El TEDx Manresa més introspectiu escurçarà distàncies entre allò que es pensa i allò que es fa

Sota el títol "Des de dins", la setena edició d'aquesta jornada comptarà amb la intervenció de nou ponents que parlaran de la importància de fer les coses amb implicació, intensitat i sentiment

Membres del TEDxManresa juntament amb els ponents manresans d'enguany i alguns dels patrocinadors
Membres del TEDxManresa juntament amb els ponents manresans d'enguany i alguns dels patrocinadors | AFT
02 de setembre del 2018
Actualitzat el 03 de setembre a les 14:12h
Aquest divendres, 7 de setembre, la sala petita del Kursaal testimoniarà les vivències i reflexions de nou persones que, un bon dia, van deixar de refugiar-se en l'ombra per brillar amb llum pròpia. Nou persones la majoria de les quals són anònimes i desconegudes, però no per això menys interessants de conèixer. Totes elles, provinents d'àmbits i professions diverses, han estat seleccionades per l'equip del TEDxManresa per participar en la setena edició de la seva jornada de conferències locals, que enguany posarà l'accent en l'autenticitat personal com a valor de coherència entre allò que es pensa i allò que es fa.

"Sovint busquem respostes a fora -ja sigui en diaris, amb converses amb amics o a través d'Internet- però ens oblidem que les més autèntiques les tenim dins nostre", exposa Núria Cabrera, una de les sis persones que forma part de l'equip del TEDxManresa, que afegeix que aquest treball d'introspecció és bàsic perquè "és dins de cadascú on hi ha els valors, les creences i la força per actuar amb coherència i autenticitat".
 
En aquest sentit, i amb la voluntat de convertir les jornades en "l'escenari idoni per potenciar un clima de creixement i obertura al canvi", el TEDxManresa d'enguany portarà per títol Des de dins: "volem aturar el temps per reflexionar i, així, avançar amb fermesa i determinació" tant individualment com socialment, comenten els organitzadors.
 
Tot un matí de reflexions

Com ja és habitual en els TED, cada ponent tindrà com a màxim 18 minuts per desenvolupar la seva idea. Aquesta limitació temporal no és en va: "està demostrat que l'atenció de les persones comença a decaure a partir dels vint minuts", exposa Cabrera, tot afegint que el quart d'hora i escaig que durarà cada intervenció servirà perquè cadascú planti dins seu "la llavor d'una reflexió més profunda que s'allargarà durant dies i potser mesos".

Així doncs, i tenint en compte que seran nou les persones que pujaran dalt l'escenari de la sala petita del Kursaal, les intervencions de tots plegats no arribaran a les tres hores. Tot i així, és previst que l'acte duri quatre hores i mitja (de dos quarts de deu del matí a les dues del migdia), perquè entre ponència i ponència hi haurà uns minuts de descans.

Petja manresana

Dels nou ponents que participaran en aquesta setena edició del TEDxManresa, tres seran manresans. Es tracta de la psicòloga, terapeuta i coach Gemma Calmet; de la professora de ioga i meditació i experta en consciència corporal i feminitat, Anna Herms, i de l'activista cultural, coordinador del Galliner i professor jubilat, Joan Morros. Tots ells, molt il·lusionats amb la proposta, parlaran de la connexió entre el fer i el pensar des de la seva experiència tant personal com professional.

Les altres sis "ànimes autèntiques" que completaran el cartell seran el creador visual Luis Camargo; l'exploradora i aventurera Natalie Harrison; la periodista Mariola Dinarès; l'artista, filantrop, humanista i professor de meditació, Kiku Mistu; el mediador, coach i consultor nacional i internacional en resolució de conflictes, Jordi Palou-Loverdos, i la fundadora de l'ONG Dream Nepal, Marina Portabella.

"Ens volem superar cada any"

Esteve Pintó, un altre dels sis membres que formen TEDxManresa, manifesta que "ens ha costat molt escollir el tema d'enguany" perquè "sentim que estem aportant a la societat coses que creiem que poden i que han d'interessar". En aquesta mateixa línia, Pintó assenyala que "si volem fer un TEDx de qualitat el nostre nivell d'exigència ha de ser alt". "Ens volem superar cada any, i és per això que intentem buscar sempre el missatge que pugui interessar més al conjunt de la societat, tenint en compte el moment que vivim i com el vivim".

Com una medicina

"Quan vas en un TEDx no surts igual de com hi has entrat", reflexiona Pintó, tot elogiant que el clima que s'hi crea "t'obre portes i et fa caminar i pensar d'una manera diferent".
Aquestes màximes també les subscriu Raquel Blanco, que no ha faltat a cap de les sis edicions del TEDxManresa que s'han celebrat des de l'any 2012: "estic molt orgullosa que una cosa així es faci a la meva ciutat", diu, alhora que assegura que "és com una medicina que em fa viatjar pel món de les idees però també geogràficament".

Consolidant els minuts d'or
 
Per tercer any consecutiu, el públic assistent al TEDxManresa podrà pujar dalt de l'escenari de la sala petita del Kursaal per opinar, expressar o llançar a l'aire una idea, un projecte o la seva visió sobre un tema en concret. Es tracta d’un espai de curta durada (tres minuts) que tindrà lloc entre ponència i ponència. Tothom que vulgui fer ús d'aquests tres minuts ho haurà de fer constar quan ompli el formulari d'inscripció a l'acte. Des de l'equip organitzatiu es farà un càsting per escollir els candidats que podran optar a parlar en públic.
 
Dinar amb els ponents, una novetat d'enguany
 
Aquesta setena jornada del TEDxManresa finalitzarà a les dues del migdia però tothom que ho vulgui la podrà allargar participant en el que l'organització ha batejat com el Post-TEDx. Es tracta d'una novetat d'enguany que pretén promoure el debat i compartir dubtes en un format de taula rodona amb els ponents. L'acte, que es farà al mateix Kursaal, tindrà lloc en el marc d'un dinar que costarà 25 euros per persona. Tothom que hi vulgui participar haurà de reservar plaça en el moment de formalitzar la inscripció.
 
Retransmissió en streaming i difusió posterior de les ponències
 
El TEDxManresa, emparat pel potent altaveu de les TED Talks, té la missió de difondre  idees innovadores i creatives que permeten noves mirades internes i externes. És per això, i amb la voluntat de maximitzar l’abast de les idees TEDx, que la jornada d'aquest divendres es podrà seguir en directe -per streaming- o bé a través del canal oficial de Youtube del TEDxManresa, on hi romandrà penjat per a totes aquelles persones que no l'hagin pogut veure en directe.
 
Encara queden entrades
 
Les entrades per a aquesta setena edició del TEDxManresa tenen un preu de 15 euros i inclouen el passi a les nou ponències que se celebraran. Les places estan limitades a un centenar de persones i a dia d'avui ja hi ha més del 60% de les localitats venudes. Per a comprar-les s'ha d'omplir aquest formulari.