Investigadors del CTM desenvolupen una solució de concentració de purins amb energia solar

El projecte, que té un important potencial per a les zones vulnerables als nitrats, compta amb les empreses SUD Renovables i CIM Aigua

Sistema d'evaporació de la humitat dels purins SOLARPUR
Sistema d'evaporació de la humitat dels purins SOLARPUR | CTManresa
Redacció
02 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:58h

Investigadors del centre tecnològic Eurecat-CTM han participat en el desenvolupament d'una nova solució que permet la concentració de purí de manera accelerada per reduir els costos de transport, de manera que es pot enviar de forma més econòmica a zones on hi ha dèficit de fertilitzants i contribuir així a reduir l'ús de químics.

El projecte, que s'anomena SOLARPUR i està liderat per les empreses SUD Renovables i CIM Aigua, té un important potencial per a les zones amb una elevada concentració de nitrats a l'aigua subterrània a Catalunya i contempla també la seva aplicació a altres zones de l'estat espanyol i d'Europa que pateixen el mateix problema. 

La tecnologia es basa en un sistema d'evaporació intensiva optimitzada que fa possible obtenir menys volum de purí d'una manera més eficient que l'evaporació solar, utilitzant un control de la ventilació automatitzat que mesura variables d'entorn com ho són la temperatura, humitat o radiació solar.

Amb aquesta anàlisi dels sensors, es possible determinar el moment de ventilació idoni per maximitzar l'evaporació i que sigui més ràpida, front al sistema de bassa oberta on es va evaporant per l'acció de la radiació solar.

Per evitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle derivades del procés, principalment amoníac i compostos orgànics volàtils, s'ha procedit, en primer lloc, a una acidificació del purí que en fixa el nitrogen amoniacal i evita la seva volatilització i, en segon lloc, s'ha implantat un sistema de filtració de l'aire per assegurar les mínimes emissions. 

En conjunt, SOLARPUR ha implicat la construcció d'una planta pilot amb una bassa coberta dotada d'un sistema de control avançat que ha permès intensificar l'evaporació natural, a partir de la captació de radiació solar tèrmica i d'un control íntegre de les condicions ambientals, així com l'aportació d'excedent d'energia elèctrica provinent d'una instal·lació fotovoltaica per autoconsum. Aquest sistema de control ha permès, com a mínim, doblar la ràtio d'evaporació solar natural.

Es calcula que aquest nou procés permetrà la reducció del volum del purí, de manera que es rebaixaran els costos de transport a menys de 6 €/m3 produït. També facilitarà l'ús del residu com a fertilitzant natural a zones deficitàries de nutrients i controlarà les emissions de gasos d'efecte hivernacle associades a l'emmagatzemament en basses dels purins. 

Per al desenvolupament del projecte, els investigadors han instal·lat una planta pilot a una granja porcina de les zones afectades, basada en l'evaporació del contingut aquós dels purins tractats prèviament amb un sistema de separació sòlid/líquid. En aquest sentit, el sistema ha permès reduir per evaporació més d'un 70 per cent del contingut líquid, concentrant d'aquesta manera els nutrients. 

El projecte, que ha finalitzat a finals de juliol de 2018, ha comptat amb el suport d'Agroxarxa i del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, i s'enquadra dins la convocatòria Nuclis Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental 2015.

Actualment, després de diversos estudis s'ha arribat a la conclusió que la solució als problemes del purins passa per la gestió i l'ús de les tecnologies millor adaptades a cada realitat, en funció del balanç de nutrients, del problema de transport que s'hagi de resoldre i d'altres requeriments que s'hagin de complir, especialment, els preus dels tractaments i energies necessàries per als processos aplicats.