Un miler de persones commemoren l'aniversari de l'1-O aplegant-se a Sant Joan

A primera hora del matí han sortit tres riuades de persones des dels municipis bagencs que van patir la violència policial: Callús, Fonollosa i Castellgalí fins a arribar a Sant Joan de Vilatorrada

Un miler d'independentistes s'han aplegat a Sant Joan de Vilatorrada
Un miler d'independentistes s'han aplegat a Sant Joan de Vilatorrada | Sílvia Rius
30 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:14h
Un miler llarg de persones s'han agrupat aquest diumenge a la plaça Major de Sant Joan de Vilatorrada en un acte organitzat per l'ANC, Òmnium, CDRS del Bages i Artistes per la República per commemorar el primer aniversari del 1-O. Sant Joan, un dels municipis que més va patir la violència policial durant el referèndum, ha estat l'escenari escollit per a celebrar l'acte de clausura de les tres caminades que han sortit a primera hora del matí des de Fonollosa, Callús i Castellgalí, els altres municipis bagencs que també van patir agressions policials.
 

Moment en el qual una urna sortia d'una furgoneta i obria l'acte. Foto: Sílvia Rius


Tocada la una del migdia d'una furgoneta ha sortit una urna embolicada amb bosses d'escombraries i s'ha obert pas fins a arribar a l'escenari, on un grup de bagencs i bagenques han compartit les seves experiències del passat 1-O i han dipositat un vot simbòlic en la que ha estat la protagonista de l'acte, l'urna. Entre totes les veus un sol missatge s'ha repetit constantment: "Ho tornaria a fer".  Una recreació del moment en què van arribar les urnes a centenars de col·legis que ha servit com a tret de sortida d'un acte carregat d'emocions, records i missatges crítics sobre la situació actual i recordant els presos polítics i exiliats.

El missatge d'unitat independentista com a punt clau de l'acte

El periodista de Sant Joan, Quico Sallés, ha despertat les ovacions d'un públic entregat amb un discurs d'allò més passional. Seguint la línia de l'acte, no ha volgut deixar passar l'oportunitat per a llançar un missatge d'unitat entre les diferents forces independentistes: "1-O ens ha ensenyat una cosa: Vam ser intel·ligents col·lectivament i ho podem continuar sent, però sobretot un gran principi: Les independències o les repúbliques no es pacten, es proclamen i es defensen!".
 

Oriol de Balenzó en un moment del seu discurs. Foto: Sílvia Rius


El guionista, comunicador i activista de En Peu de Pau, Oriol de Balenzó, ha volgut aprofitar el moment per a transmetre un missatge d'unitat però també de crítica posant en relleu totes aquelles coses, que segons el comunicador, els polítics no ens han dit: "Amb En Peu de Pau vam parlar amb els membres del Govern a l'exili, homes i dones, innocents. Nosaltres li vam comentar al president Puigdemont que l'única cosa que han de fer és ser transparents, explicar la veritat. Un poble que ha resistit i ha estat capaç de rebre cops al cap és capaç d'entomar la veritat. Entenem que això no serà fàcil, que poder no ens posarem d'acord, però ens hem d'escoltar entre tots. Ningú té un pla que vagi d'avui fins a la consecució de la República, però si mirem enrere, veurem el que hem avançat, com a poble hem canviat. Si ens responsabilitzem, sortim al carrer i collem les coses passen: Va passar l'1-O i passarà una i una altra vegada però insistim, vam entomar els cops i som capaços d'entomar la veritat. Sabent això el que és segur és que la República Catalana és inevitable i amb gent com vosaltres el camí serà fàcil".
 

Mural fet pels Artistes de la República. Foto: Sílvia Rius


L'acte ha estat amenitzat per Artistes per la República, qui s'ha encarregat de crear un mural de grans dimensions en el que s'ha donat forma de dona a la República Catalana. L'agrupació d'artistes també ha estat l'encarregada de representar una petita obra teatral en la qual s'han satiritzat les diferents ideologies polítiques actuals i s'ha llançat un missatge a favor de la unitat independentista com a única solució possible davant de la situació actual. El cantautor manresà Oriol Barri ha estat l'encarregat de tancar l'acte interpretant un parell de cançons populars reivindicatives.