L'associació de cuiners Slow Food Km0 posa la Catalunya Central en el punt de mira

Una vintena de membres de la plataforma van gaudir d'un menú degustació del xef Marcel Cardona fet amb productes de proximitat

La matèria prima del dinar degustació va ser tota de la Catalunya Central
La matèria prima del dinar degustació va ser tota de la Catalunya Central | Albert Obradors
Albert Obradors
18 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:11h
La passió per la qualitat i la singularitat de productes agroalimentaris, ecològics i de proximitat és el denominador comú dels projectes de vida que aquest dilluns, 17 de setembre, van descobrir una vintena llarga de cuiners i cuineres de l'associació ecogastronòmica Slow Food Catalunya Km0, amb productes i productors del Bages, Berguedà i Solsonès.

La jornada va començar al celler Vinyas d'Empremta de Navàs, amb un recorregut panoràmic per 6 hectàrees de vinya esglaonada en petites feixes, d'entre 400 i 500 metres d'altitud, amb varietats autòctones que transmeten l'expressió viva d'un paisatge que es vol preservar i on s'hi troben vestigis del patrimoni vitivinícola d'entre els segles V i XVII.

El tast de vins naturals es va fer al celler navassenc i va comptar amb un Rabassa (macabeu i picapoll); un Sucamulla (bartrol, sumoll,mandó, garrut i garsenc), i un Corsai (sumoll). Tot plegat acompanyat dels embotits de la granja solsonina DPagès; dels formatges de Cuirols de la Nou de Berguedà, i de melmelades de Noir et Blanc Truffes de Prats de Lluçanès.

Menú degustació de proximitat a Serrateix

Al restaurant Cal Fuster de Serrateix, el cuiner Marcel Cardona -membre d'Slow Food- va fer un menú degustació de set plats: un falafel de pèsol negre amb salsa de iogurt del Serradet de les Barneres; tria de tomàquets de Tomàting de Cabrianes i formatge curat de cabra de Cal Músic del Mujal; terrina de conill de cal Palà amb bolets; forment roig del Lluçanès de l'Escairador i porc a banda de DPagès; xai de cal Pauiet, i llengua de vedella del Salt del Colom, ambdós de l'Espunyola. Tot plegat es va acompanyar de pa de Montmajor i oli de corbella de Migjorn de Castelladral.

Els vins seleccionats per a l'àpat van ser el blanc de La Diferenta (macabeu 85%, garnatxa, picapoll i sumoll 15%); el Nituix de Joan Rubió i Joan Cases de la Bauma de les Deveses de Sant Julià de Cerdanyola (xarel·lo), i un sumoll 100x100 de La Diferenta.

La cirereta del pastís van ser unes postres de tocinet de cel amb trompetes de la mort del xef Marcel Cardona i textures de poma de Biolord.

Un cop va finalitzar l'àpat, l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, va explicar als restauradors el projecte Navàs Sobirania Alimentària, que segueix la lògica de l'slow food i que pretén "potenciar el sector primari i reconvertir-lo cap en entorns agroecològics". La jornada va servir, a més, perquè cuiners i productors intercanviessin impressions i aprofundissin en els detalls que fan originals i singulars els seus productes.