Un equip arqueòleg intenta determinar si el dolmen de Fals és un element megalític

Una desena llarga de voluntaris dirigits per l'arqueòloga manresana Cristina Belmonte han iniciat una campanya d'excavacions arqueològiques

Un grup de voluntaris durant l'excavació a l'entorn del Dolmen de Betlem, a Fals
Un grup de voluntaris durant l'excavació a l'entorn del Dolmen de Betlem, a Fals | iPAT
Redacció
06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 8:34h
Dilluns passat es va iniciar la campanya d'excavacions arqueològiques a l'entorn del Dolmen de Betlem, a Fals, en la que hi participen una desena llarga de voluntaris. La intervenció tindrà lloc fins el proper 16 de setembre i esta dirigida per l'arqueòloga manresana Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals). 

En el camí que va de la casa de Sant Andreu a la casa de Betlem, impulsors de la intervenció, en un petit bosquet, propietat de Casa del Prat, s'hi troba el dolmen. Com que no segueix els patrons habituals d'aquestes estructures, està catalogat com Hemidolmen de Sant Andreu. A més a més al seu voltant són visibles diverses parets, nivells d'enderroc i grans blocs de pedra que foren parcialment documentats en una intervenció prèvia l'abril de 2017. Fruit d'aquella intervenció es van plantejar tres hipòtesis pels usos i funcionalitat de les estructures localitzades, bona part d'elles adscrites possiblement a l'època medieval.

Per tant els objectius de la intervenció son aclarir aquestes incògnites i determinar si el dolmen és o no un element megalític. 

El paper dels veïns, voluntaris i empreses locals

La intervenció arqueològica es fa gràcies a l'interès dels veïns per conèixer el seu passat i posar en valor les restes patrimonials de l'entorn. A banda dels voluntaris que cada dia s'acosten al jaciment, la iniciativa compta amb el suport dels Ajuntaments de Fonollosa i Sant Mateu de Bages. Així mateix les empreses Materials de Construcció J.Sarri, Restaurant Molí de Boixeda, Topografia Mira, Fusteria Puigdellívol, Mafrica, J.Estany S.L, Kouten, Forn de Pa Montllo, Construccions Vall i Restaurant Cal Calet, també hi col·laboren.

Tot i fer-se amb voluntaris s'excava seguint metodologia arqueològica, i per tant hi haurà un resultat científic al final dels treballs. A més a més la participació dels veïns augmenta la sensibilització amb el territori i la creació d'una xarxa de divulgació i protecció del patrimoni.