La restauració de Sobrerroca insisteix en el solar de l'Anònima com a pàrquing nocturn

Consideren que són els principals perjudicats per l'eliminació de places d'aparcament de la plaça Milcentenari

El solar de l'Anònima és un bé preuat per la restauració de la zona
El solar de l'Anònima és un bé preuat per la restauració de la zona | Pere Fontanals
04 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:19h
L'inici de la construcció del camp Cruyff Court a la plaça Milcentenari de Manresa ha provocat la pèrdua de 43 places d'aparcament en una zona especialment mancada de llocs on arribar amb el cotxe. Amb la voluntat que aquesta falta de places no es notés tant, l'Ajuntament va habilitar dos solars al carrer de la Dama, ara fa dos anys i mig, que sumats ofereixen 42 places d'aparcament.

Malgrat que aquesta actuació de 2016 es va portar a terme amb la visió de la futura intervenció a la plaça Milcentenari, els botiguers de la zona del carrer Sobrerroca i la plaça Major han posat el crit al cel perquè consideren que tornar a tenir el mateix número de places que a inicis de 2016 els perjudicarà "greument". De fet, han avisat al govern municipal que si la tendència de creixement de comerços a la zona que s'ha apuntat en el darrer any s'inverteix, "no serà culpa nostra".

En una de les poques vegades que l'associació de comerciants, de veïns i l'Antic s'han posat d'acord, acusen l'Ajuntament de "tirar pel dret" sense haver escoltat les seves propostes i perjudicant "greument" els negocis de la zona.

La restauració, el sector més dinàmic, sí que hi perd

Malgrat les queixes dels botiguers per la pèrdua d'aquestes 43 places de zona blava, poques vegades durant l'horari comercial s'ocupa totalment la zona blava, de manera que les 42 places dels dos solars del carrer de la Dama haurien de ser suficients per absorbir la demanda, si més no amb les dades d'ocupació dels darrers mesos.
 

Cinc vehicles aparcats en un dels solars del carrer de la Dama, que té 23 places de zona blava, aquest dijous. Foto: Pere Fontanals


El principal problema de falta d'aparcament a la zona el pateixen els negocis de restauració, que en els darrers anys s'han convertit en un veritable pol d'atracció de gent s'altres punts de Manresa i de la comarca que s'acosten als establiments de la zona a sopar o fer una copa.

"Ja abans de l'eliminació de les places d'aparcament de la plaça Milcentenari hi havia dies que no es trobava aparcament enlloc", expliquen responsables hostelers, "ara la situació s'agreujarà molt més amb l'eliminació d'aquestes places". Cal tenir en compte que a aquestes hores del vespre, les places són gratuïtes.

De fet, els responsables d'aquests establiments no entenen com des de l'Ajuntament no atenen la seva petició "d'habilitar el solar de l'Anònima com a pàrquing nocturn". Segons els seus càlculs, aquesta mesura reportaria entre 300 i 400 noves places d'aparcament "i no perjudicarien la concessió de la zona blava, perquè a aquella hora totes les places són gratuïtes". El fet de convertir el solar de l'Anònima en zona d'aparcament ja va provocar divergències en el govern municipal abans de l'estiu.

Molta gent arriba a peu al barri, però també hi ha qui arriba s'altres punts de la ciutat i de la comarca. "És una manera molt clara de revitalitzar el Barri Antic que pot quedar tocada per la falta d'aparcament", conclouen.

L'Ajuntament s'ha compromès ha estudiar una rebaixa del preu nocturn de l'aparcament de Puigmercadal, però els restauradors consideren que aquesta mesura és "insuficiant".

Com queda l'aparcament?

Amb la construcció del camp Cruyff Count a la plaça Milcentenari, l'Ajuntament ha traslladat les 43 places de zona verda (per a residents) que hi havia darrere les arcades a la part exterior. Allà, les 43 places que eren de zona blava/verda s'han convertit en places de zona verda. Ara, qui vol aparcar en zona blava, ha d'anar als dos solars del carrer de la Dama que, sumats, ofereixen 42 places d'aparcament.

D'aquesta manera, els residents perden 43 places de possible aparcament, les que abans eren mixtes a l'exterior de la plaça Milcentenari, i els visitants han perdut 43 places de zona blava sobre les que hi havia només fa una setmana. Cal tenir en compte, però, que els aparcaments de la zona blava que es van habilitar al carrer de la Dama fa doa anys i mig, ja van ser per cobrir la pèrdua amb aquesta intervenció.

L'Associació de botiguers de Sobrerroca ja va aconseguir aturar amb pressions la peatonalització del primer tram del carrer, malgrat que tant l'associació de veïns com els membres de la plataforma de l'Antic, hi estaven a favor. Ara anuncien noves accions per protestar contra la falta d'aparcament a la zona.