Un menor estranger no acompanyat està dormint a la comissaria dels Mossos per falta de places als centres

La falta de places a tot el país per acollir aquests joves ha obligat als Mossos ha habilitar-li un box de denunciants

21 de setembre del 2018
Actualitzat el 22 de setembre a les 20:08h
Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Manresa
Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Manresa | GPS
Un menor que ha arribat a Catalunya sense l'acompanyament patern està dormint des de dijous a la comissaria dels Mossos de Manresa, i segurament hi passarà la de divendres, a causa de la falta de places que la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) té a tot el país, segons han explicat a NacióManresa fonts del sindicat USPAC.

El jove, que va presentar-se a la comissaria pel seu propi peu, està "allotjat" en un box que generalment fan servir els Mossos d'Esquadra per allotjar-hi denunciants de llarga estada. El cos es cuida, provisionalment, de doner-li menjar i garantir-li eines d'higiene personal. En principi es troba només pendent que la DGAIA li trobi un centre de residència de menors convencional, però el col·lapse que viu el país fa que aquesta acció no sigui tan ràpida com convindria.

Cal recordar que degut a la falta de places per allotjar la gran quantitat de menors no acompanyats que arriben al país, la DGAIA va transferir a finals de maig un gruix de 65 menors a l'Alberg del Carme de Manresa. En l'actualitat aquests joves ja no són a l'Alberg, però la DGAIA ha hagut d'habilitar cases de colònies, algunes al Bages, per allotjar menors que no caben en els centres convencionals.

Una situació de "col·lapse"

En un comunicat, el sindicat USPAC es queixa que agents dels Mossos d'Esquadra de la Unitat de Menors "s'han de cuidar de fer tasques no policials que encobreixen la manca de personal de la DGAIA" davant l'ingent tasca de burocràcia i administrativa que s'ha de fer arran del gran volum de menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya.

L'USPAC recorda que el 2016 van arribar 970 menors d'aquestes característiques, que el 2017 ja van ser 1.700, i que per aquest 2018 se n'esperen 3.250, si segueix el ritme actual. El sindicat ja va exposar davant dels òrgans policials que l'Oficina d'Atenció al Menor està a punt del "col·lapse" i que caldrà incorporar-hi més agents o fer una provisió especial d'hores extres.

L'USPAC denuncia la situació que es viu a nivell d'atenció a la infància i la adolensència, i també la manca d'efectius humans, i de material tan necessari com una càmera fotogràfica "les fotos de les fitxes dels menors s'han de fer amb els mòbils dels agents"- i un servei d'escanneig i fax a la mateixa sala on es fa la instrucció.

La "superpoblació" de menors de protecció en els centres de la DGAIA ha fet que no es pugui gestionar amb celeritat l'assignació dels MENA en un centre. Aquest fet feia que s'acumulessin els menors a la recepció de la OAM i de la Fiscalia de Menors de Barcelona de la Ciutat de la Justícia, o fins i tot en les pròpies comissaries, com la de Manresa.

Fa un mes es va activar un nou protocol en el qual són els efectius de la Unitat de Menors qui estan fent el trasllat dels nois fins al centre de Barcelona i rodalies assignat per la DGAIA. El sindicat considera aquest fet "incompressible" per la "manca d'efectius que es pateix en aquesta Unitat i assumint una responsabilitat que li tocaria a la DGAIA, ja que la primera assistència als MENA hauria de ser humanitària i no directament un tractament policial".