Horta

Meandre reclama la redacció d'un pla especial de l'horta urbana de Manresa

Arran de l'execució de la primera fase del pla parcial de la Sagrada Família que servirà per a la construcció d'un Mercadona

per Redacció , 24 de setembre de 2018 a les 09:01 |
La primera fase del pla parcial de la Sagrada Família ja es troba en execució | Meandre
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'entitat ecologista Meandre ha emès un comunicat on reclama a l'Ajuntament de Manresa la redacció d'un pla especial de l'horta urbana per a la protecció dels espais d'horta que existeixen a l'interior de la trama urbana de la ciutat. Aquesta reclamació de Meandre arriba arran el desenvolupament de la primera fase del pla parcial de la Sagrada Família, on es perdran diverses parceles d'horta en una urbanització que portarà un supermercat Mercadona a l'espai.

Meandre considera que "cal un pla especial globat que determini els espais d'horta amb valor ambiental, social, patrimonial, paisatgístic i productiu a preservar o a recuperar" i les directrius necessàries "per garantir la màxima preservació de l'horta, d'acord amb valors identificats".L'entitat recorda que Nacions Unides recorda que en una perspectiva global, "el sòl de regadiu adquireix un gran valor", ja que l'OMS pronostica "una crisi alimentària" i demana a les ciutats que adoptin "mesures per tornar-se autosuficients"

A més a més, "la preservació de l'horta de la Sagrada Família permetria dotar al barri d'un espai verd central, alhora que funcional". Per això, considera Meandre, "cal el replantejament de l'ordenació dels sectors est de la ciutat, alliberant l'espai d'horta central i concentrant l'edificació al seu voltant". Recorda que el pla parcial vigent "preveu un espai allargat que ressegueix el ramal de la Sèquia de Santa Clara, que prové del de Viladordis, com un element merament ornamental". Així, "la preservació de l'horta permetria l'obtenció d'un espai lliure funcional, amb un regadiu plenament operatiu, que comptaria amb la implicació de la ciutadania per a la seva conservació i manteniment".


Meandre valora també que "l'horta de la Sagrada Família té components patrimonials-culturals, socials i productius". "El ramal de Santa Clara i petits ramals que la reguen", explica, "formen part del sistema del regadiu manresà construït a l'edat mitjana i conserva elements físics i una organització funcional d'interès patrimonial". Per això, considera "que l'horta de barri sigui inclosa en les actuals polítiques de promoció de productes de proximitat de Km 0 i de potenciació dels mercats locals existents".

Per tot plegat, Meandre considera que l'Ajuntament "hauria adreçar-se als propietaris dels terrenys i plantejar, davant la seva inactivitat prolongada i l'actual demanda veïnal, la modificació de l'ordenació del pla".

En aquest sentit, "es podria plantejar l'eliminació del vial que creua l'àmbit (prolongació del carrer de Sant Maurici) i la compactació dels àmbits pendents d'edificar, per tal de preservar definitivament el màxim de sòl d'horta". Meandre considera que "s'haurà de mantenir l'edificabilitat de l'àmbit per salvaguardar els interessos i drets dels propietaris o evitar indemnitzacions".

Meandre creu necessari, també, "endreçar l'horta preservada, avui força degradada, tant a nivell funcional com per a la millora del paisatge urbà, per tal que esdevingui un espai d'horta urbana modèlic integrat als espais lliures de la ciutat per a l'ús i gaudi dels habitants del barri i de la ciutadania en general".

 

Participació