Eurecat-CTM desenvolupa una aplicació per mecanitzar peces metàl·liques sense defectes

El projecte permetrà predir la rugositat per assolir una integritat superficial òptima de les peces

Redacció
10 de setembre del 2018
Actualitzat a les 12:05h
El centre tecnològic Eurecat-CTM (membre de Tecnio) coordina el projecte AVINT, que té l'objectiu d'augmentar l'eficiència i la competitivitat dels processos de mecanitzat, mitjançant el desenvolupament d'una aplicació per a la predicció de la rugositat de les peces abans de la seva producció, a fi d'evitar generar-ne de defectuoses.
 
Segons explica Núria Cuadrado, de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d'Eurecat-CTM, el seu desenvolupament "ajudarà a augmentar la competitivitat dels processos de mecanitzat per a l'obtenció de peces de major valor afegit", que permetran a les empreses "entrar a sectors productius de menor volum i sèries curtes o bé accedir-ne a més especialitzats".
 
D'acord amb Montserrat Vilaseca, responsable de Tribologia d'Eurecat-CTM, el projecte "també incrementarà l'eficiència dels processos mitjançant la innovació en estratègies de mecanitzat que faran possible optimitzar la integritat superficial, establirà estratègies avançades de mecanitzat i contribuirà a la millora de les eines i de lubricants i refrigerants per mecanitzar diferents materials de component".
 
En conjunt, el consorci del projecte AVINT està format per deu socis que cobreixen tota la cadena de valor dels sector del mecanitzat, distribuïts en Eurecat-CTM, CIEFMA/UPC i CIMNE, com a agents d'R+D+i; Industrias Teixidó, Mecanitzats Privat i GUTMAR, que són empreses d'activitat en el sector del mecanitzat, i les companyies IMCAR, Flubetech i FUCHS, que aporten servei i tecnologia. 
 
Dins del consorci, Eurecat-CTM realitzarà les caracteritzacions de les peces i dels resultats experimentals obtinguts i el grup CIEFMA-UPC emprarà els seus coneixements per a la caracterització de les eines de mecanitzat utilitzades. Per la seva banda, el grup de recerca de CIMNE desenvoluparà models numèrics específics pels processos de mecanitzat i diversos assaigs de laboratori que permetran relacionar l'efecte dels diferents factors de mecanitzat en la generació de rugositat.
 
Així mateix, les empreses Industrias Teixidó, Mecanitzats Privat i GUTMAR presentaran diferents models de peces conflictives i de difícil mecanització, per tal de poder definir els paràmetres productius i de fabricació que afecten a la rugositat i la integritat superficial i l'aplicació predictiva de la rugositat. Amb aquest objectiu, IMCAR, Flubetech i FUCHS desenvoluparan nous productes, com eines de tall, recobriments, lubricants i refrigerants, per tal que siguin experimentats durant les proves.  També aportaran informació sobre les tecnologies i coneixement per poder determinar i millorar les característiques superficials dels processos.  
 
Eurecat-CTM també s'encarregarà del desenvolupament d'experiments amb el conjunt de les empreses mecanitzadores, per tal de poder avaluar les variacions de paràmetres durant el procés. També assumirà el desenvolupament de models dels sistemes (torn, fresa i rectificat) amb sistemes d'autoaprenentatge i la creació de l'aplicació predictiva de la rugositat utilitzant aquests models anteriors. 
 
AVINT té una durada de tres anys i s'emmarca a la Comunitat RIS3CAT d'Indústries del Futur, per a l'optimització dels processos de mecanitzat, sector clau i transversal per la producció de components que s'empren en múltiples aplicacions. El pressupost del projecte és de 2.316.720 euros, dels quals 752.523 euros corresponen a l'ajut concedit.