 litres en 30 minuts a molts punts. A més, el fort vent pot agreujar les incidències en aquesta zona. 

Avançament del retorn del llarg cap de setmana

Protecció Civil ha activat el pla Inuncat per aquesta previsió de pluges molt intenses. Ha precisat que les precipitacions començaran per la meitat sud i s'aniran estenent durant el vespre i la nit, i fins demà, a tot Catalunya, sobretot cap al nord-est. Per això, ha demanat que la gent avanci el retorn i així eviti coincidir la descàrrega de fortes tempestes amb la tornada.
Ha aconsellat evitar romandre a prop de lleres, rius, guals i travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. També ha assenyalat que es deixin els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs.

Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, s'eviti situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Per aquelles persones que condueixin de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables.

Un cap de setmana passat per aigua

Durant les últimes hores ja s'han registrat episodis de pluja que han deixat una quantitat destacada de precipitació acumulada. A Fornells de la Selva (el Gironès) s'han acumulat 64 litres, membre que a Cabrils (el Maresme), Campins (el Vallès Oriental), Sils (la Selva), Puig Sesolles (el Vallès Oriental) i Dosrius (el Maresme) s'han superat els 40 litres.