Onze països i múltiples gèneres: el Cineclub arriba amb una cartellera de traca i mocador

L'oferta d'aquest trimestre inclourà els documentals "Over the limit", "Eugenio" i "Of fathers and sons"

Frame del documental '100 días de soledad'
Frame del documental '100 días de soledad'
04 de setembre del 2018
Actualitzat a les 11:20h
França, Espanya, Catalunya, Estats Units, Bulgària, Àustria, Alemanya, Regne Unit, Portugal, Hongria i Rússia. Tots aquests països passaran per Manresa durant els mesos de setembre, octubre i novembre. I ho faran a través de la programació estable de l'entitat local Cineclub, que durant aquest trimestre portarà a l'Espai Plana de l'Om un total de disset pel·lícules, tres de les quals s'emmarcaran dins del cicle El Documental del Mes; una en el marc dels actes de l'Ecoviure; tres en el cicle Perles de l'Est; una en el sí del programa del Tocats de Lletra; dues en la Mostra de Films de Dones, i una en la Mostra de Cinema Espiritual.
 
Des de NacióManresa hem fet un recull dels tràilers, les sinopsis i l'horari de les disset propostes, agrupades per mes. Recordem que totes les projeccions tindran lloc a l'Espai Plana de l'Om.
 
Setembre
 
OVER THE LIMIT
 
Dirigit per Marta Prus, aquest documental alemany de 74 minuts de durada s'endinsa en la vida d'una jove esportista que lluita per aconseguir el que ambiciona mentre ha de complir les expectatives de l'exigent sistema oficial d'entrenament rus i deixar de banda la vida personal. El film s'emmarca en la programació del cicle El Documental del Mes.
 
Quan? Dijous, dia 6 a les vuit del vespre.


 
EL SACRIFICIO DE UN CIERVO SAGRADO
 
Aquest thriller psicològic anglès compta amb un repartiment de luxe entre el qual en destaquen artistes de la talla de Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan o Raffey Cassidy. Escrit i dirigit per Yorgos Lanthimos, el llargmetratge, de dues hores de durada, explica la història de l'Steven i l'Anna, un matrimoni de metges que viuen feliços al costat dels seus dos fills. Tot fa un gir sinistre quan l'Steven es fa amic del Martin, un nen de 16 anys sense pare.
 
Quan? Diumenge, dia 16 a dos quarts de set de la tarda.


 
L'AMANT D'UN JOUR
 
Es tracta de la nova pel·lícula de Philippe Garrel, un dels directors essencials del cinema francès contemporani. Filmada en un exquisit blanc i negre, el film, de 76 minuts de durada, il·lustra l'exploració poètica de Garrel de les relacions, l'amor, la fidelitat i el desig.
 
Quan? Diumenge, dia 23 a dos quarts de set de la tarda.
 

 
A GHOST STORY
 
Nominada als National Board of Review a la Millor Pel·lícula Independent de l'Any, aquest drama sobrenatural amb segell americà dirigit per David Lowery, es posa a la pell d'un músic que mor en un accident de cotxe i torna com un fantasma a la casa on vivia amb la seva dona.
 
Quan? Diumenge, dia 30 a dos quarts de set de la tarda.


 
Octubre
 
EUGENIO
 
Estrenat aquest 2018, el documental dirigit pels catalans Jordi Rovira i Xavier Baig fa un retrat exhaustiu de l'etern humorista Eugenio. Sempre impassible, vestit de color negre, amagat rere unes grans ulleres fosques i el fum d'una eterna cigarreta, ha deixat una empremta molt important a diverses generacions que encara avui riuen i expliquen els seus acudits. El film s'emmarca en la programació del cicle El Documental del Mes.
 
Quan? Dijous, dia 11 a les vuit del vespre.


 
HAPPY END
 
Aquest drama familiar que fins fa molt poc es podia veure a les cartelleres dels cinemes gira al voltant d'una família burgesa que té una empresa a Calais, just al costat dels campaments on hi viuen milers de refugiats. Escrita i dirigida per l'austríac Michael Haneke, la pel·lícula mostra, de manera molt crítica però amb tocs satírics, com la família protagonista viu en una bombolla, aliena a la realitat, allunyada de tots els problemes que vagin més enllà del seu porxo.
 
Quan? Diumenge, dia 14 a dos quarts de set de la tarda.


 
CORRESPONDENCIAS
 
A cavall entre el documental i la ficció, la cineasta portuguesa Rita Azevedo Gomes segueix Jorge de Sena, un dels escriptors portuguesos més importants del segle XX que va ser obligat a abandonar el seu país. Primer va emigrar al Brasil, i més tard als Estats Units. Durant els seus 20 anys d'exili va cartejar-se amb Sophia de Mello Breyner Andersen, una altra reconeguda escriptora. Aquestes cartes són el testimoni de la profunda amistat entre tots dos poetes; unes cartes d'anhel i desig per omplir anys de distància amb hores de conversa. El film forma part de la programació del Tocats de Lletra d'enguany.
 
Quan? Diumenge, dia 21 a dos quarts de set de la tarda.


