Manresa acollirà dissabte l'Open Internacional d'Escacs Actius Fundació Joviat

Presentació de l'Open Internacional d'Escacs Actius Fundació Joviat
Presentació de l'Open Internacional d'Escacs Actius Fundació Joviat | AjM
Redacció
17 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:47h
El proper dissabte, 22 de setembre, tindrà lloc la primera edició de l'Open Internacional d'Escacs Actius que organitza la Fundació Joviat, que es disputarà a les instal·lacions de l'Escola Joviat 2 –Muralla de Sant Francesc, 39– a partir de 2/4 de 10 del matí, i amb la participa ció d'escaquistes de reconegut prestigi internacional.

El torneig té la finalitat de buscar i atraure els grans mestres internacionals perquè vagin a l'Escola Joviat i que els participants puguin gaudir i compartir un dia amb ells, veient les seves partides i comentant jugades. Les inscripcions per participar-hi són obertes fins aquest dijous, 20 de setembre, a les 8 del vespre.

La presentació d'aquest Open Internacionals s'ha fet aquest dilluns al migdia a l'Escola Joviat en un acte que ha comptat amb la presència del regidor d'Esports de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta; de la responsable de la secció d'Escacs de la Joviat, Carme Mas; i del responsable de Millora Contínua i Innovació de la Fundació Joviat; Jaume Sensat.

Jordi Serracanta ha valorat de forma molt positiva la celebració d'aquesta competició a Manresa "que mostra un cop més la riquesa esportiva del teixit esportiu de la ciutat" i ha lloat i ha agraït "l'aposta de l'Escola Joviat per l'esport en general i, en aquest cas, des fa molts anys pels escacs".

Escola Joviat, molts anys treballant per la promoció dels escacs

Des del 2008, la secció d'escacs de la Fundació Joviat és un club adherit a la Federació Catalana d'Escacs, i treballa per promocionar la pràctica d'aquest esport aprofitant la tradició que ja hi havia a l'escola; on és una activitat extraescolar des de P5 i assignatura curricular a quart d'Educació Primària. El seu gran impulsor va ser i continua essent en Jordi Teixidor, professor d'Educació Física.

Els darrers anys, l'Escola Joviat ha organitzat diversos tornejos amb èxit, destacant la Fase Prèvia del Campionat de Catalunya d'Edats i el Campionat de Catalunya d'Actius d'Edat, aquest últim va comptar amb més de 315 participants.

Jaume Sensat ha recordat el treball realitzat des de fa dos anys en l'acollida de tornejos a les instal·lacions "i ara, gràcies a l'empenta de pares i mares de l'escola i la capacitat logística de les nostres instal·lacions, fem un pas endavant per organitzar aquest open i donar-li continuïtat". Per al representant de la Fundació Joviat "la nostra voluntat és anar aconseguint recursos perquè els nostres escaquistes vagin millorant".

En el mateix sentit s'ha expressat Carme Mas que ha qualificat "d'una bona oportunitat per als nostres joves de veure i compartir una jornada amb mestres internacionals". La responsable d'Escacs de la Joviat ha afegit que "tot i que no s'ha tancat el període d'inscripció, es preveu la participació d'un centenar d'escaquistes" dels quals 8 són del centre educatiu manresà.

Participació d'escaquistes de prestigi internacional

En el primer Open Internacional d'Escacs està prevista una participació de jugadorsde diverses nacionalitats i de tot el territori català; i servirà per tancar el Circuit de 2018, fet que pot fer decisiu en la classificació final del circuït.

Actualment ja hi ha confirmada la presència dels Grans Mestres com l'armeni Karen Movsziszian, Josep Oms i Miguel Muñoz; i dels Mestres Internacionals Pere Garriga, Filemon Cruz, Arturo Vidarte i Jorge González. També hi participaran  la Campiona d'Espanya en categoria sub-12 del Club Escacs Llinars, Aramí Lobo; el Campió de Catalunya sub12 del Colon Sabadell, Roger Bernadó; i altres participants de 5 nacionalitats diferents.

La competició començarà a 2/4 de 10 del matí i hi haurà 9 rondes; 5 es faran al matí i les altres 4 a la tarda, a partir de les 4. Les rondes es disputaran en un únic grup, però amb classificacions separades per edats i nivells, i el ritme de joc serà de 15 minuts + 5 segons per jugada. Totes les rondes es realitzaran amb el sistema suís Swiss Manager i no s'admetran reclamacions al respecte, excepte que l'àrbitre ho consideri necessari.

El director del torneig serà l'entrenador de la secció d'escacs, Jordi Lladó, i l'arbitratge anirà a càrrec de l'àrbitre internacional, Miguel Ramos, que estarà assistit per la àrbitra catalana Alexandra Muratet.

Premis

La bossa de premis és de més de 1.800 euros, que s'ha finançat amb microsponsors de diverses empreses i comerços del Bages. A tots els premis en metàl·lic se'ls aplicarà la retenció corresponent i, pel que fa als premis de tram, no seran acumulables.

Premis classificació general

- Campió: 450 euros + trofeu
- Sots-Campió: 300 euros + trofeu
- 3r: 150 euros + trofeu
- 4t: 100 euros + trofeu
- 5è: 80 euros
- 6è: 70 euros
- 7è: 60 euros
- 8è: 50 euros

Premis per trams d'Elo

- TRAM A 2400-2250 FIDE (1r: 50 euros; 2n: 25 euros; 3r: 15 euros)
- TRAM B 2249-2100 FIDE (1r: 50 euros; 2n: 25 euros; 3r: 15 euros)
- TRAM C 2099-1950 FIDE (1r: 50 euros; 2n: 25 euros; 3r: 15 euros)
- TRAM D 1949-1800 FIDE (1r: 50 euros; 2n: 25 euros; 3r: 15 euros)
- TRAM E 1799-1650 FIDE (1r: 50 euros; 2n: 25 euros; 3r: 15 euros)
- TRAM F Fins a 1649 FIDE (1r: 50 euros; 2n: 25 euros; 3r: 15 euros)

Premis per franges d'edat

- Millor sub-8 (trofeu + llibre)
- Millor sub-10 (trofeu + llibre)
- Millor sub-12 (trofeu + llibre)
- Millor sub-14 (trofeu + llibre)
- Millor sub-16 (trofeu + llibre)
- Millor veterà + de 60 anys (trofeu + llibre)

Premis per equips (4 jugadors del mateix club, exclosos GM i MI)

- Campió (trofeu + obsequi a determinar)
- Sots-Campió (trofeu + obsequi a determinar)

Inscripcions

Les inscripcions es podran fer fins el dijous, 20 de setembre, a les 8 del vespre, per telèfon o whatsapp al 600 66 21 95, enviant un correu electrònic a chessbages@gmail.com, o per mitjà d'un formulari web.

Els drets d'inscripció seran els següents: general (15 euros), sub-16 (10 euros), + de 60 anys (10 euros), discapacitats reconeguts per la Federació Catalana d'Escacs (8 euros), socis de la Joviat (8 euros). El pagament es podrà fer en metàl·lic el mateix dia abans de començar o per transferència bancaria fins aquest dijous al número de compte: IBAN: ES98 0182 8618 9902 0029 9027

Per poder jugar serà imprescindible presentar el DNI o Passaport.