L'ANC mostrarà el «gran potencial» d'un futur republicà amb quatre xerrades d'alt voltatge

El conseller de Salut a l'exili, Toni Comín, clourà la primera part del cicle "De República a República"

El conseller de Salut a l'exili, Toni Comín, clourà la primera part del cicle 'De República a República'
El conseller de Salut a l'exili, Toni Comín, clourà la primera part del cicle 'De República a República' | ACN
21 de setembre del 2018
Actualitzat el 22 de setembre a les 19:02h
El proper dimecres, 26 de setembre, l'Espai Òmnium de Manresa serà l'escenari de la primera xerrada del cicle De República a República, impulsat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de la ciutat amb la voluntat de recordar què va significar la proclamació de la República l'any 1931 i traslladar-ho al moment actual, "on també hi ha una llavor plantada que cada cop va florint més i que camina en aquesta direcció", explica Josep Camprubí, membre de l'ANC de la capital del Bages. "Volem agafar com a base la transformació que es va produir l'any 1931 per parlar de com podria evolucionar la nostra realitat si es proclama la República Catalana", complementa Toni Bozzo.
 
En aquest sentit, doncs, el cicle que presenten aprofundirà en alguns dels àmbits que més es van transformar en el marc del període republicà per analitzar com podrien canviar si es repetís un fenomen semblant en l'actualitat. Un fenomen que, asseguren els de l'assemblea, palesaria el "gran potencial" d'aquesta forma de govern en què el poble té la sobirania.
 
La xerrada que obrirà el cicle tindrà lloc el dimecres 26 a dos quarts de vuit del vespre. Portarà per títol L'esclat entusiasta del 14 d'abril i anirà a càrrec de l'historiador manresà Joaquim Aloy, "que ens explicarà què va despertar, què va representar i perquè va acabar com va acabar la República del 31", desvetlla Camprubí.
 
La segona ponència (Dona i república) se celebrarà el dijous 4 d'octubre a dos quarts de vuit del vespre a l'Espai Òmnium. L'encarregada de dinamitzar-la serà la historiadora Conxita Parcerisas, una de les fundadores del web Manresanes que han fet història i autora del treball "Les dones manresanes. Guerra Civil i repressió". L'acompanyarà Amor del Álamo, membre de la sectorial de Dones de l'ANC.
 
La penúltima xerrada s'anomenarà De la revolució pedagògica als reptes de futur i la glossaran  la mestra Agnès Torras i David Altimir, membre del col·lectiu Rosa Sensat. Tindrà lloc el dijous 18 d'octubre, a dos quarts de vuit del vespre, a la Casa Lluvià.
 
Finalment, l'acte que clourà aquesta primera part del cicle ("no descartem que s'allargui", asseguren els de l'ANC de Manresa) serà una conversa per vídeo-conferència del conseller de Salut a l'exili Toni Comín, "que parlarà de com creu que s'han d'enfocar, en el moment present i de cara al futur, tots els temes plantejats en les xerrades prèvies", assenyala Bozzo. L'acte, que preveu aplegar un gran nombre de gent, se celebrarà el divendres 9 de novembre, a les set de la tarda, a la sala d'actes de l'institut Lluís de Peguera.