Els pensionistes del Bages es constituexien en àgora per reclamar els seus drets

Una cinquantena de persones han participat aquest dilluns en la primera trobada que s'ha fet a la plaça Major

Àgora de pensionistes, aquest dilluns, a la plaça Major
Àgora de pensionistes, aquest dilluns, a la plaça Major | Pere Fontanals
08 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:12h
Debatre les "mitges veritats" que el govern proposa per als pensionistes, conscients que l'anunci de la pujada de les pensions amb l'índex de l'IPC "ha aconseguit el que volia: desmobilitzar la població". Aquesta és la premisa amb la que la Plataforma de les pensions del Bages ha convocat aquest dilluns la seva primera concentració d'una nova onada d'accions que pretén dur a terme per mantenir el pols per a la dignificació dels pensionistes.

Però no pretenen que les concentracions siguin accions de protesta i prou, sinó que volen obrir-les al debat perquè tothom opini i hi digui la seva. Aquest dilluns, una cinquantena de persones, pràcticament totes jubilades i pensionistes s'han organitzat en àgora, en forma de rotllana, i després d'unes breus explicacions dels convocants, han debatut, no gaire estona, però el suficient com per trencar el gel.

"Ens diuen que les pensions no són sostenibles perquè abans hi havia tres treballadors en actiu per cada pensionista, i d'aquí poc només n'hi haurà un, però no parlen de la productivitat d'aquests treballadors, que s'ha triplicat en aquest temps", expliquen. "De manera que amb més producció hi ha menys cotitzacions a la seguretat social", rematen. Per això, "el sistema de pensions s'ha de complementar amb els pressupostos generals de l'Estat, amb el que les grans empreses han de pagar per aquesta productivitat afegida".

També han acusat l'Estat de dir "mitges veritats", en el fet de dir que les pensions pujaran l'1,6% de l'IPC, "però no diuen que això està supeditat a que les cotitzacions també pugin aquest percentatge". La mobilització dels pensionistes ha d'anar acompanyada per les reivindicacions dels treballadors en actiu: "amb precarietat i amb les condicions laborals que tenen, no podran pujar aquest 1,6%, i per tant els pensionistes tampoc el gaudirem".

La plataforma ha convidat els assistents a convidar més gent de cara a la propera trobada que serà anunciada a través de les xarxes. En principi serà cada dilluns o cada quinze dies.