Acord per a un projecte d'inserció laboral per a persones amb malaltia mental

Jaume Masana i Manel Jovells durant la signatura de l'acord
Jaume Masana i Manel Jovells durant la signatura de l'acord | Althaia
Redacció
28 de setembre del 2018
Actualitzat a les 16:08h
El director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, han signat aquesta setmana un conveni de col·laboració de l'Obra Social "la Caixa" amb el projecte Peer to peer, adreçat a fomentar la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental. Gràcies a aquest programa, persones afectades amb problemes de salut mental s'integraran als equips terapèutics com a experts per tal de facilitar la inclusió social d'altres persones que es troben en una situació similar.

L'Obra Social "la Caixa" ha destinat una ajuda de 33.700 euros a aquesta col·laboració, que s'emmarca en la convocatòria d'Inserció sociolaboral 2018 de concessió d'ajuts per dur a terme projectes que promoguin la inserció sociolaboral per a persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat social, amb l'objectiu de reforçar-ne les capacitats i de facilitar l'adequació a les necessitats del teixit empresarial del territori.

El projecte Peer to peer

Liderat per la Fundació Althaia, el projecte es porta a terme conjuntament amb el Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i Osonament. L'objectiu és aprofitar l'experiència dels qui han viscut de primera mà un problema de salut mental. Aquestes persones s'incorporaran als equips de salut mental de la Catalunya Central per acompanyar altres persones afectades amb les mateixes casuístiques. Per fer-ho, s'oferirà als futurs coterapeutes una formació d'alta qualitat en la tècnica del suport mutu (peer to peer o d'igual a igual) i posteriorment s'acreditaran els seus coneixements perquè puguin exercir. Treballaran sempre al costat dels professionals dels equips de salut mental i com a complement d'aquests. 

Integrar-se als equips assistencials suposarà, a més, obrir la porta d'un nou mercat laboral a un col·lectiu amb dificultats d'inserció. En aquest sentit, també es treballarà amb la metodologia del Career design counselling, una tècnica d'assessorament individualitzat per ajudar aquestes persones a dissenyar i implementar la seva carrera professional. 

La iniciativa s'emmarca en l'activitat científica de la Càtedra de Salut Mental i del Grup de Recerca (GR) en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS).