Món Sant Benet acollirà una jornada pòrtic de la 21a Fira Mediterrània

La Balkan Paradise Orchestra donarà el tret de sortida a aquesta matinal d'activitats del 30 de setembre

Organitzadors i artistes durant la presentació
Organitzadors i artistes durant la presentació | FMediterrània
Redacció
04 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:43h
Fundació Catalunya La Pedrera i Fira Mediterrània de Manresa han organitzat per al 30 de setembre una matinal d'activitats culturals a Món Sant Benet que servirà com a pòrtic de la propera edició de la Fira, que se celebrarà del 4 al 7 d'octubre. Aquesta jornada cultural comptarà amb un concert de la fanfàrria femenina Balkan Paradise Orchestra (11.30h a la Plaça) i amb l'espectacle inicial (12.45h al Monestir) de la performance PAS per la PAU. Després del seu inici el 30 de setembre a Món Sant Benet aquest projecte portarà a l'artista Ada Vilaró a fer un recorregut en silenci de sis dies pel Bages, incloent, entre d'altres, indrets com Montserrat i el C.P. Lledoners. La caminada la farà en companyia de diferents voluntaris i col·lectius de la comarca i es tancarà davant de la Seu de Manresa, el dia 5 d'octubre en el marc de la 21a Fira Mediterrània. PAS per la PAU és una de les propostes vinculades al fil conductor de la Fira d'enguany, els rituals i ha estat coproduïda, entre d'altres agents, per Fira Mediterrània de Manresa i la Fundació Catalunya La Pedrera.
 
Jornada pòrtic

El pòrtic de la Fira arrencarà, a les 11.30h de diumenge 30 de setembre, a la Plaça de Món Sant Benet, amb el ritme trepidant de la Balkan Paradise Orchestra, la fanfàrria balcànica més femenina i divertida del moment. Aquesta formació guanyadora del Premi Sons de la Mediterrània de l'any passat, està integrada per deu instrumentistes de vent i percussió i oferirà un concert fresc, enèrgic i molt festiu. Aquesta activitat és gratuïta i està adreçada a tots els públics.

Per altra banda, la jornada inclourà l'espectacle inicial del projecte PAS per la PAU amb un recorregut pels espais més màgics del monestir de Sant Benet de Bages. Es tracta d'un espectacle sonor, visual i poètic que, basat en l'arrelament i la pau, comptarà amb la participació d'Ada Vilaró i Paloma Orts així com els músics Marcel Casellas, Toni Rocosa i Josep Maria Cols i la participació especial del col·lectiu manresà de cultura popular Xàldiga. L'espectacle tindrà lloc a les 12.45, començarà davant la porta del Monestir i el preu de l'entrada és de 10 euros (venda d'entrades al web de Món Sant Benet i a la recepció de Món Sant Benet el mateix dia de la funció, si no s'han exhaurit).

La jornada Pòrtic serà una bona oportunitat per tastar, a l'avançada, el que serà la Fira Mediterrània i gaudir de l'entorn natural de Món Sant Benet i la gastronomia pròpia de la zona. 
 
PAS per la PAU

PAS per la PAU és una obra escènica que vol posar en valor la cultura popular tot cercant, amb un llenguatge escènic contemporani, una connexió entre els conceptes de pau, arrel i presència. Així, Vilaró proposa caminar pels exilis físics i els de l'ànima per reflexionar sobre les arrels i els desarrelaments; sobre la pèrdua i l'esperança; sobre desplaçaments i fugides; sobre espais de memòria i d'oblit, i d'horitzons de fons que bateguen amor i vida. La performer proposa reflexionar sobre aquests conceptes des de la intimitat del silenci, però en comunitat. La fase més reflexiva cap a l'interior de l'individu es treballarà en el marc ideal de Món Sant Benet, espai carregat de gran força espiritual. Durant la caminada posterior, Vilaró treballarà l'experiència en comunitat, per això, tothom està convidat a unir-se a ella.
 
Caminada compartida en silenci

L'espectacle inicial a Món Sant Benet serà el punt de partida de la caminada posterior, la segona fase del projecte. Aquest recorregut en silenci començarà el 30 de setembre i acabarà el 5 d'octubre en el marc de la 21a Fira Mediterrània. Un cop arribats als diferents municipis, s'aniran recollint les paraules testimonials d'aquest PAS per la PAU en una tela de grans dimensions. El recorregut pel territori passarà pel Pont de Vilomara, Monistrol de Montserrat, Montserrat, Sant Salvador de Guardiola i el Centre Penitenciari Lledoners (a Sant Joan de Vilatorrada), on l'artista farà un taller amb els interns. El 5 d'octubre, des de Lledoners i en companyia d'alguns presos, es farà el darrer tram fins al Parc de l'Agulla de Manresa.

Tothom està convidat a participar en aquest silenci que camina i que es mourà pel paisatge de la comarca. Les persones que vulguin participar a la caminada, s'han d'inscriure prèviament, de forma totalment gratuïta, i poden fer tot el recorregut o només algun dels trams del trajecte. Cada tram, tindrà una durada aproximada de 4 hores, i començarà cada dia a les 9.30h des de davant del municipi de partida. A cada tram, l'organització facilitarà un espai d'allotjament comunitari. Inscripcions: www.adavilaro.com/pasperlapau
 
Final festiu

L'espectacle final de PAS per la PAU, després de sis dies compartint l'experiència comuna pels camins de la comarca, serà el moment de celebració amb la ciutat i tindrà un caràcter més festiu. Hi participaran la Cobla Catalana dels Sons Essencials i l'entitat Xàldiga. La proposta és un espectacle itinerant que sortirà de Plaça Europa el 5 d'octubre a les 20.15h i passarà pel carrer del Balç fins arribar a la baixada de la Seu.

PAS per la PAU està coproduït per la Fundació Catalunya La Pedrera, Escena Poblenou i Fira Mediterrània, i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i la col·laboració de la Fundació Carulla.

Segon pòrtic l'1 d'octubre

Aquest any, Fira Mediterrània ha programat un segon pòrtic per anar obrint boca fins que la programació de la 21ª edició comenci el 4 d'octubre. Es tracta del concert de Jordi Savall i el gaiter Carlos Núñez, que tindrà lloc l'1 d'octubre a les 21h a la Sala Gran del Teatre Kursaal. Aquests dos pesos pesants de la música homenatjaran el món celta del nord i el sud d'Europa amb el concert Diàlegs celtes. Aquesta activitat està organitzada en col·laboració amb Manresana d'Equipaments Escènics (MEES) i D'Arrel.