El govern de Manresa proposa pujar les ordenances fiscals un 1,5% i rebaixar un 3,5% les escombraries

Una altra de les novetats és la creació d'una nova ordenança fiscal general reguladora de la gestió, inspecció i recaptació dels tributs i altres ingressos

El regidor d'Hisenda Josep Maria Sala, explicant en roda de premsa les ordenances fiscals i les taxes per a 2019
El regidor d'Hisenda Josep Maria Sala, explicant en roda de premsa les ordenances fiscals i les taxes per a 2019 | AjM
Redacció
10 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:51h
El regidor d'Hisenda i Organització, Josep Maria Sala, ha presentat aquest dimecres al migdia la proposta de modificació d'ordenances fiscals per al 2019, que es portarà a aprovació en el proper Ple Municipal, previst per al 18 d'octubre. Sala ha anunciat que l'increment previst per al 2019 serà d'un 1,5% en la majoria d'impostos i taxes, "un increment per sota de l'IPC, que previsiblement se situarà per sobre del 2%". Una de les novetats principals és la rebaixa del 3,54% de la taxa d'escombraries, pel fet que s'ha endarrerit la posada en marxa del nou sistema que, en el cas de Manresa, obligarà a fer un pretractament de les deixalles a Vacarisses, i que havia motivat l'increment de la taxa el 2018.

Per al regidor, l'increment general de l'1,5% té l'objectiu de "mantenir els ingressos per no afectar el nivell de prestacions en els serveis municipals". Així mateix, ha informat que, un any més, es continuarà promocionant l'aplicació de la tarifa plana (pagament fraccionat dels impostos), "una fórmula que és utilitzada però que encara té recorregut entre els ciutadans".

Pel que fa a l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), Sala ha anunciat que el tipus impositiu general passa del 0,882% al 0.895%, per l'aplicació de l'increment de l'1,5%, i la categoria rústica canvia el tipus impositiu del 0,375% al 0,381%. En aquests moments, l'Ajuntament de Manresa emet un total de 61.100 rebuts d'IBI, dels quals 50.990 corresponen a persones físiques, i 10.110 a persones jurídiques. Del total de rebuts, 22.081 (36,14%) són rebuts inferiors a 100 euros. També hi ha un 23,62% dels rebuts que paguen entre 300 i 500 euros. 

Per al 2019 el tipus impositiu de l´Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) s'incrementa un 0,5% respecte a l'any passat, i se situa al 4%, el màxim establert per llei, i torna al nivell que tenia l'any 2012. Es manté per al 2019 la bonificació per obres i reformes. Al Centre Històric es manté el 95% de bonificació per reforma de façanes i del 60% per qualsevol tipus d'obres (no només reformes) interiors. A la resta de la ciutat, es bonifica amb el 50% la reforma de façanes.

L'Impost d´Activitat Econòmiques (IAE), que s'incrementen l'1,5%, i se situen en un mínim del 2,53% i un màxim del 3,03%, per sota de la mitjana de les poblacions de mida similar a Manresa, on el tipus mitjà és de gairebé el 3,5%. L'any vinent es mantindrà les bonificació per a aquelles empreses que tinguin un resultat negatiu a partir de 2019 i següents fins a un màxim de tres anys consecutius. Les bonificacions serien del 10% en els casos d'empreses amb dèficit del resultat d'explotació d'entre el 5-10% i del 20% per aquelles que el tinguin per sobre del 10%.

Pel que fa a altres impostos municipals, en el que grava l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (la plusvàlua) augmenta també l'1,5% i el tipus impositiu passa del 15% al 15.23%, i es manté igual l'impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM), de circulació.

La taxa de les escombraries s'abaixa un 3,54%

El regidor ha anunciat que la majoria de taxes tenen un increment de l'1,5%, amb l'excepció de la taxa d'escombraries que s'abaixarà un 3,54%. Així el rebut passarà de 124,40 a 120 euros. El motiu d'aquesta rebaixa és l'endarreriment en la posada en marxa del nou sistema pel qual, en compliment de les directives europees, cal dur a terme un pretractament a les deixalles (fracció rebuig) i que, en el cas de Manresa i el Bages i mentre no es construeixi una planta a Manresa, s'haurà de fer al Consorci del Vallès, ubicat a Vacarisses, amb el conseqüent increment de cost pel transport. El regidor Sala ha explicat que el 2018 es va incrementar la taxa amb la previsió que el nou sistema ja estigués en marxa. Com que ha anat amb retard i fins l l'1 d'abril del 2019 no és previst posar-lo en funcionament, hi ha un superàvit que permet ara l a rebaixa de la taxa.

Aquest decrement de la taxa es pot aplicar malgrat la pujada del cànon d'abocament que ha establert l'Agència de Residus de Catalunya, que passa de 35 a 41,20 euros per tona abocada a l'abocador.

Nova ordenança fiscal general

Josep Maria Sala ha explicat que una de les novetats d'aquest any ha estat la creació de l'ordenança fiscal general reguladora de la gestió, inspecció i recaptació dels tributs i altres ingressos de dret públic municipal. Per al regidor "la voluntat és que aquesta nova ordenança reculli la normativa tributària en un sol document, ja que abans estava repartida entre les diferents ordenances, i fer-lo molt més entenedor i útil per a la ciutadania".

Entre els elements més rellevants de la nova ordenança hi ha el calendari del contribuent, el termini de pagament dels rebuts domiciliats, el sistema de pagament avançant amb descompte o el pagament de la quota fixa mensual, entre d'altres.

Així mateix, s'han fet diverses modificacions adreçades a donar més facilitats per poder pagar a les persones deutores, a través de canvis en els criteris d'execució de cobraments (embargaments de vehicles o immobles), o a l'hora de fraccionar o ajornar aquests deutes.