Els professionals de la salut exerciten bones pràctiques en promoció de l'activitat física

Jornada de bones pràctiques d'activitat física
Jornada de bones pràctiques d'activitat física | CatSalut
Redacció
11 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:57h
Aquest dimecres ha tingut lloc a Manresa el taller Compartint bones pràctiques en promoció de l'activitat física a la Catalunya Central, organitzat conjuntament pel Servei Català de la Salut i l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i adreçat a professionals de l'atenció primària referents del Pla d'activitat física, esport i salut (PAFES) de la Catalunya Central. 

La jornada ha tingut com a objectius principals informar sobre les novetats del PAFES, donar a conèixer l'eina “Aquí sí, actius i salut”, compartir bones pràctiques de promoció de l'activitat física, fer xarxa entre els professionals implicats i adquirir coneixements sobre l'abordatge de l'activitat física en el cas de les persones amb malaltia crònica i amb dolor. 

Durant la jornada, professionals de l'ICS de l'Anoia, del Bages i d'Osona han presentat experiències en les quals treballen i les han compartit amb la resta dels assistents. Gerontogimnàsia i Amb molta marxa a l'escola per part de Fina Olmo de l'EAP de Sant Vicenç de Castellet; Promoció de l'activitat física a nivell de l'Equip per part de l'Elisabet Rodellas de l'EAP de Manlleu; Caminades saludables i els Dijous Salut per la Meritxell Rovira de l'EAP de Torelló; Caminades fent salut per part de l'Anna Sabata de l'EAP de Súria; Marxa Nòrdica a l'atenció primària per part de M. Concepció Espinós i Dolors Ortínez de l'EAP d' Igualada Urbà; Caminem junts per una comunitat saludable per part de Teresa Pampalona de l'EAP de Cardona. En aquestes presentacions s'ha destacat que la col·laboració entre els professionals de la salut, els ajuntaments i les entitats del territori és fonamental per impulsar les activitats que es realitzen per promoure l'activitat física. 

A l'última part, s'ha comptat també amb la col·laboració de Griselda Sirvent, metgessa, i Elisabet Sunyer, fisioterapeuta, d'Althaia, que han donat eines als assistents per a l'aconsellament i l'assessorament sobre activitat física a pacients amb patologia crònica que tenen, a més, algun grau d'afectació osteoarticular. 

A la jornada hi han assistit 40 professionals de centres de salut de la Catalunya Central i de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, els quals treballen conjuntament amb la resta dels agents locals per promoure l'activitat física als seus municipis. 

El PAFES és una experiència pionera que va néixer el 2007 a partir d'experiències locals d'èxit. El PAFES és una línia estratègica del Departament de Salut i de la Secretaria General de l'Esport i s'inclou dins del Pla de salut i el Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP), del Pla nacional de promoció de l'activitat física (PNPAF), així com en les iniciatives de l'àmbit sanitari del Pla integral de promoció de l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS). 

En l'actualitat, totes les àrees bàsiques de salut de Catalunya implementen el PAFES, mitjançant l'aconsellament i la prescripció de vida activa, és a dir, fer almenys 30 minuts d'activitat física moderada 5 dies per setmana (adults) o 60 minuts cada dia (infants i adolescents). 

La pràctica d'activitat física de manera regular millora la salut i la qualitat de vida, i alhora suposa un factor protector per a diferents problemes de salut crònics (hipertensió, diabetis, dolors musculars...) i patologies (malalties de l'aparell circulatori i càncer, principalment), així com per a la salut mental.