S'inicien els tallers de cultura popular a les escoles de primària de Manresa

Una nena participa en el taller de capgrossos
Una nena participa en el taller de capgrossos | AjM
Redacció
03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:43h
Des de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, s'organitzen els tallers de cultura popular a les escoles, gratuïts i dins l'horari lectiu i que es porten a terme al llarg de 6 dies, fins el dimecres 10 d'octubre, a l'entorn de la Fira Mediterrània.

L'objectiu dels tallers, un projecte transversal de cultura i educació, és promoure el coneixement de la cultura popular entre els infants, incrementar el públic infantil als actes festius de la ciutat i la participació de nens i joves a les entitats de cultura popular.

A través dels tallers de capgrossos, castells i danses tradicionals catalanes, es farà partícips als infants d'algunes tradicions de la cultura catalana; podran conèixer el calendari festiu, identificar les figures de la imatgeria de Manresa i la seqüència ritual de les festes a la ciutat.

Els tallers permeten acostar des de l'escola els projectes de les entitats de cultura popular i afavorir l'aprenentatge per part de les entitats d'una aproximació pedagògica a allò que fan.

Els tallers seran participats per 833 alumnes de les 9 escoles inscrites (Bages, Muntanya del Drac, La Sèquia, Pare Algué, Sant Ignasi, Ítaca, La Salle, Vedruna i Joviat) i que han demanat realitzar els següents tallers:

- Capgrossos (7 grups/classe, de 3er de cicle mitjà), a càrrec de Txema Rico, artista plàstic; 2 sessions d'1,5 hores cadascuna per grup

- Taller de danses tradicionals catalanes (11 grups classe, de 3er de cicle mitjà), a càrrec de Maria Navarrete, exdansaire de l'Esbart Manresà (Agrupació Cultural del Bages) i especialista en balls de plaça i danses d'arreu; 2 sessions d'1 hora cadascuna per grup

- Taller de castells (13 grups/classe, de 6è de cicle superior), a càrrec de membres de la Colla Castellera Tirallongues de Manresa; 2 sessions d'1 hora cadascuna per grup

Així, 207 infants realitzaran el taller de capgrossos, 338 el taller de castells i 288 al taller de danses tradicionals catalanes.

El catàleg d'entitats de cultura popular tradicional

Amb motiu de la celebració enguany de la Capitalitat Cultural i pensat per posar en relleu la cultura popular i tradicional, es va donar a conèixer (el passat mes de juliol) el catàleg d'entitats de cultura popular i tradicional que habiten a la ciutat.

El document recull una breu introducció de cada entitat on s'hi destaquen les activitats formatives dirigides a infants i adolescents, els esdeveniments locals on es pot veure actuar l'entitat, els seus objectius pedagògics i les dades de contacte actualitzades. 

A més a més, el Catàleg, realitzat per l'Ajuntament de Manresa, és un recurs per les escoles, instituts i també per a d'altres entitats i serveis que treballen amb joves i infants: entitats juvenils, ludoteques, centres oberts, biblioteques veïnals, associacions veïnals, al Centre de Recursos Pedagògics del Bages.

La seva elaboració va comptar amb la col·laboració i participació de les 18 entitats de cultura popular, tradicional i coral que tenen una fitxa al catàleg: Colla Castellera Tirallongues, Manrússia Van de Pal, Xàldiga Taller de Festes, Geganters de Manresa, Geganters i Grallers del Poble Nou de Manresa, Agrupació Cultural del Bages, Associació per la Dansa Estudi Folk, Casal Cultural Dansaires Manresans, Grup de Dansa Cor de Catalunya, Grup Sardanista Dintre el Bosc, Cobla Ciutat de Manresa, Unió Musical del Bages, Escola Coral de l'Orfeó Manresà, Coral Infantil Escodines i Escola de Música de les Escodines, Casal Familiar Recreatiu / Fundació Cultura i Teatre, Associació Cultural Casa d'Andalusia a Manresa, Armats de Manresa i Miquelets de Catalunya.

En format imprès es pot consultar a les dues biblioteques de Manresa (Casino, Passeig Pere III, 29 i Ateneu, c. Cintaires 30.32) ), a l'Oficina Jove del Bages i a les regidories de Cultura (Passeig Pere III, 27, baixos) i Educació (Edifici Infants. Ctra. de Vic,16).

La cultura popular i tradicional a Manresa dins el programa de la Capitalitat

El sector de la cultura popular i tradicional és un sector molt viu a Manresa, amb el qual la ciutat se sent identificada i que la dóna a conèixer de cara enfora. Un actiu constituït per més d'una quinzena d'entitats, que participen als principals actes festius de la ciutat (la Festa Major, la Festa de la Llum, la Fira de l'Aixada, la Fira Mediterrània, etc.) i en altres esdeveniments del calendari festiu anual o altres actes puntuals.

La cultura popular i tradicional ha tingut i continuarà tenint presència dins el programa d'activitats culturals de la Capitalitat Cultural, amb propostes com l'Aplec Internacional del 12 de maig; la Tríada de Torres Humanes, el 25 d'agost, i l'exposició sobre les tres formes de torres humanes i els 25 anys de la Colla Castellera Tirallongues de Manresa a la Sala d'exposicons de l'Espai Plana de l'Om per la Festa Major 2018; la Trobada nacional de Pessebristes de Catalunya i Balears, el passat 30 de setembre; i el Festivitas Bestiarum, el 24 i 25 de novembre.