 
100 DÍAS DE SOLEDAD
 
El cineasta asturià José Díaz es roda a sí mateix reclòs en la seva cabana al Parc Natural de Redes Xarxes (Astúries) durant un llarg període de 100 dies, sent autosuficient i desconnectant absolutament del món real. El documental, de 90 minuts, s'emmarca dins dels actes de la Fira Ecoviure.
 
Quan? Divendres, dia 26 a dos quarts de nou del vespre.


 
 
CARAS Y LUGARES
 
Agnès Varda va triar el cinema. JR, la fotografia. Junts s'uneixen en un viatge extraordinari i sorprenent pels pobles de França. En una furgoneta màgica que imprimeix fotografies, tots dos experimenten el contacte amb la gent i forgen una amistat basada en les seves diferències i en el seu sentit de l'humor.
 
Quan? Diumenge, dia 28 a dos quarts de set de la tarda.


 
Novembre
 
EN CUERPO Y ALMA
 
Dirigit per Ildikó Enyedi, aquest drama hongarès explica la història de la María i l'Endre, dues persones introvertides descobreixen per casualitat que comparteixen els mateixos somnis cada nit. Perplexos i espantats per aquest fet, decideixen acceptar aquesta estranya coincidència i intenten recrear les seves experiències oníriques en la vida real. Una tasca complicada, ja que com més ho intenten, més lluny sembla del seu abast. El film s'emmarca dins del cicle Perles de l'Est.
 
Quan? Diumenge, dia 4 a dos quarts de set de la tarda.


 
OF FATHERS AND SONS
 
El director de cinema sirià Talal Derki encapçala aquesta producció on ell n'és el protagonista. El documental relata la tornada a la seva terra per viure, durant dos anys, amb la família d'Abu Osama, membre d'Al-Qaeda a Síria. Allà serà testimoni de com els seus fills són entrenats, des de ben petits, per convertir-se en soldats de la Jihad. El film s'emmarca en la programació del cicle El Documental del Mes.
 
Quan? Dijous, dia 8 a les vuit del vespre.


 
DESTINOS
 
Un petit empresari, que condueix un taxi per arribar a final de mes, descobreix que el suborn que haurà de pagar per aconseguir un crèdit ha doblat la seva quantitat. Desesperat, dispara un tret al banquer i després es mata. El succés provoca un debat a les emissores de ràdio. Mentrestant, cinc taxistes i els seus passatgers es desplacen de nit a la recerca de noves destinacions. Dirigit pel búlgar Stephan Komandarev el film s'emmarca dins la programació del cicle Perles de l'Est.
 
Quan? Diumenge, dia 11 a dos quarts de set de la tarda.
 

 
AINHOA, YO NO SOY ESA
 
Dirigit per la xilena -i catalana d'adopció- Carolina Astudillo Muñoz, aquest documental explica la història de l'Ainhoa, una noia que es va suïcidar l'any 2006 amb 34 anys. Des que va néixer, la seva família va gravar i fotografiar la seva vida quotidiana. Quan va entrar a l'adolescència va començar a escriure el que no volia explicar a ningú. Els diaris, que va conservar fins que es va llevar la vida, descriuen una dona diferent de la que van conèixer els seus familiars i amics. El documental forma part de la programació de la Mostra de Films de Dones.
 
Quan? Dijous, dia 15 a les vuit del vespre.

El tràiler es pot consultar clicant aquest enllaç. 
 
SIN AMOR
 
Drama rus escrit i dirigit per Andrey Zvyagintsev que narra el periple que ha de fer una parella recent divorciada per trobar el seu fill desaparegut. La pel·lícula forma part de la programació del cicle Perles de l'Est.
 
Quan? Diumenge, dia 18 a dos quarts de set de la tarda.


 
SILENCIO
 
Situat a la segona meitat del segle XVII, aquest drama dirigit per Martin Scorsese és una adaptació de la novel·la Silenci de l'escriptor japonès Shusaku Endo. Al llarg de més de dues hores, el film relata la història de dos joves jesuítes portuguesos que viatgen al Japó a la recerca del conegut missioner Pare Ferreira. Els últims rumors indiquen que, després de ser perseguit i torturat, Ferreira ha renunciat a la seva fe, cosa difícil de creure per als sacerdots que el busquen. Al Japó, tots dos jesuïtes viuran el suplici i la violència amb què les autoritats japoneses persegueixen els cristians. La projecció del film s'emmarca dins la Mostra de Cinema Espiritual.
 
Quan? Dimarts, dia 20 a dos quarts de vuit del vespre.


 
LES DISTÀNCIES
 
L'Olivia, l'Eloi, el Guille i l'Anna viatgen a Berlín per visitar de sorpresa el seu amic Comas, que fa 35 anys. Aquest no els rep com ells s'esperaven i durant el cap de setmana les seves contradicciones afloren i l'amistat es posa a prova. Junts descobriran que el temps i la distància poden canviar-ho tot. Aquest llargmetratge, dirigit per Elena Trapé, forma part de la programació de la Mostra de Films de Dones.
 
Quan? Dijous, dia 22 a les vuit del vespre.


 
CUSTODIA COMPARTIDA
 
Amb guió i direcció de Xavier Legrand, aquesta òpera prima amb segell francès parla de la lluita d'una mare i la seva filla gran per a protegir el petit de la família d'un pare gelós i violent.
 
Quan? Diumenge, dia 25 a dos quarts de set de la tarda.