La Festa Major de Calders recupera el Ball del Fanalet i posa en valor el seu castell medieval

Calders recuperarà el Ball del Fanalet per la Festa Major
Calders recuperarà el Ball del Fanalet per la Festa Major | AjMolletVallès
29 d'agost del 2018
Actualitzat a la 13:46h
Aquest dissabte, 1 de setembre, el municipi moianès de Calders donarà el tret de sortida a la seva Festa Major, que comptarà amb més d'una trentena de propostes lúdiques i culturals per a tots els gustos i edats. L'activitat que encetarà la festivitat serà la gimcana rural, que començarà a les tres del migdia des de la plaça Major i finalitzarà amb una festa Holy de colors. Un cop acabada, a les vuit del vespre, tindrà lloc un sopar de carmanyola a la mateixa plaça Major que s'acompanyarà de la música en directe de Cèlia Vila i Sergi Padilla.

El diumenge dia 2 es llevarà a les vuit del matí amb una caminada popular de 14 quilòmetres que sortirà des del Club Esportiu La Guàrdia. Les propostes es reprendran a les cinc de la tarda amb el tradicional concurs Caga l'euga, que tindrà lloc a la zona esportiva Les Escomes. Paral·lelament, a les sis de la tarda, el centre cívic acollirà l'obra de teatre La Família, a càrrec del grup La Sala de Rajadell. Les entrades per a l'espectacle tenen un preu de 7 euros i es podran adquirir el mateix dia a les taquilles del local. La jornada acabarà amb el tradicional Fem un quinto? al centre cívic, a partir de les vuit del vespre.

Conferència de Jordi Pesarrodona

Abans d'encetar el darrer cap de setmana de Festa Major, el mediàtic regidor santjoanenc Jordi Pesarrodona oferirà una conferència el dijous, 6 de setembre, a les vuit del vespre, al centre cívic del poble. L'entrada serà lliure i gratuïta.

Núria Picas i Antoni Real, pregoners d'enguany

El divendres dia 7 les propostes lúdiques seguiran amb un torneig de ping-pong (a partir de les cinc de la tarda) al centre cívic, i amb una botifarrada popular a les nou del vespre a la plaça Major (a un preu de 7 euros per persona). Un cop amb l'àpat al pap, la mateixa ubicació acollirà el tradicional discurs del pregó, que anirà a càrrec de l'atleta bagenca Núria Picas i del periodista Antoni Real, vinculat als programes de TV3 Temps de Neu i Temps d'Aventura.

Torna el Ball del Fanalet

El pregó culminarà amb un castell de focs i amb la recuperació del Ball del Fanalet, una dansa molt característica de les festes majors catalanes que es balla per parelles.
La nit de divendres acabarà amb un concert de la banda K-Melot i amb la música de DJ Nandu. Tot, al centre cívic.

Un dissabte d'àpats en companyia

Durant el matí del dissabte, dia 8, s'instal·larà, a la plaça Major, el tradicional mercat i mostra d'entitats. Tot i així, el que destacarà més de la jornada seran els encontres gastronòmics, ja que, tant el vermut, el dinar, el berenar i el sopar seran populars.

El vermut (acompanyat de música electrònica) i el berenar (xocolata desfeta) tindran lloc a la plaça Major. El dinar (una arrossada) i el sopar (amanida, pa amb tomàquet i embotit i hamburguesa o frankfurt) es duran a terme al centre cívic. A banda, de deu del matí a dues del migdia se celebrarà el 2n Sketchcrawl del municipi sota l’organització del Cercle Artístic del Moianès; i a dos quarts de sis de la tarda tindrà lloc l'espectacle infantil Menú de danses de la mà de Manelutti Just.

Dissabte acabarà amb la música del Grup Seikos; amb l'animació musical del DJ Xevi Vinagre, i amb les cançons enllaunades del DJ Technogueros.

Diumenge de gegants i havaneres

El diumenge 9 s'encetarà, a dos quarts de dotze del migdia, amb la cercavila dels gegants del poble. Començarà al carrer Moià i acabarà a la plaça Major. Mentre duri la rua, la parròquia de Sant Vicenç acollirà la tradicional missa solemne amb l'acompanyament coral de l'Agrupació de Cantaires de Navarcles.

A la tarda, després del clàssic partit de futbol de Festa Major, el grup Barcarola oferirà un concert d'havaneres a la plaça major, que anirà seguit d'un espectacle d'animació infantil amb la companyia Baldasano i d'una performance de circ i música.

El castell de Calders, la darrera parada

El darrer dia de festivitat, el 10 de setembre, arrencarà a les sis de la tarda amb la conferència "La recuperació del castell de Calders. El manteniment dels símbols", a càrrec de l'arquitecte i professor d'arqueologia medieval Joan Albert Adell. De fet, el castell de Calders serà el protagonista indiscutible durant tota la jornada, que també aprofitarà per celebrar un acte de reconeixement a Pedro Sistac per la cessió del castell al municipi.

Finalment, la cirereta del pastís la posarà la caminada popular fins al castell, a dos quarts de vuit del vespre, des del mirador de la Guàrdia. Un cop allà, s'encendran els interruptors de Castrum Caldarius, un espectacle de llum i de so que reproduirà un assalt al castell.
 

El castell de Calders serà un dels protagonistes de la Festa Major d'enguany Foto: Moianès.net