Patrimoni

Denuncien que l'Església s'ha apropiat de 430 propietats al Bages, l'Anoia i al Berguedà

Unió de Pagesos assegura que durant els últims 25 anys els bisbats de Vic i de Solsona s'haurien immatriculat 203 ermites, esglésies i capelles, 52 cases rectorals i rectories, 95 terrenys i finques i 50 cementiris, entre altres

| 26/09/2018 a les 14:45h
Arxivat a: Societat, Unió de Pagesos, normativa, immatriculacions, Europa, bisbat, Bisbat de Vic, Bisbat de Solsona
Els integrants d'Unió de Pagesos Josep Guitart i Joan Casajoana consulten documentació relacionada amb les immatriculacions del bisbat de Vic i de Solsona. 26 de setembre de 2018
Els integrants d'Unió de Pagesos Josep Guitart i Joan Casajoana consulten documentació relacionada amb les immatriculacions del bisbat de Vic i de Solsona. 26 de setembre de 2018 | ACN
El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha denunciat públicament aquest dimecres que el Bisbat de Vic i el de Solsona haurien registrat al seu nom en els darrers 25 anys un total de 430 propietats –ermites, esglésies, capelles, rectories, terrenys i cementiris–, tant públiques com privades, de les comarques del Bages, l'Anoia i el Berguedà. 

Un dels membres d'UP del Bages, Joan Casajoana, ha dit que el procediment de les immatriculacions –inscriure per primer cop una propietat al registre– és "il·legal i clandestí" i denuncia que està basat en "una regulació que va fer la dictadura franquista". De fet, segons el sindicat, la meitat d'aquestes "apropiacions indegudes" es van fer entre el 2014 i 2015, l'any de coll que va deixar el PP abans de derogar la normativa elaborada l'any 1946 i que permetia als bisbes actuar com a notaris. Unió de Pagesos demanarà al Parlament que aprovi una resolució en contra d'aquest procediment i als Ajuntaments que portin als plens mocions en aquesta mateixa línia. També reclamen que es faci pública la llista de totes les immatriculacions que l'Església catòlica hauria fet a Catalunya.

Unió de Pagesos ha volgut fer públiques les dades que han obtingut dels registres de la propietat d'Igualada, Manresa i Berga en relació a la immatriculació de patrimoni públic i privat per part del Bisbat de Vic i de Solsona. En concret, el sindicat ha explicat que l'Església catòlica s'hauria "apropiat indegudament" d'un total de 430 propietats de 95 municipis de les comarques del Bages, l'Anoia i el Berguedà. Un dels pagesos afectats i membre de la Comissió Permanent Comarcal del Bages d'Unió de Pagesos, Joan Casajoana, ha denunciat que aquestes xifres representen "4,5 immatriculacions per poble". 

Entre les propietats que els bisbats haurien inscrit per primer cop al registre s'hi troben 203 ermites, esglésies i capelles; 52 cases rectorals i rectories; 95 terrenys i finques; 50 cementiris, horts, coberts i habitatges. El sindicat s'ha mostrat molt crític amb aquesta actuació de l'Església i ha denunciat que es tracta del "major escàndol immobiliari vist mai". 

Una de les dades que ha cridat més l'atenció a Unió de Pagesos és que gairebé la meitat d'aquestes immatriculacions –un total de 201- es van fer entre el 2014 i el 2015, l'últim any que va deixar l'aleshores govern espanyol del PP abans de derogar una normativa que es va elaborar l'any 1946 i que permetia als bisbes actuar com a notaris. De fet, qui hauria permès als bisbats registrar les propietats és l'article 2016 de la Llei Hipotecària. Una llei, segons Unió de Pagesos, "que es va elaborar durant la dictadura franquista i que, per tant, després del 1978 es va convertir en anticonstitucional". Per això, el sindicat no només ha carregat contra l'Església sinó també "contra els governs espanyols que durant 13 legislatures han permès que hi hagués en vigor una normativa anticonstitucional i antieuropea". 

Casajoana ha remarcat que els bisbes han actuat "d'amagat, amb nocturnitat i traïdoria" i ha denunciat que han "robat i espoliat béns dels pobles". "Els bisbes han fet apropiacions indegudes de forma il·legal sense cap tipus de seguretat jurídica i amb una plena indefensió dels afectats", ha lamentat Casajoana, que ha afegit que "aquest tema en un país normal es resoldria fàcilment amb una sola sentència". 

Davant d'aquesta situació, Unió de Pagesos compareixerà el proper mes d'octubre a la Comissió de Justícia del Parlament per denunciar les irregularitats que, segons ells, hauria comès l'Església catòlica. A més, han avançat que demanaran al Parlament que aprovi una resolució en contra d'aquest procediment. Al mateix temps, fan una crida als Ajuntaments i alcaldes tot el país que es posicionin sobre aquesta qüestió perquè consideren que "tenen el deure i l'obligació com a administració local de vetllar pels béns que són comuns dels pobles". 

