El Casal Sant Genís ja és propietat municipal de l'Ajuntament de Navàs

Consistori i parròquia van arrivar a un acord per 300.000 euros que es pagaran fraccionats fins a 2026

Casal Sant Genís de Navàs amb el mural exterior de Valentí Gubianas
Casal Sant Genís de Navàs amb el mural exterior de Valentí Gubianas | AjNvs
Redacció
31 d'agost del 2018
Actualitzat a les 12:57h
El passat divendres 24 d'agost l'Ajuntament de Navàs va fer efectiva la compra del Casal Sant Genís. Fins ara, el local era propietat de la Parròquia de Navàs i l'Ajuntament en pagava un lloguer mensualment. Les negociacions entre les diverses parts s'han allargat fins a un any i mig, en part perquè s'havia de resoldre un problema sobre la titularitat de l'edifici. Amb tot, s'ha arribat a un acord econòmic que el govern municipal considera satisfactori.

El preu final és de 300.000 euros, que es l'ajuntament pagarà de forma fraccionada i sense interessos de forma anual. El mateix dia de la signatura es va fer un primer pagament de 50.000 euros; el segon pagament es farà l'any vinent per un import de 40.000 euros, i llavors hi haurà set pagaments de 30.000 euros fins a l'any 2026. A més, l'ajuntament també s'ha compromès a buscar un espai on Càritas pugui desenvolupar la seva tasca, que fins ara es feia al primer pis del Casal Sant Genís.

Fins ara l'Ajuntament era llogater de l'espai, però des del setembre del 2017 es va arribar a un acord (amb retroactivitat de dos mesos) per tal de no haver de pagar més el lloguer fins que no es resolgués el tema de la titularitat i la compra-venda de l'edifici.

Remodelació i nous usos

Amb la compra del Casal Sant Genís, el consistori segueix amb la voluntat de millorar aquest espai. De moment s'hi havien fet diverses millores a nivell de seients i també s'havien embellit les parets exteriors i una d'interior amb murals d'en Valentí Gubianas.

D'aquesta manera el poble guanyarà un espai polivalent després de una remodelació que suposarà un rentat de cara a tot l'espai, una millora de la sonorització, la climatització i la il·luminació, i també un anivellament de la platea amb la posterior instal·lació de grades retràctils.

A més, el fet de tenir el local en propietat i en condicions permet que la regidoria de Cultura es pugui presentar a diverses subvencions per millorar la programació, com serien la participació en l'ODA (Oficina de Difusió Artística) i la Xarxa d'Equipaments Escènics Municipals.

També la regidoria d'Educació vetllarà perquè en el curs 2019-20 ja s'hi puguin realitzar les activitats del projecte "Anem al Teatre", ja que actualment, els alumnes dels centres de Navàs s'han de desplaçar a municipis veïns per dur-lo a terme.

Quan serà realitat?

Ara, l'Ajuntament de Navàs ha de realitzar un seguit de tràmits a nivell del pressupost municipal, per disposar d'una partida econòmica per licitar les obres de millora i adequació de l'espai. El projecte d'aquestes obres, que es va presentar a la Fira de Primavera, l'ha realitzat l'empresa navassenca LaVolta, i s'ha quantificat el cost de la reforma en gairebé 600.000 euros.

La voluntat del govern municipal és realitzar l'actuació tan aviat com sigui possible, vetllant que les obres no afectin períodes importants d'activitat en aquest espai.