Jordi Savall i Carlos Núñez homenatjaran el món celta dilluns al Kursaal

Tots dos músics, que gaudeixen de gran reconeixement a nivell internacional, oferiran un concert pòrtic de la Fira Mediterrània

Jordi Savall i Carlos Núñez
Jordi Savall i Carlos Núñez | Promocional
Redacció
28 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:55h
Com a pòrtic de la 21a Fira Mediterrània, el músic i virtuós de la viola de gamba Jordi Savall, junt amb el carismàtic i energètic gaiter gallec Carlos Núñez actuaran aquest proper dilluns, 1 d'octubre a les 21h a la Sala Gran del Kursaal per homenatjar el mon celta del nord i del sud d'Europa, especialment Irlanda, Escòcia, la Bretanya francesa i Galícia.

Tots dos músics, que ja han col·laborat en altres ocasions, establiran un diàleg sorprenent per celebrar les tradicions musical celtes, acompanyats pels músics Pancho Álvarez (viola caipira) i Xurxo Núñez (percussions, panderetes i pandeiros), companys habituals de Carlos Núñez, juntament amb els còmplices de sempre de Jordi Savall: el famós arpista Andrew Lawrence-King amb l'arpa irlandesa o el saltiri i Frank McGuire, un dels millors intèrprets de bodhran d'avui.

Jordi Savall i Carlos Núñez, que ja han actuat en altres ocasions al Kursaal, ens proposen un diàleg entre tradicions històriques i patrimoni celta, entre balades gallegues i bretones, així com de cançons populars irlandeses i escoceses. 

Encara queden algunes entrades per veure el concert, que es poden comprar a les taquilles del Kursaal, i per internet. El preu de les entrades és de 25 euros (22 amb Carnet Galliner, menors de 25 anys i majors de 65).

Jordi Savall

Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Fa més de cinquanta anys que dona a conèixer al món meravelles musicals abandonades en la foscor de la indiferència i de l'oblit. Dedicat a la recerca d'aquestes músiques antigues, les llegeix i les interpreta amb la seva viola de gamba, o com a director. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs del fenomen de revalorització de la música històrica. És fundador, juntament amb Montserrat Figueras, dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989) amb els que explora i crea un univers d'emocions i de bellesa, i les projecta al mon i a milions d'amants de la música. Al llarg de la seva carrera ha enregistrat i editat més de 230 discos de repertoris de música medieval, renaixentista, barroca i del classicisme, amb una especial atenció al patrimoni musical hispànic i mediterrani, que han estat mereixedors de moltes distincions com Midem Awards, International Classical Music Awards i un Grammy Award.

Carlos Núñez

Carlos Núñez és un músic gallec, considerat com un dels millors gaiters del mon. Va començar amb les flautes i, més endavant, als vuit anys, amb la gaita gallega. Als tretze anys, va ser descobert per The Chieftains, a l'Auditori de Castrelos, a Vigo, i va començar la seva carrera en la música, que encara continua. Núñez és considerat un erudit de la música cèltica. Les seves recerques segueixen bàsicament dues línies relacionades entre si: l'origen de la música cèltica i la seva fusió amb les músiques del mon actuals. El seu interès pel tema l'ha portat a recórrer el globus i a relacionar-se amb músics i artistes dels països que ha visitat, per després plasmar els seus coneixements i experiències en la seva prolífica discografia, del qual destaca el seu primer disc, "A Irmandade das Estrelas", que va suposar el boom de la música cèltica a Espanya.

Programa

L'home i la natura, diàlegs cèltics

Irlanda, Escòcia, Bretanya, Galícia i el País Basc
Tradicions antigues, històriques & modernes

Introducció

Ària per la cornamusa

The Caledonia Set

Archibald MacDonald of Keppoch Tradicional irlandesa
The Musical Priest / Scotch Mary Tradicional irlandesa
Caledonia's Wail for Niel Gow Captain Simon Fraser (1816 Collection)
Sackow's Jig Tradicional irlandesa

Univers Cèltic a Galícia

Suite de Cantigas d'Alfons X el Savi (1221-1284)

The Lord Moira Set

Regents Rant - Lord Moira Tradicional escocesa
Lord Moira's Hornpipe Ryan's Mammoth Collection (Boston, 1883)
(Lyra-viol, the Bag-pipes Tuning & Bodhran)

Flowers of Edinburgh

The Flowers of Edinburgh Reel
Lament for the Death of his Second Wife Niel Gow (1727 – 1807)
Fisher's Hornpipe Tradicional escocesa
Gusty's Frolics Tradicional de Donegal
Peter's Peerie Boat Tomas Anderson

Carolan's Harp

Ane Groundel Duncan Burnett (Duncan Burnett's Music Book, Escòcia ca. 1610)
The Reel of Tullochgorum Tradicional escocesa
(Arpa irlandesa & saltiri)

Univers Cèltic de Bretanya al País Basc

O Soñjal Gwerz bretó
L'An Dro Dansa bretona
Aurtxo txikia negarrez Cançó de bressol basca
Biribilketa Dansa basca

Irish Landscapes

The Lamentation of Owen Roe O'Neil Turlough O'Carolan
Apples in the Winter
The Rocky Road to Dublin
The Kid on the Mountain
Morrison's Jig