MAPES El Centre Històric, la gran superfície comercial més important de la comarca

Aquesta àrea de Manresa conté 581 activitats comercials i de serveis diferents i de tots els sectors, i també 15 activitats de producció i fabricació

15 de setembre del 2018
Actualitzat el 16 de setembre a les 21:02h
Centre Històric de Manresa
Centre Històric de Manresa | GMaps
El Centre Històric de Manresa, que inclou el Barri Antic, una petita zona al sud del barri Vic-Remei i l'est de les Escodines, o sigui, de Cal Jorba a la Cova i de l'hospital de Sant Andreu a la plaça Valldaura, és l'àrea comercial més important de la comarca, amb 219 comerços, 297 serveis, 65 bars i restaurants i, fins i tot, 15 activitats de producció i fabricació.

Aquests números d'activitats en una superfície a l'entorn dels 380.000 m2 converteixen el Centre Històric en l'espai amb més concentració comercial i de serveis de Manresa i el Bages, superant qualsevol polígon comercial de la ciutat, i amb una diversitat d'activitats que va des dels comerços bàsics d'alimentació, amb 54 punts des de peixateries fins a fruiteries o productes més especialitzats, o de tèxtil i calçats, amb 67 establiments per a tots els gustos i poders adquisitius.

Això converteix el Centre Històric en un punt on poder fer tota la compra periòdica, i encara més. En el mateix recorregut, no hi faltaran ferreteries, tendes d'electrodomèstic, floristeries, llibreries, forns amb el pa acabat de fer, farmàcies o comerços de mobles, entre molts altres, que fan del Centre Històric un espai que supera l'oferta d'una gran superfície convencional.

Tot plegat coronat amb un mercat estable, el de Puigmercadal, o periòdics, com el de les plantes a la plaça Europa, o la dels pagesos o brocanters a la plaça Major.

I a més a més, serveis

A tot plegat, cal afegir-hi els establiments de serveis, des dels més convencionals com perruqueries, modistes o locutoris, fins a més específics, com gestories, immobiliàries, advocats o metges. Això sense comptar la important presència d'instàncies de l'administració, des de l'Ajuntament fins als jutjats.

A banda, hi ha fins a 65 bars i restaurants que cobreixen totes les necessitats del comprador. Cafès, vermuts, xocolata amb xurros, àpats de menú o cuina més elaborada, els establiments de restauració del Centre Històric mereixen per elles mateixes una atenció específica.

Les pegues: l'aparcament i la mobilitat interna

Si alguna cosa queda pendent d'estudi al Centre Històric, però, és, sobretot, l'aparcament per als visitants que arriben de zones llunyanes de la ciutat o d'altres municipis de la comarca o de fora. Malgrat que en tota la zona hi ha 17 negocis relacionats amb l'aparcament, la diferència bàsica amb una gran superfície comercial és que en les exourbanes l'aparcament és gratuït i il·limitat.

Tot i que l'accés a peu al Centre Històric no reporta importants dificultats, als visitants que arriben amb vehicle només els queda l'alternativa d'aparcament de pagament. Malgrat que algunes de les associacions de comerç ofereixen als seus clients tiquets de pàrquing gratuït en els dos principals pàrkings de la zona, el de la Reforma i el de la Via Sant Ignasi, no és un servei generalitzat, de manera que aporta arbitrarietat a la compra depenent de les necessitats del comprador.

Un altre dels inconvenients per convertir el Centre Històric en una zona de compra massiva a nivell d'una gran superfície comercial és la mobilitat interior. Existeixen els carrets de la compra de tota la vida que molta gent usa per moure's entre els diversos comerços, però poden arribar a ser insuficients si es volen traslladar els hàbits de compra setmanal al centre de la ciutat. Les grans superfícies ofereixen carros de compra de gran volum per anar a cada un dels departaments i, posteriorment, al cotxe.

Mantenir la coherència urbana

Per si tot plegat fos poc, la pràctica totalitat dels prop de 600 negocis que integren el teixit comercial i de serveis del Centre Històric són establiments gestionats per autònoms o petites empreses, que mantenen la coherència urbana d'uns barris molt castigats els darrers anys per la despoblació i l'abandonament. Concentrant el consum en aquest espai s'afavoreix la dinamització social, i no només l'econòmica.

De totes maneres, més de 200 comerços, gairebé 300 establiments de serveis i un total de pràcticament 600 activitats és oferta suficient per fer que el Centre Històric tingui atractiu per si mateix.

Llistat de sectors d'activitat al Centre Històric
MAPA d'activitats al Centre Històric
MAPA d'activitats comercials al Centre Històric
MAPA d'activitats de servei al Centre Històric
MAPA d'activitats de restauració al Centre Històric
MAPA d'activitats de fabricació i producció al Centre Històric