El feixista de Balsareny que va agredir set persones a Manresa reingresarà dimecres a presó

Raúl Macià, que es troba en tercer grau penitenciari, tornarà a Lledoners, però no tindrà contacte amb els presos polítics

Raúl Macià Pastor, en una imatge difosa pel seu grup espanyolista de suport
Raúl Macià Pastor, en una imatge difosa pel seu grup espanyolista de suport | PEMA
28 d'agost del 2018
Actualitzat el 29 d'agost a les 15:05h
Raúl Macià, el feixista de Balsareny que va encapçalar una agressió contra set persones que defensaven l'estelada de la plaça Onze de Setembre de Manresa, ara fa un mes, reingressarà a presó aquest proper dimecres. Macià va ser el passat 30 de juliol el principal artífex de l'agressió a set persones a la capital del Bages després de penjar una estelada a la plaça Onze de Setembre, com es demostra en diversos vídeos que han circulat per la xarxa. L'acompanyaven tres persones més.

A banda d'aquest fet, l'Ajuntament de Manresa també va demanar a finals de juliol al jutjat que s'investigués si era constitutiu de delicte que arrenqués una estelada que era on era per decisió del ple municipal, i el de Barcelona va fer el mateix davant l'assalt que va patir el Districte de Sant Andreu, amb Macià enfilant-se a un balcó per arrencar un llaç groc. Fa només una setmana, Raúl Macià era entrevistat per Tele5 arran del conflicte entre els que pengen llaços grocs i els que els treuen, com a mostra d'espanyol exemplar.

La junta de tractament penitenciari amb la presència del jutge de vigilància penitenciari ha decidit la suspensió del tercer grau de Macià durant la seva reunió periòdica. Els Serveis Penitenciaris, inicialment, no la va demanar. La suspensió del tercer grau, però, s'ha demorat gairebé un mes, quan per casos similars o fins i tot menys greus, se sol·licita en tres o quatre dies. Les vacances del titular del Jutjat de primera instància i instrucció número 5 de Manresa, que és el que porta el cas de les agressions, han provocat aquest endarreriment. Macià s'ha de presentar pel seu propi peu aquest dimecres al centre penitenciari dels Lledoners.

A Lledoners, però lluny dels presos polítics

Macià, que es troba en tercer grau penitenciari d'una condemna de tres anys i nou mesos per robatori amb arma de foc i sis més per tràfic de drogues, tornarà al centre penitenciari dels Lledoners però, segons ha confirmat Serveis Penitenciaris a NacióManresa, ho farà en un mòdul des del qual no tindrà cap contacte amb els presos polítics. Macià estarà internat en el mòdul de presos amb delictes de violència, mentre que els presos polítics es troben entre els presos no violents.

Amb aquesta, serà la tercera vegada que a Macià li retiren el tercer grau penitenciari i ha de reingressar a presó. En tots tres casos per faltes o delictes de caire ideològic. La primera ocasió va ser quan va arrencar un rètol de Sallent amb la llegenda "Municipi per la Independència" i la segona per intentar sabotejar la Marxa de torxes per la independència de Balsareny, el 10 de setembre de 2017.

El feixista de Balsareny, que completarà el total de la seva condemna el 26 de novembre de 2020, no podrà viure des del carrer el proper Onze de Setembre ni el primer aniversari de l'1-O.