L'Oller del Mas programa una vintena llarga d'activitats en el marc de la Festa de la Verema

Enguany el celler manresà deixarà que la ciutadania esculli a quin projecte social es destinarà el 5% de la facturació del Petit Bernat

La Festa de la Verema de l'Oller del Mas tindrà lloc el cap de setmana del 22 i 23 de setembre
La Festa de la Verema de l'Oller del Mas tindrà lloc el cap de setmana del 22 i 23 de setembre | Oller del Mas
Redacció/Aina Font Torra
05 de setembre del 2018
Actualitzat el 06 de setembre a les 9:31h
"El setembre és veremador i es fa vi, el bo i millor", diu la dita. I l'Oller del Mas, lluny de portar-li la contrària, celebrarà aquest exponent de la cultura mediterrània amb l'anomenada Festa de la Verema, que ja s'ha convertit en una cita ineludible pels amants del vi però també de la vinya, estretament lligada a la història i al patrimoni de la comarca del Bages.

Aquest any la Festa de la Verema de l'Oller del Mas tindrà lloc el cap de setmana del 22 i 23 de setembre i comptarà amb més d'una vintena de propostes algunes d'elles relacionades amb el món del vi i la gastronomia, i d'altres pensades per al gaudi familiar.

La Festa començarà dissabte a les onze del matí, quan s'obriran les portes de l'anomenat Market, que se situarà al pati d'armes del castell. Es tracta d'un mercat vintage que es recolza en la forta identitat cultural i artesanal dels mercats i que fusiona l'artesania, la singularitat i els materials naturals. Durant tot el dia, doncs, més de 20 artesans mostraran les seves creacions i productes.

Paral·lelament al mercat, a les onze també començarà l'activitat Verema en família, una novetat de l'any passat que permetrà als més menuts de casa recollir ells mateixos el raïm i xafar-lo com es feia antigament. Un cop acabat aquest procés, es podran endur la seva pròpia ampolla de most a casa. Aquesta activitat, que tindrà un preu de 5 euros, s'anirà repetint cada mitja hora fins les set de la tarda.

Tenint en compte que el celler i la finca de l'Oller del Mas seran els màxims protagonistes de la diada, s'oferiran visites amb carros tibats per cavalls (o amb buggys, pels més valents) per tota la zona. També hi haurà l'opció de participar en una visita guiada pel celler, en la qual s'explicarà la seva història i també es podrà entrar a l'interior del castell. Aquesta darrera proposta s'anirà repetint cada mitja hora entre dos quarts de dotze i les dues del migdia i entre dos quarts de cinc i dos quarts de set de la tarda.

Totes les activitats esmentades (el Market, les visites al celler i la Verema en família) tindran lloc, també, diumenge al matí.

Circ, màgia, manualitats i inflables per a la quitxalla

La Festa de la Verema pretén acostar les noves generacions al món de la producció vinícola així com també a conèixer el patrimoni que envolta l'Oller del Mas. I ho vol fer d'una manera amena i divertida. En aquesta línia, hi haurà set ponis que passejaran els infants per l'entorn del castell en un recorregut que durarà un quart d'hora i que es podrà fer tant dissabte com diumenge. També descobriran tots els elements de la vinya per elaborar-ne divertides i originals obres d'art en el marc d'un taller de manualitats i, si ho volen, podran deixar que les maquilladores del festival els pintin la cara.

A més, durant tot el cap de setmana s'instal·laran inflables i s'oferirà un taller de circ perquè tothom que ho vulgui posi a prova les seves habilitats artístiques.

La programació infantil es complementarà amb un espectacle de màgia a càrrec de Joaquín Matas, que desgranarà el millor del seu repertori professional per oferir números que no deixaran indiferent ningú. Tindrà lloc el dissabte, a les cinc de la tarda, i serà gratuït.

Música per maridar tant vi com menjar

Com no podia ser d'una altra manera, a la Festa de la Verema no hi faltaran els tastos de vins i les degustacions gastronòmiques. Tot això es trobarà a l'espai Food&Wine, que serà el punt en el qual es podran degustar vins del celler i tastar diverses propostes gastronòmiques de diferents Food Trucks. Per amenitzar aquest espai, tant dissabte com diumenge, a partir de la una del migdia, la formació &Swing (composta pels músics David Sais, Jordi Martínez i Pere Barrera) tocaran jazz en directe.

També passarà per l'escenari de l'espai Food&Wine el duet Eduard Freixa & Martí Riera, dues joves promeses del món de la música que faran les delícies dels amants del rock, el pop i el dance més actual. El recital tindrà lloc dissabte a les sis de la tarda.

Dos concursos i un toro mecànic

Com a novetat d'aquest any, la Festa de la Verema instal·larà un toro mecànic perquè els més atrevits posin a prova la seva força, el seu equilibri i la seva resistència. L'atracció es col·locarà dissabte, davant del celler, a partir de les onze del matí.

Una altra proposta que requerirà força i resistència serà la del concurs Strong Games, organitzat per l'Ateneu Les Bases de Manresa. Aquesta activitat, coneguda popularment amb el nom de La dona i l'home més forts del Bages tindrà lloc dissabte a partir de dos quarts de dotze del migdia. Les inscripcions per a participar-hi tenen un preu de 6 euros i es poden formalitzar a l'Ateneu Les Bases.

Pels que aquest concurs no els acabi de convèncer, podran optar per prendre part del certamen de pintura ràpida, que començarà el dissabte a les vuit del matí i acabarà diumenge a les dotze del migdia. Com no podia ser d'una altra manera, les obres que es presentin hauran de tenir com a protagonista l'entorn de l'Oller del Mas.

Petit Bernat Solidari

Ja fa uns quants anys que l'Oller del Mas destina el 5% de la facturació del seu vi Petit Bernat (tant el blanc com el negre) a la Fundació Rosa Oriol. Enguany el celler ha decidit que seran els assistents a la Festa de la Verema els que decideixin el projecte social i solidari al qual volen que es destini tot el que s'aconsegueixi. Es podrà escollir entre la Fundació Rosa Oriol, Proactiva Open Arms, la Fundació Althaia, Creu Roja o en l'acolliment d'una família de refugiats amb les necessitats d'habitatge, manutenció i escolaritat durant un any per part del mateix Oller del Mas.

Tothom que vulgui participar en l'elecció del projecte haurà d'emplenar una de les butlletes que trobarà al punt d'informació de la Festa de la Verema. El projecte guanyador es farà públic el diumenge 23 a l'escenari de l'espai Food&Wine. Entre tots els participants es farà un sorteig d'un lot de productes Oller del Mas.