Càritas, l'Era i Cal Magre sumen esforços en un projecte comú

Horts que Càritas cultiva al regadiu de Manresa
Horts que Càritas cultiva al regadiu de Manresa | Càritas
Redacció
31 d'agost del 2018
Actualitzat a les 12:51h
El proper divendres 7 de setembre es presentarà a Callús el projecte Terra, cuina i tradició, impulsat per l'associació L'Era, els Horts de Càritas i el restaurant Cal Magre. La presentació es farà a partir de les 9 del vespre al mateix restaurant.

El projecte consisteix en l'elaboració d'un menú amb productes locals, cultivats als horts que Càritas té al regadiu de Manresa a partir de varietats recuperades pel projecte Esporus. L'albergínia blanca, el pebrot vermell xato, diverses varietats locals de tomàquets com els de Montserrat, els de marge o el cirerol formaran part dels ingredients d'aquest menú que es podrà degustar a Cal Magre durant tot el mes de setembre.

Terra, cuina i tradició és la suma de tres col·lectius amb valors complementaris i una visió del món compartida, en un recorregut que va de l'origen (la llavor) al producte final (el menú), passant per les mans de l'home (el cultiu) i que entén que la qualitat passa per valorar i comprendre la tradició, el territori i la gent.

Els productes del menú han estat cultivats al regadiu de Manresa, en el marc del projecte Activa't amb l'Horta de Casa Costafreda – Agricultura social, un espai de producció agrària i d'economia social de Càritas Arxiprestal de Manresa. Càritas acull i acompanya persones en situació de pobresa per tal que esdevinguin protagonistes del seu desenvolupament integral. Treballa des de l'acció social, la sensibilització i la denúncia de situacions d'injustícia i desenvolupa tasques de formació i inserció sociolaboral, entre les quals hi ha aquest projecte.

A la cuina de Cal Magre s'han elaborat els productes per oferir un menú que combina els sabors autòctons amb els valors compartits. Cal Magre és un restaurant de cuina tradicional i de pagès, al cor del Pla de Bages, compromès amb el territori, els seus productes i productors.

L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, a través del projecte Esporus, hi aporta el coneixement tradicional i agrari de les varietats locals dels productes que formen part d'aquest menú. L'Era és una entitat sense ànim de lucre per la difusió de l'agroecologia i el saber fer pagès i entre d'altres projectes impulsa Esporus, un banc de llavors amb més de 360 varietats locals recuperades.

Al llarg del sopar del dia 7 de setembre, a més de presentar els productes, cada col·lectiu explicarà qui és, què fa i quina ha estat la seva aportació al projecte. L'acte es tancarà amb un concert de Berta Sala i Dominique Landolt, d'entrada lliure. Durant tot el vespre es projectaran imatges del dia a dia de les entitats organitzadores.

El menú té un preu de 21 euros i les reserves per sopar es podran fer al web www.calmagre.cat.