Inshuti celebra l'alliberament de la líder opositora de Ruanda Victoire Ingabire

L'activista va donar suport a la causa oberta per l'entitat manresana per l'assassinat de Flors Sirera a mans de paramilitars del govern del país africà

Victoire Ingabire
Victoire Ingabire | Reuters
EuropaPress
15 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:54h
El president de Ruanda, Paul Kagame, ha indultat més de 2.000 presoners condemnats per diversos delictes, entre els quals es troba la líder opositora Victoire Ingabire, condemnada a 15 anys de presó, i el cantant Kizito Mihigo, segons ha informat el Ministeri de Justícia ruandès.

L'entitat manresana Inshuti ha celebrat aquest alliberament, després que hagi estat confirmat per diverses agències internacionals. Victoire Ingabire va ser a Catalunya per donar suport al procés judicial d'Inshuti contra Kagame per l'assessinat de Flors Sirera. També el seu marit va ser fa dos anys a Manresa durant la celebració del Memorial que porta el nom de la manresana.

Flors Sirera va ser assassinada per ser testimoni de les matances que va ordenar Kagame després del genocidi a Ruanda. Cal recordar que el president del país africa entà encausat pel jutge Andreu per crims de lesa humanitat. Victoire Ingabira va ser detinguda fa 8 anys com a cap de l'oposició a Ruanda i condemnada a 15 anys de presó

Entre els 2.140 alliberats "estan Kizito Mihigo i Victoire Ingabire Umuhoza, la resta de les penes han estat commutades per prerrogativa presidencial després de les seves recents peticions de clemència al juny d'aquest any", ha explicat el Ministeri en el seu comunicat, recollit pel diari ' New Vision '.

Ingabire, que lidera el partit opositor FDU-Inkingi, va ser detinguda el 2010 i condemnada per incitar a la revolució contra el Govern, formar grups armats per desestabilitzar el país i minimitzar el genocidi de 1994. En 2013, el Tribunal Suprem va ratificar la seva condemna, ampliant la pena a 15 anys enfront als 8 inicials.

L'opositora ha sortit de presó acompanyada pel seu advocat, Gatera Gashabana. En declaracions als periodistes que l'esperaven, ha subratllat que el seu alliberament, juntament amb l'elecció de dos diputats opositors a les eleccions d'aquest mes suposen signes positius.

"Hi ha esperança per a l'obertura de l'espai polític", ha assenyalat Ingabire, agraint al president que li hagi indultat. "També li demanaria que alliberi altres presos polítics que segueixen a la presó", ha afegit, segons informa Reuters.

El FDU-Inkingi ha celebrat l'alliberament del seu líder i ha confiat que "hi hagi una sinceritat real d'obertura democràtica destrás d'aquestes alliberament i que segueixin altres accions en el sentit de permetre que tots els ruandesos recuperin totes les seves llibertats democràtiques a què aspirem i per les quals lluitem des de fa tant de temps ".

En aquest sentit, en un missatge publicat al seu Facebook, la formació opositora ha reclamat la posada en llibertat dels seus dirigents que encara segueixen empresonats, entre ells el seu vicepresident i el seu secretari general, així com "tots els altres presos polítics".

Entre els que segueixen empresonats, a més de vuit dirigents del FDU-Inkingi, figura una altra dirigent opositora, Diane Rwigara, qui en 2017 va intentar competir per la presidència amb Kagame. Rwigara va ser detinguda amb la seva mare l'any passat, acusada d'incitar a la insurrecció i usar documents falsos. Ambdues han de comparèixer davant un tribunal el pròxim 24 de setembre, segons Reuters.

Abans de la posada en llibertat de Ingabire, el Govern ha restat importància al gest de Kagame. "No hi ha res polític sobre el seu alliberament, no hi ha res polític sobre el seu empresonament", ha sostingut el ministre de Justícia rwandès, Johnston Businge, en declaracions a Reuters per telèfon.

"El president ha concedit l'indult i en virtut de la Constitució té permís de fer-ho", ha insistit. Ingabire planejava presentar-candidata a les presidencials de 2010 després de tornar després de deu anys exiliada a Països Baixos. El seu empresonament va ser vist com una cosa polític.

El seu advocat ha celebrat la decisió del president. "Des del principi del judici hem estat demanant el seu alliberament i ara que va a ser lliure estem tots molt contents", ha assenyalat a Reuters Gatera Gashabana.

Per la seva banda, Mihigo va ser condemnat a 10 anys de presó el 2015 per conspiració contra el Govern i intent d'assassinat del president. Es dóna la circumstància que Mihigo, un antic cantant litúrgic, va participar en la composició de l'actual himne ruandès el 2001.