​El Festival Màgic aterra dissabte a Manresa amb més nivell i més adeptes que mai

Durant tot el dia la plaça Sant Domènec i el Teatre Conservatori acolliran tallers i propostes adreçades als amants d'aquest art il·lusori

El Festival Màgic de Manresa celebrerà la seva quarta edició aquest dissabte
El Festival Màgic de Manresa celebrerà la seva quarta edició aquest dissabte | AFT
20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:00h
Fer màgia no és fàcil. I fer-la davant d'un públic expert i exigent encara menys. És per això que els organitzadors del Festival Màgic de Manresa celebren que amb els quatre anys que fa que impulsen el certamen, el nombre d'inscrits al Concurs de Joves Mags, lluny de minvar, hagi augmentat; o que les entrades per la gala final de la jornada, a dos dies de celebrar-se, estiguin pràcticament esgotades. Es tracta d'un símptoma que demostra que "estem fent bé les coses i que el festival cada cop té més renom i està més consolidat", ha manifestat Àngels Serentill, del Galliner, una de les entitats impulsores de l'esdeveniment juntament amb Manresa+Comerç (UBIC) i l'Associació Màgia Central.
 
Enguany el Festival Màgic tindrà lloc aquest dissabte, 22 de setembre, i com en les edicions anteriors, oferirà activitats i propostes durant tot el dia. La que inaugurarà la jornada serà el Taller de Màgia, que es durà a terme a l'Espai Sant Domènec (al segon pis del Teatre Conservatori) de dos quarts de dotze a una del migdia. Serà una dinàmica oberta a tots els infants i joves d'entre 5 i 20 anys (als més petits els haurà d'acompanyar algú de la família) on s'aprendran trucs de la mà de tres mags membres de l'Associació Màgia Central.
 
Amb la voluntat que tothom pugui gaudir de l'activitat, s'han establert torns horaris de trenta minuts de durada. Com que es tracta d'una proposta força exitosa, des de l'organització es demana inscriure-s'hi prèviament per no quedar-se sense plaça, a través d'aquest enllaç.
 
Una hora després de l'inici del Taller de Màgia es donarà el tret de sortida a la Màgia al Carrer, una proposta que s'allargarà fins a les dues del migdia i es repetirà a la tarda (de sis a dos quarts de nou), que omplirà la plaça Sant Domènec d'actuacions en directe dels professionals de l'Associació Màgia Central. A més, a la mateixa ubicació s'hi instal·laran cinc carpes de productes de màgia i un punt d'informació del festival.
 
Un concurs més participat
 
Com cada any, a partir de les dotze del migdia, el Teatre Conservatori acollirà el tradicional Concurs de Joves Mags, que enguany ha rebut una quinzena de propostes provinents de diversos punts de Catalunya. D'aquestes, durant l'estiu se'n van escollir vuit ("les que vam creure que tenien més nivell", puntualitza Jordi Carulla, de Màgia Central), que seran les que competiran durant el matí de dissabte. Es tracta de mags d'entre 12 i 17 anys que oferiran des de grans il·lusions fins a trucs de manipulació. D'aquests vuit només n'hi ha un de bagenc; Bernat del Rio (Mag del Ri), "que té la peculiaritat que tot el material que fa servir se l'ha fabricat ell", assenyala Carulla. La resta provenen de Barcelona, la Garrotxa, Cardedeu, Piera, Palafrugell i Badalona.

La competició, presentada pel Màgic Pol, tindrà unes normes concretes. Tal com expliquen els organitzadors, cada concursant tindrà entre cinc i deu minuts per presentar el seu truc (o trucs). Hi haurà un llum que, en el cas que el mag vagi bé de temps, estarà de color verd, però que quan entri en l'últim minut de temps, es posarà taronja. Si es passa dels minuts establerts, la bombeta passarà a ser vermella i això voldrà dir que quedarà desqualificat.
 
El concurs, que serà d'entrada lliure i gratuïta, repartirà premis per als tres guanyadors, que els decidirà un jurat especialitzat format per Paco Petrus i Lluís Larroya (Màgia Central); Sebastià Suet (UBIC); Sílvia Sanfeliu i Lídia de la Cruz (El Galliner), i els mags Pere Rafart i Enric Magoo. El primer premi seran 250 euros en metàl·lic i l'oportunitat d'actuar a la gala final; el segon premiat rebrà 150 euros en metàl·lic, un trofeu de reconeixement i un diploma, i al tercer se li entregarà un trofeu i un diploma.
 
Una gala amb ganes de ser igualitària
 
"Històricament, la màgia era cosa d'homes i la tradició estipulava que les dones només eren ajudants", explica Jordi Carulla, que afegeix que "encara que encara hi hagi molt més homes que practiquin màgia, les dones cada cop hi són més presents, en aquest món". És per això, i amb la voluntat de donar exemple i fer de precedent, que "cada any, per la gala final, intentem buscar, com a mínim, una noia maga", expliquen els organitzadors.
 
Enguany la quota femenina l'aportarà Martilda Ilusionista, una artista de Valladolid que aquest mes de maig va guanyar el premi Oráculo Promesas 2018 i que gaudeix de molta projecció nacional. "Ens estem plantejant, de cara els propers anys, fer una gala íntegrament femenina", desvetllen els del festival.
 
La resta de mags que conformaran el cartell seran el Mag Rovi; Martin Magic; Carlos Adriano (especialitzat en màgia infantil), i Pere Rafart, guanyador de diversos certàmens i mereixedor del segon premi mundial de màgia de prop.
 
La gala, que començarà a les nou del vespre, estarà presentada per Enric Magoo i comptarà amb l'actuació del guanyador del Concurs de Joves Mags. Les entrades per assistir-hi són numerades i tenen un preu de 10 euros. Es poden comprar a les taquilles del teatre Kursaal o a través d'aquest enllaç. Cal recordar que l'Obra Social "la Caixa" col·labora econòmicament amb el festival donant vuitanta entrades a El Galliner perquè les reparteixi entre col·lectius amb dificultats econòmiques. Aquest any l'entitat cultural les ha cedit a Càrites i a les llars d'Ampans i la Fundació Cots.