«Navarcles sota el mar» mostrarà la història geològica del municipi

El vídeo il·lustrat es presentarà a l'octubre, s'inclourà dins les visites al campanar i formarà part del Geoparc

Redacció
14 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:21h
El caràcter de Navarcles, i de la Catalunya Central, va lligat a un passat marítim que data de milions d'anys enrere i passa per antics mars i indrets singulars. Per potenciar i entendre els orígens del municipi, l'Ajuntament de Navarcles ha preparat un vídeo turístic que explica el seu passat. Navarcles sota el mar mostra que, fa milions d'anys, el poble era una desembocadura de mar. Això va propiciar la formació d'estralls de corall, fòssils marins i petjades que encara es poden trobar en algunes zones del municipi.

Per donar-ho a conèixer, el vídeo il·lustrat fa un recorregut per la història a través de dos personatges: en Tic i en Tac. Ells són les agulles del rellotge del campanar de Navarcles. L'un més escèptic i l'altre més pedagògic, narren una història que s'inclourà dins del projecte del Geoparc del Bages.

Navarcles sota el mar s'inclourà dins les visites al campanar, ja que les vistes des de dalt donaran més context al vídeo il·lustrat.  La presentació a la premsa serà a finals de setembre i a la gent de Navarcles, durant el mes d'octubre.

El mar de la Catalunya Central

Fa 42 milions d'anys, la Catalunya Central era una llengua de mar que penetrava des del Cantàbric fins el que és Montserrat i Sant Llorenç de Munt. De fet els dos massissos són la desembocadura d'antics rius. El clima era càlid i, a Navarcles, que estava situat a pocs kilòmetres de la costa, s'hi formaven escull de corall com passa avui a la barrera de corall d'Austràlia. Els fòssils que trobem són els animals que vivien en aquell antic mar. Amb el pas del temps, la llengua de mar es va tancar pel nord i va quedar un gran llac que es va anar assecant i la sal es va dipositar en el fons. Es la sal que trobem a Sallent o a Cardona. A Navarcles queden moltes restes d'aquell mar que va ser.