Manresa participa en la trobada de socis de la xarxa europea URBACT «Re-Grow City»

El programa dóna suport a diverses ciutats europees amb l'objectiu de treballar conjuntament en el desenvolupament de solucions i afrontar els reptes urbans més importants

Redacció
13 de setembre del 2018
Actualitzat a les 10:30h
A finals de juny l'Ajuntament de Manresa es va adherir a la xarxa europea URBACT "Re-Grow-City": Tackling Long Decline in Smaller Cities, que està liderada per la ciutat alemanya d'Altena i a on hi participen les ciutats europees de Letònia, Xipre, Grècia, Eslovènia i Itàlia.  El projecte té per objectiu compartir experiències exitoses en l'àmbit de la innovació urbana i de la governança a partir de la implicació de la ciutadania en el disseny i implementació de les polítiques públiques del municipi. El programa dóna suport a diverses ciutats per treballar conjuntament en el desenvolupament de solucions per poder afrontar els reptes urbans més importants i per reafirmar el paper que les ciutats desenvolupen de cara els importants canvis socials, que cada cop són més freqüents.

La xarxa liderada per Altena ha estat seleccionada per part de la Comissió Europea com una de les 25 xarxes URBACT que pot presentar-se a la segona fase de la convocatòria del programa URBACT III, en què el soci líder ha de presentar un pla d'acció conjunt amb altres ciutats europees, sobre transferència d'experiències i bones pràctiques a nivell municipal. La bona pràctica en aquesta xarxa de transferència consisteix en desenvolupar intervencions basades en les capacitats locals que frenin i reverteixin el declivi social, econòmic i ambiental a llarg termini. Aquesta xarxa es compromet a donar suport als socis per revitalitzar els serveis públics i l‘economia, regenerar el teixit urbà i desenvolupar la societat civil en un context de declivi a llarg termini.

En el cas de la capital del Bages, el projecte es vol centrar en combatre la davallada econòmica i social que pateix el Centre Històric de forma estructural. A part, també es volen tractar altres aspectes; com el projecte Manresa 2022, la dinamització comercial lligada amb projectes culturals-artístics, el programa de masoveria urbana i altres accions per combatre els habitatges buits i les accions urbanístiques innovadores. Per aquest motiu, el passat 26 de juliol l'alcalde d'Altena, Andreas Hollsteiner, i la coordinadora tècnica de la xarxa van visitar Manresa per conèixer els projectes i treballs de la ciutat amb la finalitat de combatre el declivi demogràfic i econòmic al Centre Històric.

Un cop els representants d'Altena van fer les visites a tots els socis de la xarxa, es va organitzar una trobada en aquesta ciutat d'Alemanya que va tenir lloc del 5 al 7 de setembre. Com a representants de Manresa van assistir-hi el responsable del Comissionat del Centre Històric, Adam Majó; i la tècnica de Servei de Promoció de la Ciutat, Sònia Puyol.

Les jornades a Altena van ser molt profitoses perquè durant els tres dies es va oferir als assistents una visita guiada per conèixer més a fons les dues bones pràctiques estrella d'Altena; l'oficina local de suport a la ciutadania Stellwek i el programa de comerços pop up (Pop Up Shops). A part, els socis de la xarxa van tenir l'oportunitat d'intercanviar impressions entre ells, concretar el pla d'acció junts, resoldre dubtes amb l'expert extern de la xarxa i amb la representant del programa URBACT, i definir millor el pressupost de cadascú.

La trobada de llançament del pla d'acció es celebrarà a finals de gener del 2019 a Letònia.