Castellfollit celebrarà diumenge la primera edició de la Fira de la Mongeta

per Redacció , 11 d'octubre de 2018 a les 16:29 |
Durant la fira es podran fer tastos per apreciar les qualitats gastronòmiques d'aquesta varietat | Ca l'Andorrà
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Castellfollit del Boix celebrarà diumenge la primera edició de la Fira de la Mongeta. La fira, que es realitzarà des de les deu del matí fins les dues del migdia, tindrà la mongeta de Castellfollit del Boix com a fil conductor i element aglutinador. Impulsada per l'Ajuntament de Castellfollit, la fira forma part d'un conjunt d'accions enfocades a posar en valor aquesta varietat de mongeta i mantenir i millorar‐ne el cultiu.

Comptarà amb un mercat de productes artesans i locals i amb un espai gastronòmic on es podran realitzar tastos. L'objectiu és fer que els visitants apreciïn aquesta varietat, caracteritzada per una baixa farinositat, un sabor suau i una textura fina i equilibrada. A més, destaca pel seu marcat gust de blat de moro i una lleugera aroma que recorda a la patata.


La fira es dirigeix a un públic familiar i ofereix espectacler per tots el públics, com l'obra de titelles La mongetera màgica, a càrrec de la companyia Festuc Teatre. Una demostració in situ per veure com es batien les mongetes en l'antiguitat, una xerrada sobre els orígens de la mongeta i un espai de jocs per a tota la família, acabaran de completar el programa de la fira.

Una mongeta única


La mongeta de Castellfollit del Boix és una varietat autòctona i originària d'aquest municipi i és alhora un dels 55 productes singulars catalogats pel Programa de la Xarxa de Productes de la Terra de Barcelona. Aquesta categoria destaca les característiques úniques d'aquesta mongeta, distingint-­‐la de la resta i arrelant-­‐la al seu municipi.

Segons l'alcalde de Castellfollit del Boix, Celestí Comaposada, la fira no només "revaloritzarà la mongeta de Castellfollit del Boix a nivell gastronòmic i a nivell productiu", sinó que també "servirà per promocionar el municipi de Castellfollit del Boix a través del seu producte més singular i identitari: la mongeta que li dóna nom".

Entre les activitats destinades a la revalorització de la mongeta també en destaca un projecte per a la millora genètica de la varietat tradicional, impulsat pel mateix Ajuntament en col·∙laboració amb el Consell Comarcal del Bages i la Fundació Miquel Agustí des de l'any 2011.

Una mongeta amb molta història

Conten que la mongeta va arribar fa prop de 300 anys a Castellfollit del Boix dins del sac d'un mercader que es va esberlar. Des de llavors els pagesos i les pageses d'aquest municipi les han cultivat any rere any i les mongetes s'han anat adaptant al sòl i al clima del municipi.

La primera cita de la presència d'aquesta mongeta a Castellfollit del Boix la trobem l'any 1787 de la mà d'un escriptor anglès,ArthurYoung, en el seu llibre Viatge per Catalunya.

La fira compta amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la coordinació tècnica de l'empresa Raiels, ubicada a Solsona.

 

Participació