Les falles del Pirineu inspiren un espectacle de circ, moviment i tradició a la Mediterrània

Júlia Farrero realitza una estada a la capital del Bages per continuar investigant sobre el seu darrer projecte, titulat "Teia"

Júlia Farrero amb les falles del seu darrer projecte artístic
Júlia Farrero amb les falles del seu darrer projecte artístic | Estefania Escolà
Redacció
05 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:47h
En un escenari rústic inspirat en les falles, Júlia Farrero prepara el seu darrer treball, una peça en solitari, amb què pretén homenatjar aquest ritual arrelat al seus Pirineus natals. Un espectacle de circ, moviment i tradició, batejat amb el nom de Teia, el nom de les fustes de pi resinoses amb què es fan les falles. Són fustes que ella mateixa ha tallat i treballat juntament amb un familiar que coneix la tradició de fer-les. Segons ha explicat Farrero, "l'espectacle neix en un moment de nostàlgia, i parla d'aquest lloc, però també de la meva experiència allà". L'artista ha participat tota aquesta setmana en una residència de la Fira Mediterrània a l'espai de circ La Crica de Manresa. A la capital del Bages, presentarà aquest divendres i dissabte un tastet d'aquest treball, que encara es troba en ple procés de creació.

Declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2015, les falles del Pirineu són un ritual de culte al sol i d'agraïment per les collites. L'artista Júlia Farrero les ha viscut des de ben petita al seu poble natal, Barruera (Alta Ribagorça). Després, com passa amb molts altres joves del Pirineu, va deixar el seu poble per dedicar-se a la seva carrera i ara passa llargues estades a França, el lloc on treballa i resideix habitualment. De la nostàlgia del temps viscut al Pirineu i de totes les seves vivències, neix 'Teia. Un espectacle que es troba en ple procés de creació i que, a Manresa, ha fet una estada d'una setmana en el marc de la Fira Mediterrània. 

La proposta, de la qual es podrà veure un petit tast de vint minuts aquest divendres i dissabte a la Plaça Major de Manresa, combina el circ, el moviment i la tradició i és un clar homenatge a les falles del seu enyorat Pirineu. 

El treball de Farrero encaixa perfectament en aquesta Mediterrània, ja que els rituals són l'eix temàtic d'aquesta edició, que s'allargarà fins diumenge al vespre.