Adam Majó deixa el comissionat del Centre Històric per iniciar una nova etapa laboral

L'equip de govern que va apostar per aquesta figura de nova creació fa 32 mesos, pensa mantenir-la i per això buscarà un substitut per incorporar-lo properament

Adam Majó, a l'esquerra, durant la roda de premsa en la qual ha anunciat la seva renúncia
Adam Majó, a l'esquerra, durant la roda de premsa en la qual ha anunciat la seva renúncia | AjM
Redacció
24 de setembre del 2018
Actualitzat el 25 de setembre a les 9:11h
Adam Majó deixarà de ser comissionat del Centre Històric de Manresa durant el mes d'octubre. "M'ha sorgit una oportunitat que m'ha semblat que valia la pena aprofitar, però la decisió m'ha costat, perquè m'hi he sentit molt a gust, i perquè la feina que estic fent no tan sols m'agrada sinó que crec que és necessària i útil", ha explicat ell mateix en roda de premsa, aquest dilluns al matí, juntament amb l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy.

Majó creu que "com a Ajuntament i com a ciutat ens n'estem sortint" en la tasca de revitalització del Centre Històric. Durant aquests anys, ha explicat, "m'he sentit molt escoltat per l'equip de govern, els treballadors de la casa, i tots els agents que actuen i estan implicats al Centre Històric: veïns, comerciants, persones que hi organitzen activitats, entitats, agents que promouen el turisme...". Tot plegat deixa clar, per a Majó, que "hi ha molta complicitat i ganes de fer coses per part de mota gent".

Adam Majó considera que "la figura de comissionat el Centre Històric té tot el sentit, perquè fa d'interlocutor entre l'Ajuntament i els agents que hi interactuen, per facilitar que passin coses i, alhora, fa de lobby intern dins l'Ajuntament perquè els diferents serveis el tinguin present". Adam Majó ha agraït la confiança de l'alcalde i de tot l'equip de govern i s'ha posat a disposició del govern i de la persona que el substitueixi en el càrrec "per facilitar tota la informació i pel que faci falta".

L'alcalde, Valentí Junyent, ha volgut agrair la feina d'Adam Majó i refermar que "el Centre Històric ha estat i és una prioritat d'aquest govern, i per tant la figura del comissionat forma part de l'estructura que hem creat. Afortunadament, vam encertar en la primera persona que ha tingut el càrrec. Agraïm el seu treball i la seva dedicació al llarg d'aquests 32 mesos".

Junyent ha afirmat que la voluntat del govern és "trobar un relleu com més aviat millor". Ha recordat que d'entrada serà una tasca per vuit mesos, pel fet que es tracta d'un càrrec de lliure designació, que cessarà la seva activitat abans de les eleccions municipals de maig i la seva continuïtat dependrà de la voluntat del futur govern. Tot i així, "estem convençuts que hi ha persones amb vàlua, amb capacitats, i que s'estimen el Centre Històric que podran assumir aquesta tasca".

L'alcalde ha refermat que la valoració de la feina d'Adam Majó per part del govern "és excel·lent. Que el vinguin a buscar demostra que vam encertar en el seu fitxatge. Estem orgullosos de la tria que vam fer i de la magnífica feina que ha fet, i li desitgem molta sort". Per a Junyent, Majó "sempre ha vist el barri com un actiu de ciutat quan molts no hi acabaven de creure. Li estem donant la volta, amb relativament pocs recursos s'ha fet molta feina i això és positiu. Li volem agrair també el tarannà i la seva visió global, malgrat les limitacions pressupostàries".

Al seu torn, Marc Aloy ha remarcat que Majó ha estat una persona que ha sabut "teixir complicitats, generar projectes transversals, asseure diferents agents sobre la taula i impulsar projectes, buscant l'entesa entre tots els implicats". Aloy ha remarcat la capacitat d'Adam Majó per ocupar-se des de temes ‘menors', "com alertar que hi ha una fuita d'aigua o una porta el mal estat", fins a d'altres de rellevants, com "ser capaç de facilitar que en un equipament com l'Anònima, que ja era de propietat municipal, hi pugui aflorar un festival com el FABA. Ell ha estat capaç d'anar trucant les portes adients perquè aquestes coses vagin passant i ha empès el govern a prendre decisions".

Per a Aloy, hi ha un cas que exemplifica el treball en xarxa facilitat pel comissionat: a la cantonada carrer de la Mel carrer Urgell, hi havia un edifici de propietat municipal, els antics Marbres Prunés, en desús i en males condicions. "Amb la intervenció del Comissionat, es van posar d'acord diversos departaments: Urbanisme va enderrocar l'edifici i endreçar l'espai; Barris va fer que s'hi posés nom; Cultura hi va fer pintar un mural extraordinari; Joventut va incentivar que s'hi fessin jocs al carrer; i Comerç va gestionar el tema de la terrassa d'un bar. Era un espai rònec i deixat que donava mala imatge, i hem aconseguit que sigui esplèndid. I amb molt pocs recursos".

