La Fumera enceta el seu 5è aniversari recuperant un dels símbols del passat obrer sallentí

Aquest dimecres la festa major alternativa d'aquest municipi bagenc va donar el tret de sortida als dies més potents amb la inauguració de la recent reconstruïda xemeneia de La Bòbila

La inauguració de la nova xemeneia de La Bòbila va comptar amb prop de 200 assistents
La inauguració de la nova xemeneia de La Bòbila va comptar amb prop de 200 assistents | Guillem Cabra
06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 11:45h
Sallent va viure, aquest dimecres, 5 de setembre, un vespre d'homenatge (per als més joves) i de records (per als més grans) amb la inauguració de la nova xemeneia de fàbrica de La Bòbila, que pretén omplir el buit que va deixar l'original quan va ser enderrocada l'any 1974. La iniciativa de tornar a alçar aquesta peça clau del patrimoni obrer sallentí va sorgir dels impulsors de La Fumera, la festa major alternativa del municipi. "Enguany, i tenint en compte que celebràvem cinc anys de vida, vam decidir fer alguna cosa més gran", explica Guillem Cabra, de l'equip organitzador de La Fumera.

De fet, la festivitat té un lema molt clar: recuperar la memòria obrera de Sallent. Així doncs, els veïns i les veïnes del poble van convenir que una bona manera de posar a la pràctica aquesta màxima seria tornant a alçar un dels símbols del passat industrial de la vila. Tot plegat encara agafa més sentit si es té en compte que La Fumera té tres ingredients molt importants que la vertebren, les colles, que estan formades per persones que viuen en un mateix barri o sector i que, durant els dies de festa major es converteixen en una única família; en un únic equip.

Aquestes tres colles són la de la Fàbrica Vella, la de Les Culleres i la de La Bòbila, totes elles antigues fàbriques. Cada una d'elles té un símbol que les representa, que és una de les xemeneies que presideix la construcció. Però si bé la de la Fàbrica Vella i la de Les Culleres existia físicament, era real, la de La Bòbila només era un símbol damunt d'un paper. I és que tota l'estructura de l'edifici industrial va ser enderrocada l'any 1974, inclosa la xemeneia.

Ara, 44 anys després de la demolició, la xemeneia de la Bòbila torna a ser una realitat. La construcció de l'estructura s'ha fet durant aquest mes d'agost i s'ha alçat molt a prop d'on hi havia hagut la xemeneia original, en uns terrenys municipals. Pel que fa als diners per fer realitat aquesta acció, Cabra explica que "els hem aconseguit mitjançant una petita campanya de micromecenatge inclosa dins l'aplicació mòbil de La Fumera". La campanya -que ja ha aconseguit 940 euros dels 2.000 que es proposa- "permet comprar, a tothom que ho vulgui, totxos simbòlics de la xemeneia per 2 euros", assenyala Cabra.

A més, a banda d'aquesta iniciativa mòbil, els de La Fumera també han dissenyat una guardiola en forma de xemeneia perquè tothom que ho vulgui pugui destinar-hi diners de manera fàcil i ràpida durant els actes de la festa major alternativa.

La inauguració de la nova xemeneia de La Bòbila es va fer aquest dimecres, 5 de setembre, a dos quarts de nou del vespre. L'acte, que va servir per donar la benvinguda als dies més potents de la festivitat, va comptar amb la participació de prop de 200 persones, moltes d'elles guarnides amb la indumentària de la seva colla.

Les propostes lúdiques de La Fumera seguiran avui, dijous 6, amb els contes familiars de l'Ós Mandrós (a les sis de la tarda a l'espai de La Carbonera); amb el concert de gralla elèctrica a càrrec de Roger Andorrà (a les set de la tarda a El Pati); amb un sopar popular a l'aire lliure (a partir de les nou del vespre), i amb la mostra Àgora, l'espectacle d'homenatge al cinquè aniversari de la festivitat.
 

La campanya de micromecenatge ha aconseguit 940 euros dels 2.000 que es demanen