Dotze pobles del Bages i el Moianès oferiran activitats durant les Jornades Europees de Patrimoni

Manresa serà l'indret que impulsarà més propostes, però també se'n duran a terme a Avinyó, Artés, Callús, Cardona, Monistrol de Montserrat, Sant Fruitós, Navarcles, Talamanca, Moià, Castellcir i Santa Maria d'Oló

El Castell de Talamanca es podrà visitar gratuïtament aquest divendres
El Castell de Talamanca es podrà visitar gratuïtament aquest divendres | Diputació
11 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:15h
Aquest divendres, 12 d'octubre, es donarà el tret de sortida a una nova edició de les Jornades Europees de Patrimoni, que s'allargarà fins el diumenge dia 14. Es tracta d'una iniciativa impulsada per Consell d'Europa i la Unió Europea que aplega una cinquantena d'estats. Tots ells, durant els tres dies de la jornada, organitzen activitats gratuïtes al voltant dels espais patrimonials de què gaudeixen.

En aquest sentit, pel que fa a les comarques del Bages i el Moianès, seran un total de dotze municipis els que prendran part de la iniciativa. Manresa, tal com ja va avançar aquest diari, oferirà nombroses propostes entre les quals en destaquen la commemoració del 200è aniversari de la Fàbrica dels Panyos (amb visites guiades, una exposició i propostes musicals i lúdiques) i el Dia de la Seu, que justament se celebra el 14 d'octubre i que comptarà amb activitats tant de caire litúrgic com també de festiu i participatiu.

Per la seva banda, la capital del Moianès acollirà tallers per a públic familiar al Parc Prehistòric de les Coves del Toll, els dies 12, 13 i 14 d'onze del matí a dues del migdia, i també obrirà les portes, dissabte i diumenge, de la Casa Rafael Casanova.

Propostes al Bages

A banda de Manresa, el Bages oferirà altres activitats emmarcades en la jornada en qüestió. Te les enumerem:

AVINYÓ

Dissabte, 13 d'octubre, de 9:00 a 11:00 a la plaça Major:

- Jornades participatives de pedra seca a càrrec de Josep Solsona.

Dissabte, 13 d'octubre, a les 19:00, a l'Espai Matiners:

- Presentació del llibre República pagesa a càrrec de Montserrat Tura. Es tracta d'un relat que parteix de la història de l'avi de l'autora, Feliu Tura, dirigent del moviment rabassaire del tombant del segle XX.

ARTÉS

Dissabte, 13 d'octubre, de 19:30 a 21:00 al Museu de la Història:

-  Visita guiada nocturna pel nucli antic del poble i el campanar de Santa Maria.

CALLÚS

Dissabte, 13 d'octubre, a 9:30 a 13:00 i de 15:30 a 17:00 a la plaça Major:

- Visita guiada pel patrimoni de Callús, des de l'edat mitjana fins a la industrialització.

CARDONA

Dissabte, 13 d'octubre, de 10:00 a 17:30 al Castell:

- Jornada de portes obertes al Castell de Cardona, una de les joies del primer romànic català.

MONTSERRAT I MONISTROL DE MONTSERRAT 

Dissabte 13 i diumenge 14 d'octubre, a les 16:00 a Santa Cecília de Montserrat:

- Visita guiada pel monestir de Santa Cecília de Montserrat, fundat al segle X que actualment acull la intervenció de Sean Scully, artista d'origen irlandès referent en l'art contemporani actual.

Diumenge, 14 d'octubre, de 17:00 a 18:00 a la plaça de la Font Gran:

- Visita guiada pel poble a través els ulls de l'escriptor, metge i guitarrista Joan Carles Amat, que va residir-hi entre els segles XVI i XVII.

NAVARCLES

Dissabte, 13 d'octubre, a les 18 a la capella romànica de Sant Bartomeu:

- Lliurament de premis del XV Concurs de fotografia de Navarcles, la temàtica del qual gira entorn dels elements característics i patrimonials del municipi i els seus voltants.

SANT FRUITÓS DE BAGES

Dissabte, 13 d'octubre, de 18:00 a 20:00 a la plaça Onze de Setembre:

- Gimcana cultural per equips (4-6 persones) a través d'un recorregut de 2 quilòmetres per dins del poble de Sant Fruitós en què s'hauran de superar una sèrie de proves d'enginy relacionades amb el patrimoni on es troben.

Diumenge, 14 d'octubre, a les 10:30 a Sant Benet de Bages:

- Visita guiada per l'itinerari Medieval de Món Sant Benet, en el qual es recorrerà l'església, el celler i tot el monestir conservat de l'època medieval amb recreacions d'audiovisuals.

Diumenge, 14 d'octubre, a les 11:30 a Sant Benet de Bages:

- Visita guiada per l'itinerari Modernista de Món Sant Benet, en el qual es descobrirà la part del monestir que va servir de residència de la família del famós pintor Ramon Casas i en la qual hi van fer diverses obres de rehabilitació dins del moviment modernista.

Diumenge, 14 d'octubre a les 12:00 a Sant Benet de Bages:

- Visita guiada per l'itinerari Alícia de Món Sant Benet. Durant la ruta es visitarà l'espai d'experimentació gastronòmic del costat del monestir; un espai per descobrir nous gustos i experimentar amb els aliments.

TALAMANCA

Dissabte, 13 d'octubre, d'11:00 a 13:00, al Castell:

- Visita guiada pel Castell de Talamanca en la qual es descobriran les seves principals dependències i el seu mirador, des d'on es podrà veure l'escenari on va tenir lloc la batalla del 13 d'agost de 1714, que va ser la darrera victòria de l'exèrcit català a la Guerra de Successió. La proposta clourà amb la visita a l'església de Santa Maria.

Propostes al Moianès

A banda de les dues que tindran lloc a Moià, se n'oferiran dues més:

CASTELLCIR

Divendres, 12 d'octubre, a les 17:00 al Mas Esplugues:

- Taller per a públic familiar en el qual s'explicarà com una casa de pagès era autosuficient a partir dels recursos que oferia el bosc, els camps, el bestiar. L'activitat es complementarà amb un taller de conserves de bolets.

SANTA MARIA D'OLÓ

Divendres, 12 d'octubre, de 12:00 a 14:00 a la Nau Vella de l'Hemalosa (plaça Catalunya):

- Visita guiada per l'Espai Hemalosa-Radial de l'Ecomuseu del Moianès en la qual es descobrirà la història recent del poble, al voltant de la industrialització tèxtil.