FOTOS L'independentisme culmina els cims més emblemàtics del país per exigir la fi de la repressió

Unes 11.000 persones han pujat simultàniament les muntanyes triades pels dirigents independentistes represaliats

Prop d'un miler de persones ha pujat a Sant Jeroni
Prop d'un miler de persones ha pujat a Sant Jeroni | Aina Font
Redacció
13 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:01h
Prop d'11.000 persones han pujat simultàniament aquest dissabte 18 cims d'arreu de Catalunya amb l'objectiu de reclamar la llibertat dels presos polítics, exiliats i tots els represaliats, i com a mostra de suport a les seves famílies. La iniciativa Cims per la llibertat combina l'esport, la solidaritat i la reivindicació, i es fa en benefici de l'Associació Catalana pels Drets Civils.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha escollit el Puigsacalm, el cim triat per Carles Puigdemont. A l'ascensió, des del coll de Bracons (Joanetes), també hi han participat la batllessa de Girona, Marta Madrenas, i el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras. Un cop al cim, Torra ha fet una crida a "l'esperit de l'1-O" i la "força del 3-O" per fer front a la sentència, i ha destacat que amb la mobilització d'aquest dissabte "s'ha fet el primer cim". En el cas del Puigsacalm ha intervingut també la germana de Carles Puigdemont.
Sant Jeroni, el cim triat per Junqueras

A la mateixa hora, prop d'un miler de persones han pujat a Sant Jeroni. Ho han fet per dues vies diferents per no col·lapsar el camí, però tot i així molts participants en la iniciativa no han arribat al cim i s'han quedat uns metres per sota, en una esplanada. Entre la gent, crits de "visca catalunya" i moltes selfies. Ho podeu veure en aquestes fotografies de la periodista de NacioManresa Aina Font. Un cop al cim, s'ha llegit un manifest i una carta de Junqueras a tots els participants. La podeu escoltar en aquest vídeo: 


El germà de Junqueras també ha participat de l'iniciativa i ha valorat de manera molt positiva la resposta ciutadana. "Com sempre, impressionant. Com totes les manifestacions i mobilitzacions que veiem cada setmana. La gent no defalleix", ha dit. I per què Sant Jeroni? "Sempre hem estiuejat al Bages i ens dedicàvem a jugar per aquesta muntanya. Per a nosaltres és un lloc de recolliment i per escapar-nos", ha explicat. 

Un ascens simultani als cims més emblemàtics

Els cims que s'han pujat són la Pica d’Estats, Puigsacalm, Matagalls, Les Agudes, Puigmal, Montgrí, Gallina Pelada, Pedraforca, La Mola, Sant Jeroni, Roca Corbatera, Tossal del Rei, Tossal de les Torretes, Montsec, Montsent de Pallars, Mont Caro, Comabona, Carlit i Canigó. Són algunes de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya i cadascuna ha estat triada per un pres o exiliat polític. 

Totes les ascensions han començat entre les 6 i les 9 del matí, en funció de la dificultat de cadascuna, amb l’objectiu d’arribar al cim entre les 12 i les 13 hores. Dalt dels cims s'ha llegit un manifest i han intervingut familiars dels represaliats. Tota la informació general sobre "Cims per la Llibertat" i l’específica de cada cim es pot consultar en el web cimsxlallibertat.

Aquí podeu veure un recull de fotografies de la iniciativa: