Km 0

La mongeta de Castellfollit del Boix tindrà la seva pròpia fira el 14 d'octubre

Entre les activitats destinades a la revalorització de la mongeta també en destaca un projecte per a la millora genètica de la varietat tradicional

per Redacció , 2 d'octubre de 2018 a les 14:05 |
Mongeta de Castellfollit del Boix | Raiels
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La 1a Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix esdevindrà una plataforma per donar a conèixer arreu del territori aquest producte agroalimentari singular i únic, a la vegada que pretén ser una una activitat dinamitzadora del municipi. Aquesta activitat, impulsada per l'Ajuntament del mateix municipi, forma part d'un conjunt d'accions enfocades a posar en valor aquesta varietat i mantenir i millorar-ne el cultiu.

La mongeta de Castellfollit del Boix és una varietat autòctona i originària d'aquest municipi i és alhora un dels 55 productes singulars catalogats pel Programa de la Xarxa de Productes de la Terra de Barcelona. Aquesta distinció destaca les característiques úniques d'aquesta mongeta, distingint-la de la resta i arrelant-la al seu municipi.


Segons l'alcalde de Castellfollit del Boix, Celestí Rius, la fira no només "revaloritzarà la mongeta de Castellfollit del Boix a nivell gastronòmic i a nivell productiu", sinó que també "servirà per promocionar el municipi de Castellfollit del Boix a través del seu producte més singular i identitari: la mongeta que li dóna nom".

Entre les activitats destinades a la revalorització de la mongeta també en destaca un projecte per a la millora genètica de la varietat tradicional, impulsat pel mateix Ajuntament en col·laboració amb el Consell Comarcal del Bages i la Fundació Miquel Agustí des de l'any 2011.


Una fira gastrònomica per a tota la família

La fira, que es realitzarà el 14 d'octubre des de les deu del matí fins les dues del migdia, tindrà la mongeta de Castellfollit del Boix com a fil conductor i element aglutinador. Comptarà amb un mercat on trobar mongetes, així com tota una varietat de productes artesans i locals. Per tal de completar l'experiència gastronòmica, també s'hi podran realitzar tastos gastrònomics i gaudir de música en directe.

A més, comptarà amb un seguit d'activitats dirigides a tota la família que acompanyaran la jornada, com l'obra de titelles "La mongetera màgica", a càrrec de la companyia Festuc Teatre. Una demostració in situ per veure com es batien les mongetes en l'antiguitat, una xerrada sobre els orígens de la mongeta i un espai de jocs per a tota la família, acabaran de completar el programa de la fira.

La fira compta amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la coordinació tècnica de l'empresa Raiels, ubicada a Solsona.

 

Participació