L'Ajuntament ha obert 15 sancions a amos de gossos perillosos el 2018, més que en tot l'any passat

Les sancions per estar en possessió d'aquests animals sense disposar de la llicència preceptiva poden arribar als 15.025,30 euros i el comís del gos

Un gos dels definits com a potencialment perillós
Un gos dels definits com a potencialment perillós | @vic_ciutadania
25 de setembre del 2018
Actualitzat a les 22:01h
L'Ajuntament de Manresa ha iniciat aquest 2018, fins a octubre, un total de quinze expedients sancionadors a amos de gossos potencialment perillosos, la majoria per no disposar de la llicència preceptiva. Aquesta xifra supera en dos expedients, els que es van obrir el 2017 durant tot l'any.

L'any passat es van interposar tretze expedients sancionadors, dels quals sis van ser motivats només per la manca de llicència, tres per abandonament, un per transmetre gossos potencialment perillosos a persones que no tenien llicència i un per fer-ne criança.

Pel que fa al seu cobrament, cap de les tretze no es va pagar en període de pagament voluntari i estan en fase de cobrament per via executiva. Els del 2018 encara no estan tancats, i per tant tampoc cobrats.

Cal tenir en compte que en la majoria dels casos, l'Ajuntament acostuma a iniciar les actuacions amb un expedient de protecció dels animals amb el qual requereix el tràmit de la llicència en el termini màxim de 10 dies i, si no es realitza, s'inicia el sancionador i es decreta el comís de l'animal, però aquest comís és immediat si l'animal no disposa de microxip que permeti la seva identificació.

Les sancions per estar en possessió de gossos potencialment perillosos sense disposar de la llicència preceptiva són d'entre 2.404,06 euros i 15.025,30 euros i es complementen amb el comís de l'animal que pot ser preventiu fins a l'obtenció de la llicència o esdevenir definitius si aquesta no es tramita o si s'observen circumstàncies agreujants.

Aquestes actuacions no inclouen les iniciades per la Policia Local o el Cos de Mossos d'Esquadra i referides a les condicions de conducció d'aquests animals a la via pública, on cal que aquest tipus d'animals vagin sempre lligats amb una corretja de menys de 2 metres, que portin posat un morrió adequat a les seves característiques físiques i que la persona propietària porti sempre la llicència administrativa que l'autoritza a conduir-los.

A quins gossos afecta

La condició de gossos potencialment perillosos no es limita a una llista tancada de races sinó que, a part de les tretze que es detallen al Decret 170/2002, la mateixa norma estableix que els encreuaments d'aquestes races i qualsevol gos amb característiques similars també rebran aquesta consideració. 

Les races que detalla el Decret 170/2002 com a gossos potencialment perillosos són el bullmastiff, dòberman, dog argentí, dog de Bordeus, fila brasileiro, mastí napolità, pit bull, de presa canari, rottweiler, terrier staffordshire americà, terrier staffordshire bull, akita japonès i tosa japonès.

A aquests efectes, l'Ordenança Municipal estableix també com a potencialment perillosos els buldogs americans, els bull terriers anglesos i els american bully i que pel Departament de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya recomana donar aquest tractament a races com el Villano de las Encartaciones o l'Alano espanyol.

Falses creences

Consultat per NacióManresa, l'Ajuntament adverteix de les falses creences que existeixen entre molts dels amos d'aquest tipus de gossos.

És freqüent que les persones posseïdores de gossos potencialment perillosos pensin que amb el certificat d'aptitud psico-física és suficient per a posseir aquests animals, quan aquest és només un dels requisits necessaris per a la tramitació de la llicència a l'Ajuntament, per a la qual caldrà justificar també disposar d'una assegurança de responsabilitat civil al corrent de pagament i no tenir determinats antecedents penals.

També s'ha observat que moltes persones desconeixen que està absolutament prohibit fer cria de gossos potencialment perillosos fora dels centres de cria expressament autoritzats i que no es pot transmetre un gos d'aquestes característiques a persones que no disposin de llicència.