Un centenar de treballadors de Lledoners es concentren per denunciar el nou model de presons

Segons el càlcul que fan els representants dels treballadors, farien falta un centenar més de treballadors per cobrir les necessitats actuals

ACN/Montse Ayala
13 d'octubre del 2009
576_1255445305414059
576_1255445305414059 | Montse Ayala

Diverses imatges de la concentració. Fotografies de Montse Ayala

Un centenar de treballadors del centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, s’han concentrat aquest dimarts per denunciar la manca de personal que afecta la presó. Per això, els manifestants han qualificat com un "autèntic desastre" l’anomenat nou model de presons, del qual Lledoners n’havia de ser el primer exponent. Un any després de la inauguració, els sindicats UGT, CCOO i CATAC rebutgen amb aquesta acció la "nefasta política" de personal del Departament de Justícia que provoca problemes de seguretat, així com la intensificació dels incidents.

Actualment, a Lledoners hi treballen 400 persones. Segons el càlcul que fan els representants dels treballadors, en farien falta un centenar més per cobrir les necessitats actuals, una xifra que hauria de créixer si es compleixen les previsions d’obrir un nou mòdul i posar més llits a les cel·les actuals, tal i com ha anunciat la direcció del centre penitenciari.

Quan funcionin aquest nou mòdul i hi hagi més llits per cel·la, el centre, que actualment té uns 500 interns, passarà a tenir-ne 750, la capacitat màxima que es va anunciar que tindria la presó. Això, quan encara quedaran per obrir dos mòduls més. Segons el responsable de presons de la UGT, Miquel Pueyo, treballar en aquestes condicions és "un insult".

En un manifest, les tres organitzacions sindicals denuncien la "gravíssima" manca de personal que afecta el centre penitenciari de Lledoners, fet que té conseqüències tant en els serveis com en la seguretat dels treballadors i dels interns. Asseguren estar "cansats de multiplicar-nos i cobrir dos i tres serveis alhora".

Per això, exigeixen "de manera urgent" que s’incrementi la dotació de personal en els efectius suficients per poder desenvolupar la feina "amb total garantia". Els signants del manifest consideren que és "inajornable" donar resposta a aquesta situació, que qualifiquen d’"insostenible".

Alhora, els sindicats adverteixen que no permetran que s’obri cap nou centre penitenciari sense unes dotacions de personal i instal·lacions adequades que garanteixin la seguretat dels treballadors i la dels interns, a banda d’oferir uns serveis de qualitat.

Segons Miquel Pueyo, en aquests moments, la manca de personal està fent que a Lledoners hi hagi un índex d’incidents entre els interns i amb el personal superior al que hi hauria d’haver pel nombre de reclusos que hi ha. Si la xifra s’incrementa sense augmentar el personal, afirma, aquesta situació s’agreujarà.

Per tot plegat, els representants dels treballadors acusen Justícia d’irresponsable per fer presons sense serveis bàsics o obrir-ne de nous sense personal. També denuncien que les presons es facin lluny dels nuclis urbans sense preveure el transport per al personal. En el cas de Lledoners, a més, afirmen que en un dels mòduls hi treballa només un funcionari i un cap d’unitat, una situació que es dóna també en centres amb menys recursos i amb més ràtio d’interns.

Altres qüestions que són motiu de denúncia per part dels sindicats són l’increment de les agressions als treballadors i l’escalada d’accions violentes als patis, així com l’amortització de 148 llocs de treball que el Departament de Justícia ha fet desaparèixer amb la supressió del cos d’auxiliars tècnics de serveis penitenciaris.

El manifest fa referència també a la situació d’altres presons, com la de Quatre Camins, on van intentar assassinar el Subdirector de Règim Interior fa cinc anys. Segons el sindicat, la situació actual és la mateixa que quan es va produir el motí en aquesta presó. En el cas de Can Brians, asseguren, el personal de vigilància interior es troba en xifres similars a les de l’any 1997.

Després de llegir el manifest, el centenar de treballadors han anat a peu fins a la carretera C-55, a l’alçada de Sant Joan de Vilatorrada, i l’han tallat en dos sentits. Durant la marxa cridaven consignes com "Que no s’obrin més presons sense més treballadors", "Tura, menys lliteres i més plantilla" i "Tura, afluixa la cartera".