Alhora, el sindicat també demanarà a tots els grups parlamentaris que instin al Ministeri de Justícia a sol·licitar als registres de la propietat les notes de totes les immatriculacions fetes per l'Església a Catalunya a través de l'article 206 de la Llei Hipotecària en els últims 25 anys. 

El bisbat de Vic assegura que les immatriculacions s'han fet de manera "completament legal"

Davant de la denúncia feta pública per Unió de Pagesos, el Bisbat de Vic ha fet públic un comunicat on assegura que la immatriculació dels temples catòlics ha estat un procés "no arbitrari" i "completament legal". Segons el bisbat, cada vegada que l'església registrava una propietat "presentava la documentació que provés que allò era de titularitat eclesial i que coincidís amb el cadastre". Tot això, asseguren, "d'acord amb la legalitat vigent i amb la supervisió professional d'una pluralitat de tècnics independents i imparcials". 

En aquest sentit, volen deixar clar que "ha estat un procés completament legal i que no és en cap cas una apropiació, ni una expropiació, ni molt menys un espoli". "L'Església ha registrat el que documentalment li constava com a propi i que no tenia cap propietari anterior al seu nom", aclareixen a través del comunicat. També expressen que "si puntualment s'ha comès algun error no hi ha cap problema per revisar el cas concret".

COMENTARIS

Com la Iglesia hemos topado
Anònim, 26/09/2018 a les 16:36
+16
-6
I que espereu d’aquesta putrefacta institució,l’esglesia catolica paradigme de corrupció,pederastia,assessinats,apropiació de bens,benefactors de dictadors,sapatras.etc,obriu els ulls i desperteu que ja l’hora.Si d’aquests bens “suposadament” apropiats paguessin por l’IBI com qualsevol dels mortals potser no estariem en aquesta situació.
No robaras...
Anònim, 26/09/2018 a les 17:55
+13
-4
No robaras... un dels manaments de les lleus de Deu...
Falsedat
Anònim, 26/09/2018 a les 18:29
+11
-15
L'Església no s'ha apropiat de res, ha registrat el que ja era seu i no ho podia registrar perquè la llei no ho permetia. En tot cas, aquests "suposats" propietaris perquè no tenien registrades les seves finques?
tota la vida
maria carme oliveras serra, 26/09/2018 a les 21:24
+3
-3
Tota la vida he sentit a dir a casa meva que vivien i acumulàvem propietats dàltri
Interessos econòmics
Paco del Llobregat, 27/09/2018 a les 08:49
+5
-3
Al Senyor Casajoana el perden els seus interessos econòmics. Ara resultarà que les rectories no són de les parròquies, de qui són doncs?.
Caritat
Anònim, 27/09/2018 a les 09:42
+5
-4
Caritat es una paraula que l' església catòlica, apostòlica, i romana, s'omple la boca. Obres d'art, palaus, bisbes amb anells d'or, cotxes amb xofer, un banc per gestionar, especular, i treure rendiment dels seus diners, criats/des i servents/tes per servir a la cúpula, ja que ells no poden ni fer-se el llit on dormen. I no parlem dels pederastes, ni dels capellans castrenses dins d'un exercit que la seva missió es matar a persones. Dins d'aquesta institució podrida, hi han persones que realment si que son admirables: missioners, capellans que dediquen la seva vida a l'atenció dels més necessitats, capellans que s'involucren activament en la comunitat o poble on viuen, etc. Si realment fessin el que realment prediquen, no hi hauria tanta fam al món. Resumint: l' església es una institució podrida, plena d'hipocresia, que no es mereix cap dels privilegis que te en un estat teòricament acofensional.
La Capella de Sant Jaume del Clot del Grau no es del Bisbat, segons las Pastorals del propi Bisbat
Joan Casa joana, 13/10/2018 a les 18:04
+1
-0
VISITA PASTORAL BISBAT DE VIC V-1220, d.f.13 de 24 de febrer de 1688 Castellfollit del Boix
"Procedim e manam a Cristòfor i a Francescch Grau, pare i fill, pagesos de dit terme, que com a protectors que son de dita capella de Sant Jaume que en avant no deixin celebrar Missa fins que no estigui acomodada, per los perills de ésta de caure i si així no cumplin cauran en subsidi d´Excomunió Major"

VISITA PASTORAL BISBAT DE VIC V-1238, f-198,v. de 5 de maig de 1805 Castellfollit del Boix
"Habiéndose hallado en la iglesia de Sant Jaime del Clot del Grau, está con alguna incidencia, mandamos a su dueño la haga componer dentro de medio año"

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Quim Masferrer actuarà a Cardona
Quim Masferrer actuarà a Cardona | Promocional
Del divendres 22 al diumenge 24 de març
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 22
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril | Promocional