Adéu Festa Major, hola quotidianitat

Els actes de la festa manresana donen unes xifres molt dignes de públic, malgrat que el calendari les ha situat al mig de l'agost

Samarretes estripades i penjades a les guies de la pirotècnia del Correfoc, aquest dimarts al matí
Samarretes estripades i penjades a les guies de la pirotècnia del Correfoc, aquest dimarts al matí | Pere Fontanals
28 d'agost del 2018
Actualitzat a les 9:06h
El següent dilluns després de l'últim dissabte d'agost. Aquesta és la fórmula per definir la data exacte de la Festa Major de Manresa, que enguany ha avançat al màxim les dates de celebració de la festa. O sigui, mai una Festa Major de Manresa no se celebrarà el 26 d'agost, perquè llavors cauria en 2 de setembre. Això fa que, també, psicològicament, la temporada comenci una setmana abans, tot i que segur que molta gent no s'incorpora a la feina fins al dia 3 de setembre.

Malgrat aquestes variables, les xifres d'assistència als actes de la Festa Major d'enguany han estat molt dignes, amb un protagonisme important dels actes culturals, recordem que aquest 2018 Manresa és Capital de la Cultura Catalana, i la recuperació del gran concert gratuït de Festa Major, que els Catarres van convertir en un acte multitudinari, malgrat l'enrenou generat pel canvi d'emplaçament, només quatre dies abans de la seva celebració.

El concert dels Catarres, amb unes 8.500 persones, un Tap'Antic de dimecres amb els carrers igualment plens de gent, el Castell de focs amb la desena Trobada de Bateries, amb alguna desena de miler de persones més al Parc de l'Agulla, un Correaigua també molt concorregut, malgrat celebrar-se gairebé coincidint amb la Mare de Déu d'Agost, i una Mostra del Correfoc amb cada dia més adeptes i un Correfoc que ha celebrat els 35 anys de la Víbria aplegant els més fidels sota les espurnes, conformen l'eix central d'una Festa Major molt participada, tenint en compte les dates. Tot plegat sense oblidar un pregoner, el director de cinema manresà David Victori, que va confessar que la capital del Bages li suposa la seva principal font d'inspiració.

Però la festa encara aprofitarà aquesta última setana d'agost, encara. Exposició dels alumnes del taller de gravat, microteatre, xerrada a l'entorn de la cultura, amb Natxo Tarrés i Quim Masferrer, Festivalet de circ, Agulla Market, jocs de taula, esports diversos o la caminada nocturna Montserrat-Manresa, entre d'altres completaran el programa de festa fora dels seus límits convencionals, per arribar al setembre, llavors sí, disposats a normalitzar el calendari laboral i córrer per preparar el retorn a l'escola dels xics, a tornar, en definitiva, a la quotidianitat.