L'encarregat d'Unipost a Manresa va revelar a la Guàrdia Civil l'enviament de targetes censals de l'1-O

L'home va filtrar l'arribada de targetes censals a la seu de l'empresa a l'Hospitalet de Llobregat i el seu trasllat a la capital del Bages

Pila de paperetes de l'1-O
Pila de paperetes de l'1-O | Europa Press
Redacció
07 de setembre del 2018
Actualitzat a les 21:26h
La trucada anònima d'un home que es va identificar com a "responsable d'Unipost" va permetre a la Guàrdia Civil intervenir prop de 45.000 targetes censals que la Generalitat havia preparat per a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, segons consta en el sumari del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona que investiga la causa.

En concret, l'home va trucar a la caserna de la Guàrdia Civil a Barcelona a les 10.30 hores del 18 de setembre del 2017 i, identificant-se com a responsable d'Unipost, va advertir que la central de l'empresa al Polígon Gran Sud de l'Hospitalet de Llobregat esperava rebre aquesta mateixa matinada un enviament de 15.000 sobres certificats per a la seva distribució immediata amb justificant de recepció que el seu remitent seria la Generalitat.

Així mateix, va informar als agents que l'endemà passat s'esperava l'arribada a la mateixa central de 3,5 milions de sobres per a repartiment ordinari i que el seu remitent, com en el cas anterior, seria la Generalitat i que contindrien targetes censals per al referèndum.

Segons va poder comprovar la Guàrdia Civil, Unipost, presidida per Antón Raventós, estava vinculada a la Generalitat perquè era una de les adjudicatàries que s'encarregaven del correu postal d'aquest organisme. De fet, l'empresa ja va ser cridada a declarar per la seva participació en el subministrament de material electoral en la consulta del 9 de novembre sobre la independència de Catalunya.

Davant la possibilitat que estigués "col·laborant, com ja va fer en la consulta popular del 9-N", en el subministrament de "material de propaganda" de la Generalitat per a la celebració del referèndum il·legal d'octubre, la Guàrdia Civil va considerar necessari inspeccionar mitja dotzena de seus d'Unipost, entre elles la de Mare de Déu dels Àngels de Terrassa.

Allà, els agents van observar diversos palets amb diferents caixes en les quals hi havia "una ingent quantitat de sobres de color blanc", indicacions per a diverses poblacions de tota Catalunya i diverses numeracions. Externament, els sobres presentaven impresa la inscripció Generalitat de Catalunya i tenien ja posada l'adreça de la persona física a la qual havien d'enviar-se.

El Jutjat número 3 en funcions de guàrdia de Terrassa va autoritzar intervenir els sobres i obrir una mostra per confirmar les sospites del seu contingut, encara que no va donar permís per entrar i registrar les dependències d'Unipost a la localitat.

En total, els agents van intervenir 43.429 sobres i a la mostra que van obrir, una per palet (eren 3), van trobar un foli dirigit a una persona física a la qual se la nomenava membre d'una taula electoral.

A Manresa

Una cosa similar va passar a Manresa, on l'equip de la Guàrdia Civil de la localitat va inspeccionar la seu d'Unipost i va intervenir 1.811 cartes certificades amb justificant de recepció que el seu remitent era la Generalitat, que van ser lliurats voluntàriament als agents per l'encarregat. Era 19 de setembre i, un dia després, se li va prendre declaració.

Aquesta persona, que també era responsable de la sucursal de Terrassa, i treballava per al Unipost des del 1992, va explicar als agents que ell mateix havia traslladat a Manresa els sobres el dia 18 en el seu vehicle particular, cosa, segons va dir, "habitual". Desconeixia el contingut de les cartes i només sabia que n'arribaria una gran quantitat perquè els seus superiors l'havien cridat per informar-lo.

També va assegurar que era "la primera vegada" que rebia una partida de sobres com aquella, amb la capçalera de la Generalitat de Catalunya, i que si bé "no és el normal" rebre aquesta quantitat de correu de cop, aquest client en particular, els donava "molt volum" de treball.