Un centenar de persones condemnen a l'IES Quercus de Sant Joan l'atac policial de l'1-O

Una setantena d'agents de la Guàrdia Civil van irrompre al centre i van carregar contra la gent que hi havia concentrada

Moment de la lectura del manifest a les portes de l'IES Quercus de Sant Joan
Moment de la lectura del manifest a les portes de l'IES Quercus de Sant Joan | Estefania Escolà
Redacció
01 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:59h
La normalitat de l'IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, al Bages, es va veure estroncada ara fa un any, quan una setantena d'agents de la Guàrdia Civil van irrompre al centre mentre se celebrava el referèndum d'autodeterminació. Van carregar contra la gent que hi havia concentrada i, per accedir al centre, van trencar el vidre d'una de les portes principals. Un any després, un centenar de persones s'han volgut reunir a les portes del centre per condemnar plegats "l'atac brutal i violent" que van patir per part de la policia espanyola. El professor Antoni Cornudella, que aquell dia hi era present, ha recordat a l'ACN els fets i ha admès que encara avui, un any després, no ha estat capaç de reviure les imatges d'aquell dia.

Un centenar de persones s'han concentrat aquest dilluns al matí davant de l'institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada per rebutjar plegats "els fets violents tan greus" que van succeir en aquest centre ara fa un any. Un dels professors de l'institut, Antoni Cornudella, ha explicat a l'ACN que l'objectiu de l'acte ha estat reivindicar "el compromís d'un poble a exercir el seu dret a vot". "Mai la violència es pot homenatjar", ha subratllat. 

Cornudella ha recordat els fets que va viure el passat 1-O i ha dit que, quan hi pensa, té un doble sentiment. D'una banda, satisfacció i compromís, però també tristesa pels fets que va haver de viure. De fet, ha admès que encara avui, un any després, no ha estat capaç de reviure les imatges d'aquell dia. 

El professor també ha subratllat la dificultat a la qual van haver de fer front els professionals del centre quan l'endemà de l'1-O van haver d'explicar als alumnes els fets que havien succeït al seu institut un dia abans. De fet, el manifest que s'ha llegit aquest dilluns al matí per condemnar els fets ha posat en evidència com "unes parets que habitualment són testimoni d'aprenentatge i saber es van convertir en testimoni d'una violència desproporcionada". L'acte ha acabat amb un fort aplaudiment i amb el cant dels Segadors.