La Casa de la Música emprèn la formació total, des de l'instrument a la comercialització

Amplia el Centre de Creació Musical a la Sala Stroika, i acollirà aquesta tardor una vintena llarga d'activitats

Membres del grup Acts of God expliquen la seva experiència com a becats de la Casa de la Música
Membres del grup Acts of God expliquen la seva experiència com a becats de la Casa de la Música | Pere Fontanals
Redacció
19 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:50h
Excepte la part més tècnica d'escola de música, la Casa de la Música de Manresa oferirà aquesta nova temporada un programa de formació de llarg i curt termini, conferències, intercanvis i beques que podran conduir l'usuari des del seu primer contacte amb un instrument fins a la comercialització de les seves maquetes, passant per la producció, la maquetació, els seminaris de trucs de músic o l'escenificació de concerts en un projecte de formació total. "L'únic que no oferirem serà la formació específica com a escola de música, amb solfeig i especialització, perquè entenem que a la ciutat hi ha el Conservatori i bones escoles de música", ha explicat el responsable de la casa, Dani Castellana.

El Centre de Creació Musical, situat a la Sala Stroika, ha viscut aquests últims mesos diverses modificacions estructurals en les seves oficines per adequar noves aules i sales d'assaig i mescles per absorbir la formació que fins el passat any duien a terme a l'Espai Joan Amades, que s'ha quedat petit davant la incorporació de formació més específica. "A l'Espai Joan Amades portavem a terme la formació de llarga durada i ja teníem alguns problemes amb altres activitats que s'hi portaven a terme", explica Castellana. "Amb la incorporació d'aquesta formació més específica i més curta, ens hem vist obligats a centralitzar-ho tot aquí", en referència a l'Stroika.

El nou espai celebrarà aquest dijous, a les 7 de la tarda, la seva inauguració celebrant el 25è aniversari de la revista musical Enderrock, un acte inclòs dins la programació de Manresa Capital de la Cultura Catalana 2018, que comptarà amb la presència de la regidora de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, i les ponències del cantautor Feliu Ventura i el periodista Joaquim Vilarnau. 

Les millores realitzades en les instal·lacions d'aquest espai musical així com la programació de tardor han estat presentades aquest dimecres en roda de premsa per la regidora Anna Crespo i pel director de la Casa de la Música de Manresa, Dani Castellano. Durant l'acte s'han visitat els nous espais així com compartir uns minuts amb els integrants del grup Acts of God i Audiozen que fan una estada professional a la sala Stroika.

Anna Crespo ha valorat de forma molt positiva "tant els nous espais com l'oferta formativa que mostra la voluntat de continuar treballant conjuntament al servei dels nostres músics, per donar-los oportunitat de continuar creixent". Per a la regidora de Cultura i Joventut "és un sort i un privilegi disposar d'una Casa de la Música a Manresa i amb aquesta capacitat de dinamitzar la formació musical i de posar a l'abast de tothom eines i activitats per gaudir de la música i descobrir nous talents".

Al seu torn, Dani Castellano ha explicat que l'espai Joan Amades s'havia "quedat petit per totes les activitats, i aquests nous espais ens permeten continuar creixent i ampliant les ofertes i les activitats musicals". El representant de Casa de la Música ha subratllat els nous espais i les activitats programades tenen l'objectiu de "generar afició, de potenciar la part motivadora dels artistes, d'oferir formació complementària als músics, ajudar-los a la seva professionalització i a entrar a la indústria". 

Espais dedicats a l'aprenentatge i la creació musical

Ara ja fa un any que la Casa de la Música va posar en marxa el Centre de Creació Musical de Manresa, un equipament amb dos espais dedicats a l'aprenentatge i la creació musical dins de l'edifici de la sala Stroika. Durant el curs 2017-2019 la Casa de la Música va situar el focus en l'aprenentatge d'instruments (cant, guitarra, baix i bateria) i la música avançada (amb els cursos de Dj i Ableton).

Aquest curs, la Casa de la Música amplia l'oferta formativa amb tota una sèrie de tallers, ponències masterclass, audicions... amb la voluntat de generar afició a la música, fer comunitat i ampliar el ventall d'eines pel desenvolupament artístic de les formacions musicals.

En aquesta direcció Casa de la Música estrena les Sessions LP un cicle d'audicions comentades a càrrec de reconeguts músics i professionals del sector musical que ens faran redescobrir alguns àlbums clàssics del rock i la música popular que hem escoltat centenars de vegades i dels quals analitzarem tant la dimensió artística, musical i tècnica de les obres com el context en què van aparèixer. Aquests mesos els encarregats de donar-nos a conèixer àlbums clàssics seran Paula Jornet (PAVVLA), Arnau Tordera (Obeses) i Èric Fuentes (The Unifinished Sympathy).

Ofereix formació complementària als instrumentistes en diferents camps amb els tallers d'iniciació al Processament Creatiu de la veu (pedals de loop), ableton live aplicat a la música en directe, pedals de guitarra, manteniment de guitarra i baix..

Ha organitzat una sèrie de trobades i xerrades destinades a ampliar les eines per a la gestió la carrera artística de les formacions musicals com la trobada amb la responsable de l'àrea professional de la Fira Mediterrànea, masterclass de youtube, marketing i comunicació en l'era digital,...

Casa de la Música de Manresa presenta més d'una vintena d'activitats musicals dirigida a qui li agrada la música, a qui la crea i a qui voldria crear-la, des del convenciment que per una bona salut artística del país calen actuacions integrals en els camps de la formació, la creació i l'exhibició.

Casa de la Música de Manresa és un projecte compartit entre la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Manresa i Stroika.

Programació de la Casa de la Música setembre - desembre 2018