La Nova Cançó i Pere Català i Pic donen el tret de sortida als actes de la Diada a Súria

El concert sobre la Nova Cançó que va tenir lloc divendres passat a Súria
El concert sobre la Nova Cançó que va tenir lloc divendres passat a Súria | AjSú
Redacció
10 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:30h
La inauguració de l'exposició sobre l'obra del fotògraf Pere Català i Pic, i el concert "Ens calen cançons d'ara" van iniciar el programa de l'Onze de Setembre a Súria. Els actes centrals de la Diada Nacional tindran lloc aquest dimarts 11 de setembre, amb la hissada de la senyera a La Torre i la 19a Trobada de Puntaires.

L'exposició "Pere Català i Pic . Fotografia, patrimoni i avantguarda" va serinaugurada dissabte 8 de setembre a Cal Balaguer del Porxo, amb la participació del nét de l'artista i directorde l'editorial Rafael Dalmau, Rafael Català, i de l'estudiósPablo Giori, autor d'una biografia sobre l'històricfotògraf català.

Pere Català i Pic (1889-1971) va ser un dels pioners de la fotografia d'avantguarda a Catalunyai va donar origena una important nissaga de fotògrafs. L'exposició aplega destacats exemples de la seva obra en àmbits com el retrat, la imatge documental, la publicitat o el fotomuntatge, entre d'altres, a més d'un vídeo sobre la seva figura i objectes relacionats amb la seva activitat. 

Una de les obres incloses en la mostra és la foto del cartell "Aixafem el feixisme", que es va convertir en una imatgeemblemàticadel cartellisme de la guerra civil. Durant el conflicte, Pere Català va ser un dels màxims responsables del Comissariatde Propaganda de la Generalitat.

La inauguració de l'exposició va començar amb unes paraules de benvinguda de la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella, qui va destacar la importància de Pere Català per a l'evolució de l'art fotogràfic i els testimonis gràfics que va deixar de la història catalana del segle XX.

Per la seva banda, Rafael Català va parlar del seu avi com un persona molt inquieta que concebiala fotografia com un art que oferia "un llenguatge modern" per reflectir la realitat de la seva època, seguint la línia de les avantguardes europees. El nét de l'artista també va agrair el treball de les persones que han fet possible l'exposició i l'interès de l'Ajuntament per poder-la tenir a Súria.

L'historiador Pablo Giori va explicar que Pere Català va ser "un personatge fascinant", l'interès pel qual va més enllà de la fotografiai el converteixen un humanista. Posteriorment, Rafael Català i Pablo Giori van oferir una visita guiada a la mostra.

L'exposició "Pere Català i Pic . Fotografia, patrimoni i avantguarda" es podrà visitara Cal Balaguer del Porxo en el següent horari:

- Divendres, dissabtes, diumenges i festius, d'11.00 a 14.00 h. 
- Dissabtes de setembre i octubre, també de 17.00 a 20.00 h. Primer dissabte de novembre, de 16.00 a 18.00 h.

La presència de l'exposició a Súria ha estat possible amb l'organització del'Ajuntament, la Diputació de Barcelona, el departament de Cultura de la Generalitat i el Grup de Recerca Didàctica i Patrimoni (DidPatri) de la Universitat de Barcelona, ila col·laboració de la Xarxa de Professionals en Museografia Molècula.

El primer acte del programa de l'Onze de Setembre a Súria va ser el concert "Ens calen cançons d'ara", que va tenir lloc divendres 7 de setembre al Teatre del Foment Cultural. El trio format per Amadeu Rossell (veu i guitarra), Victòria Katsyuba (piano) i Pep Solà (bateria) va repassar la història de la Nova Cançó durant els anys seixanta i setanta amb la interpretació d'algunes de les seves obres més representatives.

El programa de l'Onze de Setembre a Súria continuarà amb els següents actes:

- 7.30 h. Sortida de la pedalada en bicicleta tot terreny (BTT) cap a la Torre. Lloc de sortida: plaça de Sant Joan. 
- 9.00 h. Sortida de la caminada cap a la Torre. Lloc de sortida: plaça de Sant Joan. 
- 9.30 h. Hissada de la senyera a la Torre. Lectura del manifest i cant d'Els Segadors, amb la col·laboració de cantaires suriencs de diferents entitats. Galeig a càrrec dels Trabucaires del Tro Gros, aixecada de pilar amb la colla castellera Salats, ball de bastons a càrrec dels Bastoners de l'Agrupació Sardanista i ball de cascavells a càrrec del Tro Gros. Lloc: turó de la Torre. 
- A continuació. Esmorzar per a tothom. Lloc: turó de la Torre. 
- 10.00 h. 19a Trobada de Puntaires. Aplega més de 200 participants d'arreu de Catalunya. Lloc: entorn de la plaça de Sant Joan. 

L'organització del programa d'actes és a càrrec de l'Ajuntament de Súria, amb la col·laboració del Tro Gros, Agrupació Sardanista, Casal de la Dona, Foment Cultural, colla castellera Salats i Unió Ciclista Mig-Món.
Arxivat a