La DO Pla de Bages preveu un increment del 40% en la producció de raïm

Els cellers reclamen ajuts a l'administració per fer front a la protecció de les vinyes de la fauna salvatge

Un treballador recull raïm en una vinya situada a Sant Salvador de Guardiola
Un treballador recull raïm en una vinya situada a Sant Salvador de Guardiola | Estefania Escolà
Redacció
03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 8:49h
Les pluges constants i les temperatures fredes d'aquesta primavera permetran incrementar un 40% la producció de raïm a la DO Pla de Bages. En total, aquesta temporada, la denominació bagenca preveu recollir 1.400.000 quilos de raïm, mentre que l'any passat la producció va ser de poc més d'1 milió de quilos. El seu president, Joan Soler, ha explicat a l'ACN que aquests valors són mitjans, "però el problema és que partíem d'unes temporades dolentes pel que fa a la producció per culpa de la sequera".

D'altra banda, Soler ha subratllat el cost econòmic al qual han de fer front els cellers del Bages per protegir les vinyes de la fauna salvatge. "Si no estiguessin tancades, aquí no es colliria ni un sol gra de raïm", ha indicat. Per aquest motiu, Soler reclama ajuts a l'administració.

Fred a la primavera i pluges constants. No es tracta d'una temporada perfecta, però s'hi apropa, segons ha explicat a l'ACN el president de la DO Pla de Bages, Joan Soler. De fet, l'únic inconvenient pel que fa a la climatologia ha estat un excés d'aigua, que ha comportat alguns problemes "com no poder llaurar o ensulfatar a temps". "Com a bon pagès, sempre canviaríem alguna cosa perquè hagués anat millor", ha explicat. 

Aquests dies s'està fent la verema al Bages. Enguany, la DO de la comarca preveu una producció un 40% superior a la de l'any passat i, en total, es recolliran aproximadament 1.400.000 quilograms de raïm. Segons ha explicat Soler, es tracta d'uns valors mitjans, però força superiors als de les darreres temporades en què la sequera va afectar negativament la producció.

Ajuts per tancar les vinyes

Una de les particularitats de les vinyes del Bages és que són petites i es troben envoltades de bosc. Això, entre d'altres coses, comporta problemes de convivència amb la fauna salvatge i, per protegir les vinyes, els viticultors es veuen obligats a fer tancats cinegètics que són molt costosos econòmicament. Per aquest motiu, Soler reclama ajuts econòmics a l'administració i ha afegit que "el sector de la vinya és estratègic pel desenvolupament de la zona, cultural i de conservació del territori", ha subratllat. 

Reptes de la DO

Entre els reptes de futur de la DO Pla de Bages, Soler ha explicat que hi ha l'objectiu de continuar creixent, però de manera sostinguda "per mantenir la identitat i la qualitat dels nostres vins". Pel que fa a la producció ecològica, Soler ha indicat que el pla de Bages té un dels índex de producció d'aquest tipus més grans del país per la idiosincràsia del pagès viticultor de la zona, que té petites extensions. 

Festa de la Verema del Bages 2018

Aquest cap de setmana se celebra al Bages la Festa de la Verema. Com a novetat, enguany la festa es trasllada a Avinyó, ja que a partir d'ara es preveu que la celebració es faci cada any en una població diferent de les que formen part de la DO Pla de Bages.