Una manresana, coautora d'un article científic sobre l'experiència de declarar-se gai a l'esport d'elit

Anna Vilanova i l'olostenca Susanna Soler, amb Eric Anderson, han publicat a la International Review of Sport Sociology (IRSS) sobre el cas del waterpolista Víctor Gutiérrez

Anna Vilanova i Susanna Soler durant la presentació de l'article
Anna Vilanova i Susanna Soler durant la presentació de l'article | Arxiu particular
Redacció
02 de setembre del 2018
Actualitzat el 03 de setembre a les 23:59h

Anna Vilanova i Susanna Soler durant la presentació de l'article Foto: Arxiu particular


El waterpolista Víctor Gutiérrez és un dels tres esportistes masculins d'alt nivell que han sortit de l'armari públicament a Espanya. Ell ha estat el primer en revelar la seva homosexualitat mentre està en actiu. La manresana Anna Vilanova i l'olostenca Susanna Soler, professores de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), conjuntament amb el professor Eric Anderson de la University of Wichester UK, han publicat el primer article científic sobre la seva experiència a la International Review of Sport Sociology (IRSS), una de les millors revistes científiques sobre Sociologia de l'esport a nivell internacional.

Els resultats de l'estudi revelen les dificultats i pors inicials i també les mostres de suport rebudes un cop feta pública la seva homosexualitat. L'esportista explica els dubtes inicials a l'hora de reconèixer la seva orientació sexual i la dificultat que suposa el fet de no poder compartir amb ningú aquestes inquietuds. "Per mi el més dur va ser adonar-me'n i anar-me acceptant a mi mateix perquè era una cosa que no podia compartir amb ningú i estava sol en aquest procés", explica Víctor Gutiérrez.

Víctor Gutiérrez també posa de manifest la por a ser rebutjat pel grup en l'entorn esportiu i com això li va fer més difícil acceptar la seva homosexualitat. "Existia una por a ser rebutjat si comentava la meva orientació sexual. No ho deia per por, a veure com s'ho prendrà el vestuari, si em deixaran de banda... Aquesta por al principi també em feia dir: no no això no em pot passar", explica en l'article.

La seva experiència posa de manifest com va ser fora de l'entorn esportiu, i més concretament en l'entorn universitari, on va trobar el context més adequat per poder acceptar la seva orientació. Tot i així, la investigació revela que, un cop va fer pública la seva homosexualitat, la seva experiència va ser més positiva del què esperava i ha estat acceptat per tot el seu entorn (família, companys d'equip, entrenadors, directius, sponsors i simpatitzants).

"Fer-ho públic crec que ha estat una de les millors coses que he fet. Em penedeixo de no haver-ho fet abans. Estic content del què he fet i la situació que estic vivint. Tot l'entorn m'ha donat suport (...) Mira, totes les meves xarxes socials són obertes i mai he rebut cap comentari negatiu ni insult. La gent m'ha donat suport i m'ha agraït el què he fet", comenta.

L'estudi emfatitza com l'entorn esportiu no facilita l'acceptació inicial de la orientació sexual tal i com si succeeix en altres entorns.

Les autores de l'article esperen que l'experiència de Victor Gutiérrez sigui un revulsiu per trencar el que encara és un tabú en el món de l'esport d'elit.

Article publicat a la International Review of Sport Sociology (IRSS)