Prop de 400 estudiants manresans recorden l'1-O en una manifestació molt crítica amb els Mossos

La mobilització ha transcorregut sense incidents i ha rebut aplaudiments i elogis per part de molts vianants

Una línia d'ARRO dels Mossos han tallat l'accés a la comandància de la Guàrdia Civil
Una línia d'ARRO dels Mossos han tallat l'accés a la comandància de la Guàrdia Civil | Aina Font Torra
01 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 21:27h
Estelades a tort i a dret. Samarretes de les diverses edicions de la Diada de l'Onze de Setembre. Domassos feministes i de Democràcia. Banderes vermelles i alguna del Che Guevara. La manifestació convocada pel Sindicat d'Estrudiants dels Països Catalans (SEPC) de Manresa ha aplegat prop de quatre-cents joves d'entre 15 i 18 anys, majoritàriament, que un any després del referèndum per la independència de Catalunya han decidit unir-se a la vaga convocada per la plataforma Universitats per la República per recordar que "no oblidem ni perdonem el que va passar".
 

Clientes del Llanes Epi han sortit al carrer a aplaudir els estudiants mentre es manifestaven. Foto: Aina Font Torra


La mobilització, que ha començat a les onze del matí des de la Ben Plantada, ha comptat amb el seguiment permanent dels Mossos d'Esquadra, que han hagut de controlar el trànsit precipitadament perquè els del SEPC "no ens han volgut dir quin recorregut seguiria la marxa", han assegurat a NacióManresa agents del cos policial. Això ha provocat que en alguns trams (començament de la Muralla del Carme i carretera de Cardona i annexos) les acumulacions de cotxes fossin inevitables. El misteri, però, ha durat poca estona: que de la Ben Plantada baixessin cap a la carretera de Vic en comptes d'anar Passeig avall era sospitós, però quan han passat de llarg la plaça Sant Domènec, els dubtes s'han esvaït del tot. Era evident que es dirigien cap a la comandància de la Guàrdia Civil. Igual que van fer 27.000 bagencs el passat 3-O, en el marc de l'aturada de país.
 

La manifestació al pas per la carretera de Cardona. Foto: Aina Font Torra


La marxa ha transcorregut sense cap incident. L'ambient era festiu i els càntics independentistes, constants. De vegades se'n solapaven dos. I fins i tot tres. I la gent que passava pel carrer els aplaudia i els animava i fins i tot es sumava a la corrua. D'entre els lemes que han abanderat tota la manifestació, n'hi ha hagut un bon grapat en contra dels Mossos d'Esquadra: "No us mereixeu la senyera que porteu", "Mossos no", "Buch dimissió" i "Mossos d'Esquadra torturadors" han estat els més cridats. De fet, l'animadversió cap a la policia catalana s'ha fet encara més latent quan, a cinquanta metres de la comandància de la Guàrdia Civil, els agents catalans han fet un cordó policial per evitar que els manifestants s'hi acostessin.
 

Moment en que la marxa convocada pel SEPC ha arribat a la vora de la Guàrdia Civil. Foto: Aina Font Torra


En un primer moment, i veient que era impossible avançar, els joves han provat de fer silenci i alçar les mans, tornant a reproduir l'escena que es va viure fa un any a la capital del Bages. Però el cordó no s'ha desfet. Llavors s'han assegut a terra, evocant al pacifisme. I la policia no s'ha mogut ni un pam. El pols entre agents i manifestants ha durat més de mitja hora. Ningú es movia de la seva posició. Els Mossos quiets, callats. I els estudiants corejant càntics revolucionaris i de llibertat. Finalment, a la una del migdia la manifestació ha girat cua i s'ha dispersat a tocar de Sant Domènec. Els cinc furgons blindats dels ARRO també han marxat. I el trànsit s'ha tornat a normalitzar. Abans d'anar-se'n, però, els joves manresans han advertit que algun dia "aquest edifici [referint-se a la comandància de la Guàrdia Civil] serà una biblioteca".