Per tot plegat, Aloy ha afirmat que "estem contents d'haver encertat la persona, que ha estat un facilitador per resoldre problemes i reptes". Per això li ha agraït la feina: "Jo mateix, pel fet que hem treballat estretament, però el conjunt del govern i la ciutat el trobarem a faltar. Li volem desitjar molta sort en el futur".

Balanç de 32 mesos

En la roda de premsa, el mateix Adam Majó ha fet un balanç dels seus més de dos anys i mig al càrrec de Comissionat del Centre Històric, un càrrec inèdit fins ara i creat en l'actual mandat. Majó va començar a treballar com a comissionat el febrer de 2016.

D'entrada ha volgut deixar clar que "el comissionat no ha fet res ell sol, el que ha fet és facilitar que passin coses, ajudar i intentar que passin, treballant amb les diverses regidories i serveis i amb els agents implicats al Centre Històric". Tot i així, "com que hi ha complicitat entre els agents i també dins de l'Ajuntament, "aquests dos anys i mig han acabat passant moltes coses", d'entre les quals ha destacat:

-Via Pública: Majó remarca la "nova manera d'afrontar la problemàtica dels habitatges en desús i les zones degradades. S'ha optat per enderrocar, fer net i endreçar espais: placeta de la Mel, carrer Aiguader, Santa Maria, Barreres, i properament a la cantonada Bastardes/Jueus". Remarca també obres importants que s'han dut a terme o estan en vies d'execució: via Sant Ignasi i Baixada dels Drets, endreça de solars, el projecte de parc a la plaça Milcentenari i l'ordenació de Puigmercadal.

- Equipaments: Recuperació de la fàbrica de l'Anònima com un espai viu útil per a la ciutat: "Queda molta feina per fer però, amb una inversió modesta, ja s'ha aconseguit que l'espai sigui un referent a la ciutat i que hi passin coses de tota mena, sobretot vinculades a la cultura". Majó ha explicat que "m'agradaria que l'Anònima fos un exemple de manera de treballar en les circumstàncies actuals: amb relativament pocs recursos, que espais que deixats o oblidats tornin a la vida de manera progressiva".

En el capítol d'equipaments, Majó destaca també la remodelació del Museu Comarcal i la modernització de la fàbrica del Salt, inclosa la tercera planta de propietat municipal, així com l'inici de l'arranjament del Xalet de Casa Caritat i millores importants al mercat de Puigmercadal, a més de l'estrena de la residència Sant Andreu.

- Habitatge: Majó recorda que s'han impulsat temes com els microcrèdits, les bonificacions llicències d'obres i ICIO, i "hi ha hagut actuacions de rehabilitació importants des de l'àmbit privat amb el suport de l'Ajuntament: plaça Pedregar, plaça Creus, carrer Sant Miquel, carrer de les Beates...". Però ha assegurat que "és l'assignatura pendent, però queda molt per fer". Majó considera que seria desitjable que l'empresa municipal FORUM, "ja més sanejada després d'anys difícils, torni a funcionar no només com una entitat que gestiona un parc públic d'habitatges, sinó com un agent capaç de rehabilitar i intervenir directament en edificis degradats o en desús".

- Dinamització: L'encara comissionat ha remarcat també la seva satisfacció pel fet que "el Centre Històric torni a ser un lloc de moda, on la gent té ganes d'anar, de passejar, de conèixer, de fer vida social... Sobretot han estat entitats i privats que han tibat del carro, i els mateixos manresans han vist que tenim un barri amb places i espai públic fantàstic i l'han recuperat com a espai de trobada".

Majó ha remarcat, en qüestions de dinamització, el fet que portem dos semestres consecutius d'increment d'establiments comercials al barri, la posada en marxa del festival FABA i l'increment d'oferta del sector d'hosteleria. També, en l'aspecte de percepció, considera rellevants les múltiples campanyes que s'han portat a terme, amb la complicitat dels mitjans.

A la pregunta de què recomanaria al seu substitut, Majó ha afirmat que "li diria que a Manresa no volem ressuscitar el Centre Històric de Manresa, perquè no està ni ha estat mai mort. Que se l'estimi tal com és i que treballi per millorar-lo, no pas per canviar-lo. El Centre Històric de Manresa és un model, perquè és un lloc on s'hi pot viure, és punt de trobada, comercial, patrimonial... Té aquesta combinació, no té un sol punt fort i això és el que hem de preservar. És evident que hi ha molts problemes concrets a resoldre. Que ho faci, miri de millorar-lo i resoldre els problemes. I que s'escolti la gent que estima el barri, que és molta".