Manresa homenatja les dones represaliades «per no haver de fer-ho mai més»

Carme Forcadell, Dolors Bassa, Anna Gabriel, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Marta Rovira tenen presència en l'acte d'ERC

Aspecte de la plaça Sant Domènec durant l'acte d'homenatge
Aspecte de la plaça Sant Domènec durant l'acte d'homenatge | Pere Fontanals
23 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:00h
Unes tres-centes persones han participat aquest diumenge a la tarda en l'homenatge a les dones polítiques preses i exiliades que ERC ha celebrat a la plaça Sant Domènec de la mà de la seva secretaria d'igualtat. Un acte que es fa amb la voluntat "de no haver de fer-ho mai més", tant pel fet que es normalitzi aviat la situació, com per no ser necessària la diferenciació entre dones i homes.

Política i art, compromís i cultura s'han alternat a sobre l'escenari. Totes les polítiques represaliades, excepte Clara Ponsatí, hi han tingut presència. Meritxell Serret ha entrat en directe per telèfon des de Brusel·les, la mare d'Anna Gabriel i el pare de Marta Rovira han intervingut des del faristol, i dues cartes de la Carme Forcadell i la Dolors Bassa, han estat llegides en públic.
 

Gemma Serrat, durant la seva actuació durant l'homenatge. Foto: Pere Fontanals


Entremig, Musica per la Llibertat, lectura de poemes de Mercè Rodoreda, acrobàcies i circ, i música, amb la manresana Laia Badrenas, que no ha pogut estar present a l'acte cantant al seu avi, lluitador de la República dels 30, i la santpedorenca Anaïs Vila, oferint la seva potència musical a la causa.


Per telèfon, Meritxell Serret ha reconegut que té moltes ganes "de tornar a Catalunya". La mare d'Anna Gabriel, Maribel Sabater, ha instat els presents a votar independència, "en les eleccions municipals no es comptaran llaços, es comptaran vots". Dolors Bassa ha assegurat que "els anhels no es tanquen amb barrots". Carme Forcadell ha convidat els assistents a fer-se feministes. "Si volem millorar la societat, fem-nos feministes", ha dit.
 

Joan Rovira, pare de la Marta Rovira, parla al públic Foto: Pere Fontanals


El pare de Marta Rovira, Joan Rovira, ha confessat que els primers dies de l'exili "vàrem patir un temps de desorientació", i ha confirmat que li queda el veure el passat 1-O "la cobardia d'uns agressors uniformats i la valentia de les dones que resistiren".